Špenátový šalát s pomarančom a jogurtovo-syrovým dressingom

martinis - fotkamartinis, 6. marca 2014
Špenátový šalát s pomarančom a jogurtovo-syrovým dressingom
Foto: martinis

Jedna z mojich najobľúbenejších úprav špenátu, pretože jogurt a slaný syr jeho jemnú chuť zvýrazní a pomaranč osvieži. Inšpirácia knihou Šaláty na celý rok Zobraziť celý popisJedna z mojich najobľúbenejších úprav špenátu, pretože jogurt a slaný syr jeho jemnú chuť zvýrazní a pomaranč osvieži. Inšpirácia knihou Šaláty na celý rok :)

1
porcia
15 minút
príprava

Suroviny

1 hrsť
1/2 ks
2 ks
 PL
100 g
60 g (lučina, bryndza ap.)
 PL
 sušená či čerstvá
 štipka
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    V malej miske rozmiešame jogurt a rozdrobený syr dohladka. Pridáme ocot, pažítku a ochutíme soľou a korením, opäť premiešame a dáme zachladiť.

  2. 2

    Špenát umyjeme a otrasieme. Cibuľu nakrájame nadrobno, jarné cibuľky na kolieska a všetko vložíme do väčšej misy. Zmiešame s polovicou dressingu a preložíme na tanier. Ozdobíme dielikmi pomaranča a posypeme slnečnicovými semienkami.

  3. 3

    Podávame so zvyšným dressingom a domácim chlebom :)

    Špenátový šalát s pomarančom a jogurtovo-syrovým dressingom - obrázok 3

Diskusia k receptu

mariamka
si sikovnik, vsetky tvoje salaty mi idu k duhu, ten ocot v popise asi myslis balsamico, a tu surovu pomarancovu koru by som asi neschrumala, ale ako dekoraciu chapem,, a navyse fotka pekna, cele pekne :)
izabella929
@Martinis...e šte som iba prebehla recepty a zazrela šalát a bola som na 100% istá, že je to od teba.-) Chválim ťa, si veľmi šikovný a máš krásnu fantáziu...)
anina6
takéto šaláty mám rada, páči sa mi aj tvoj.
leomax
Veľmi zaujímavý šalátik @martinis. Už sa teším na tu chuť syra a pomaranča. @mariamka , nezdá sa mi, že by Maťo použil pomarančovú kôru. Skôr mi to pripadá, ako perfektne očistený pomaranč, zbavený aj tej bielej, horkej dužiny. Alebo ma klame zrak?
leomax
@marianka , v pohode:-))), poznám Martina od jeho "debutu" tu na vareche a viem, že takto by neriskoval. Na to je on veľký pedant.
evusik
veľmi pekný recept, si šikovný mladý muž :)
pusta
krásny svieži veľmi chutný špenátový šalát.
som rada, že ani ty sa nebojíš surového špenátu, presne tak ako ja, aj ked je ešte len z dovozu :-)
perfektne zostanú uchované vitamíny a všetky cenné látky v tomto stave.
5***** za zdravý šalát ti patrí.
martinis
@mariamka presne tak, občas volám balzamiko aj balzamikový ocot, preto som ho v postupe spomenul. Pomaranč som už už chcel vysvetliť, ale vidím, že @leomax to už urobil za mňa :) Veľká vďaka za pochvalu ;)
@izabella929 tak to som rád, že mám taký čitateľný rukopis ... ak je to vhodné slovo :)) Každopádne ďakujem ;)
@anina6 @margaretka28 @evusik potešili ma vaše pochvaly, verím, že ho vyskúšate :))
@afataga to je pseudonym pre medvedí ? :-))
@leomax ty ma poznáš ako vlastné topánky, ako som písal vyššie, už si ma s vysvetlením predbehol, vďaka ! :) až vyskúšaš, budem sa tešiť na Tvoju spätnú väzbu ;)
@pusta diskusiu pod Tvojim receptom som sledoval len veľmi letmo, takže neviem o čo presne šlo, ale jediné čo so špenátom robím je, že ho dobre prepláchnem a otrasiem, nemám s ním nijaké problémy na rozdiel od mrkvy - tie zo supermarketov sú občas ošetrované nejakým svinstvom, párkrát sa mi stalo, že som ju dobre neočistil, zjedol surovú a potom ma pekne bolelo brucho ... ale ako vravím, špenát v pohode, vďaka za koment a hviezdičky :-))
pusta
@martinis , v pohode :-) súhlasím s tebou. :-)
surový špenát upravujem presne ako ty.
dakujem za odpoved.
frezia68
Na ten šalát mám už teraz chuť,takže ***** a už je v KK :-)
kecemis
Dobry a urcite sviezi salat. Ukladam si ho a urcite ho coskoro vyskusam.
eviana
@martinis , no to si veľmi zaujímavo skombinoval... tiež by som do toho prihodila ešte aj trošku medvedieho cesnaku - nech to má "říz" :) ale inak veľmi chválim :) 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia