Špenátový prívarok s opraženou žemľou

violeta - fotkavioleta, 2. novembra 2016
Špenátový prívarok s opraženou žemľou
Foto: violeta

Toto je klasika, ktorú mám stále rada, vlastne celá naša rodina, okrem manžela :)

7-8
porcií

Suroviny

Prívarok:
800 - 1000 g
60 g
60 g (olej slnečnicový)
600 ml
1 ks
2 - 3 strúčiky
1 - 2 ks
Oprážané žemle:
8 ks
5-6 ks
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Pripravila som si bešamelový základ na prívarok. Cibuľu som opiekla na masle, môžete použiť aj slnečnicový olej. Pridala som múku, nie všetku, zvyšnú som rozmiešala v mlieku. Týmto mliekom som zaliala cibuľovú zápražku a nechala som prevrieť na nízkom stupni. Do takto pripraveného bešamelu som vložila mrazený špenát. Ja som mala svoj, ktorý si blanšírujem a mrazím v muffinovej forme.

  2. 2

    Špenát sa v bešameli postupne rozmrazí a začne sa variť, teraz som pridala pretlačený cesnak, soľ, čierne korenie a nechala som chvíľu podusiť. Na záver som pridala vajíčko vymiešané s trochou mlieka a nechala prehriať. Prívarok som dochutila a rozmixovala ponorným mixérom.

  3. 3

    Špenátový prívarok máme radi s opekanými žemľami. Tie som si prerezala na polovice tak, aby mi zostali kruhy. Každý kus som namočila do osoleného mlieka, jemne som vytlačila prebytočné, aby nebola žemľa príliš mokrá. Hneď som ju obalila vo vajíčkach vymiešaných s pretlačeným cesnakom a soľou.

  4. 4

    Takto pripravené žemle som opiekla z oboch strán na troche oleja, prikryté a nechala odtiecť na mriežke. To je všetko, už si len pochutiť ;)

Diskusia k receptu

duskousko
Musi to byt dobre..-;)! Treba k tomu len este spravit kusok fasirky, alebo pecenu krkovicku, ci "moravkseho vrabca"...a zemlu poliat vypekom...-:)
Dobru chut!..-;)