Spekulatius keksy fotorecept

janger - fotkajanger, 12. novembra 2016
Spekulatius keksy (fotorecept)
Foto: janger

Uz parkrat tu boli spomenute keksy Spekulatius. Mala som doma uz davnejsie dosticku na vyrobu tychto keksov. Povedala som si, ze je cas, aby Zobraziť celý popisUz parkrat tu boli spomenute keksy Spekulatius. Mala som doma uz davnejsie dosticku na vyrobu tychto keksov. Povedala som si, ze je cas, aby som ich skusila upiect. Kedze su to tu, v Holandsku, zname a starodavne keksy, tak aj receptov je vela. Nieco som si o tom na internete precitala, poucila som sa z viacerych zdrojov (Wikipedia, muzeum) a pustila som sa do pecenia.

31 ks
porcií
20-25 minút
na 150 °C

Suroviny

150 g
70 g
30 g
6 g
9 g
90 g
1,5 g
 (maizena) na posypanie formy
Na posypanie keksov:




Postup

  1. 1

    Najprv napisem nieco o tomto chrumkavom keksiku. Ti, ktori chcu citat len recept, tak preskocte... Spekulatius (tu sa vola speculaas) ma velmi dlhu historiu. Je znamy hlavne v Holandsku, Belgicku, Nemecku, Luxembursku, Francuzsku. Je viac teorii o vzniku tohto nazvu. Jednou z nich je, ze nazov je odvodeny z latinskeho speculum, pretoze forma, z ktorej sa keksik vytlaca, je vyrezana v zrkadlovej podobe. Dalsia moznost je od slova spekulovat. Volakedy davno boli koreniny velmi drahe a preto boli tieto keksy maskrta len pre urcitych ludi, ktori vedeli spekulovat a mohli si to dovolit.... Od 16.storocia boli koreniny lacnejsie, takze bol tento keks stale popularnejsi. V 17., 18. a 19. storoci patrilo vyrezavanie dosticiek - foriem k ludovemu umeniu. Od 19. storocia boli na ulahcenie prace uz aj rozne stroje na jeho vyrobu. Povodne sa robili tieto keksy z raznej muky. Keksy sa jedli hlavne v zime, no v dnesnej dobe su dostat uz stale. Aj ked najviac sa ich zje v obdobi sviatku sv. Mikulasa.

  2. 2

    Pripravime si korenie. Ja som pouzila hotove, uz namiesane korenie. Myslim, ze sa dost podoba nasmu pernikovemu koreniu. Mozete si ho samozrejme aj namiesat. V akom pomere, to si mozete precitat v tomto mojom recepte: http://www.varecha.pravda.sk/recepty/plneny-mandlovy-kolacik-z-holandska-fotorece/22607-recept.html Wikipedia uvadza zlozenie korenia na spekulatius v tomto pomere: Skorica, muskatovy orech, hrebicek, zazvor, kardemom, biele korenie. Pomer 8:2:2:1:1:1. A mozu byt rozne variacie s primiesanim anizu, koriandroveho semena a muskatovy kvet (kvet muskatoveho orecha).

  3. 3

    Zacneme s pripravou cesta. Nechame zmaknut maslo, (aby bolo take ako majoneza) napriklad v mikrovlnke. Dobre ho zmiesame s cukrom, mozete miesat aj s mixerom, alebo len s vareskou. Pouziva sa hnedy (bledohnedy alebo tmavohnedy) cukor. My tu mame aj druh cukru, ktory sa niekedy pouziva pri peceni, je taky vlhkejsi, lepkavejsi. Na druhy pokus som zmiesala bledohnedy s bielym jemnym krystalovym. A na treti pokus cisto len biely. Keksiky s bielym cukrom su po upeceni bledsie, ako byva spekulatius. Chcela som vyskusat rozne druhy cukru, kedze ten vlhkejsi, holandsky, na Slovensku nie je. Aby ste vedeli...

    Spekulatius keksy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vymiesaneho masla s cukrom pridame aj sol a cmar. Zamiesame. Myslim, ze ak nemate cmar, tak moze byt aj trosku kysleho mlieka, kyslej smotany.

  5. 5

    Muku zmiesame s praskom do peciva, s koreninami. Najskor sa mi zdalo toho korenia vela, ale nebolo. Chut je dobra. Ak mate cerstvo namlete korenie, tak potom bude chut intenzivnejsia, dala by som v tom pripade trosku menej. V strede muky spravime jamku.

    Spekulatius keksy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dame do nej maslovo-cukrovu masu a vsetko dobre zmiesame, vypracujeme cesto. Ak by bolo cesto moc trusive, tak pridame trochu vody. Nemiesime moc dlho. Cesto zabalime do folie a dame do chladnicky.Na ako dlho, tak to sa autori receptov lisia. Citala som, ze je dobre minimalne na 12 a maximalne 24 hodin. Niektori pisu, ze staci hodinu. Moje cesto odpocivalo celu noc. Ked som piekla druhy a tretikrat, tak odpocivalo asi 2 hodiny.

    Spekulatius keksy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ruru zapneme na 150 stupnov, horny a dolny ohrev. Cesto trosku premiesime. Ak velmi dlho odpocivalo, tak mozno bude dost tvrde. Ja si ho v tom pripade dam na par sekund do mikrovlnky. Pripravime si dosticku.

    Spekulatius keksy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ta moja ma styri obrazky.

    Spekulatius keksy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dosticku dobre posypeme maizenou. Niektori pouzivaju na to ryzovu muku. Natlacime do toho kusok cesta. Ostrym nozom (s tenkou cepelou) zrezeme prebytocne cesto a potom opatrne vyberieme cesto z formy. Musim povedat, ze zo zaciatku sa mi to dobre nedarilo. Tak som si formu vysypala este viac. A islo mi to stale lepsie. Nepodarilo sa mi to vyklopit, ale s pomocou nozika to islo vybrat celkom obstojne.

    Spekulatius keksy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A kedze predpokladam, ze na Slovensku nema kazdy bezne taku dosticku, tak som trosku cesta vyvalkala a narezala som par rovnych kuskov. Aj tak sa da. Ved chut je ta ista. Ulozene na plechu...Maizenu, ktora sa prilepila na keksiky, pomocou stetky-maslovacky co najviac odstranime.

    Spekulatius keksy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pri mojom dalsom peceni som pouzila na skusku aj formicku -vykrajovacku, aby ste videli, ze aj tak sa da. Tak tu su take jesenne listky.

    Spekulatius keksy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Predtym, ako budete davat keksiky na plech, mozete spravit aj tak, ze kazdy kusok, spodnu cast potriete vodou (ja som postriekala rozprasovacom na vodu, mam taky malicky) a pritlacite to na mandlove lupene. Na plech (s papierom na pecenie) to ulozite mandlovou castou dolu. Nie vzdy byva spekulatius s mandlami, casto je holy. Takze si vyberte, ako chcete. Ja som potom uvazovala, ci ho potriem vajcom (zriedenym s vodou). Par kuskov som potrela, ale som sa bala, ze potom bude ten relief na keksiku zle vidiet, tak som to nechala tak. Reliefu to neuskodilo, ale na buduce nebudem aj tak potierat, lebo tieto male keksiky su vacsinou matne. Toto je ten moj minirozprasovac.

    Spekulatius keksy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dame piect. Ja som piekla 30 minut, ale je to trochu dlho, keksik bol tvrdsi, ako som chcela. Na buduce skratim cas o 5, mozno az o 10 minut. Ale to si trochu sledujte. A treba to prisposobit aj podla hrubky keksu. Lebo pecu sa aj vo velkych, hrubsich formach. Ked budete mat keksik hrubsi, tak piect chvilu dlhsie. Keks ma byt cely chrumkavy, nie vnutri makky. No a takto mi vysli...Pri druhom peceni som piekla na 150 stupnov, ale len 25 minut. A cast som skusila na 175stupnov, 15 minut. Obidve moznosti su celkom dobre, ale mne sa viac paci na tych 150 stupnov, 25 minut. Tie na 175 boli trosku tmavsie.

    Spekulatius keksy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A tu su aj tie rovne...a aj pohlad odspodu.

    Spekulatius keksy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    A este mi neda....Boli sme raz v pekarskom muzeu, spravila som tam fotky. Tak mozno si niekto rad pozrie. Takto robili Spekulatius pekari volakedy....

    Spekulatius keksy (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Aj taketo byvali stare dosticky...

    Spekulatius keksy (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    No a stary stroj....

    Spekulatius keksy (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Mam tu na Vareche este jeden recept na plneny Spekulatius kolacik, to je trosku iny druh, velmi chutny s mandlovou plnkou: http://www.varecha.pravda.sk/recepty/plneny-mandlovy-kolacik-z-holandska-fotorece/22607-recept.html No, ale som sa napisala! Tak uz koncim. Viac bodov sa uz aj tak neda pridat ;-). Ak by ste niekto vyskusali, dufam, ze sa podari a ze bude chutit.

Diskusia k receptu

luss44
potešila si ma hned zrána svojimi keksíkmi, hovorím im špekulky. Mám ich veľmi rada, kupujem ich v Bille, hľadala som v týždni, nemali. Ale Tvoje sú nádherné, síce piplačka s nimi ale stojí za to. Možno vyskúšam aj s mandľami, len také vykrajované. A s fotkami z múzea si mi pohladkala dušu, obdivujem staré pekárenské, cukrárenské a podobné kuchynské vecičky.
haji
Milá @Janger , také jsi mě moc potěšila! Spekulatius miluji, stejně jako perník v jakékoliv podobě. Zcela určitě obdivuji tvoji práci a odvahu jít do tak složité a nejisté práce s formou takových tvarů, musí být dobře zpracované těsto i dobrá forma. Máš můj obdiv, výsledek je kouzelný!! Moc děkuji za přiblížení jak keksíků Spekulatius, tak i pekařského muzea, člověk se pořád učí. Mohu-li, tak jen poznámku k použítému koření, určo by stálo za to, udělat si svou vlastní směs, bo perníkové koření obecně je trochu jiné než by si Spekulatius žádal. Jsi šikulka, milá @Janger ještě jednou děkuji!
2x janger a huck
drajan
Milujem chuť týchto sušienok... skúsim tento recept, z cesta klasicky formičkami povykrajujem rôzne tvary. takú "dosku" ozaj nemám.
2x janger a huck
janara
Krásny recept, spracovanie, podrobný popis, trochu historie, blahoželám a zároveň ďakujem ! Také formy som ešte nevidela a dali by sa určite robiť s "keksíkovými" pečiatkami. Kupujem si keksíky v Lidli, myslím, že ich majú aj v Ikea. Ešte raz vďaka za receptík
1x janger
kukulienka71
Veľmi pekný príspevok aj s postupom a zaujímavými fotkami, vďaka zaň. Asi takto nejako to teda vyzeralo, keď už chceli pekári ponúknuť aj na oko "vyšpekulované" sladkosti, čím lákavejšie vzory, tým estetickejšie na stole.
2x janger a huck
mariamka
Si ty tiez spekulantka:) a klobuk dole za odvahu,, krasne priblizenie historie, velmi rada si taketo autenticke veci precitam,, keksiky na pohlad chrumkave, vonave, uz su ulozene, vianoce klopaju na dvere:)
janger
Dakujem vam vsetkym za komentar.

@katkasugar , no tych moznosti je este viac....Niektori myslia, ze by to mohlo byt odvodene od holandskeho slova "specerij", co znamena korenina.

@tiginko , dakujem za pochvalu.

@luss44 , no s mandlami su este lepsie. Ked sme boli v tom muzeu, tak som narobila kopu fotiek, chcela som povodne napisat nieco aj tu, do zazitkov. Ale potom som si myslela, ze koho to uz len bude zaujimat. Tak som nepisala nic. Ale zaujimave to bolo velmi. Ja mam tiez rada take stare veci.

@haji , robila som to prvykrat, ale budem iste castejsie. Piplacka je to len zo zaciatku, kym na to trochu prides. Par kuskov sa mi pri vyberani z formy aj roztrhlo. No ale treba to vidiet ako relax ;-), potom je vsetko jednoduchsie. A o tom koreni, to mas uplne pravdu. Preto som uviedla aj ten link na moj starsi recept a tam je rozpisane, ako sa da to korenie namiesat. Ale aj tak ti poviem, ze tie zmesy tiez nemaju vzdy presne to iste zlozenie. To ako ked robi niekto medovniky a da tam svoje namiesane korenie, tie tiez su asi vzdy trosku ine. Niektori miesaju aj napr. koriandrove semeno, alebo citronovu, pomarancovu korku...Ked chces, mrkni na ten moj starsi recept.

@drajan , ved skus len take jednoduche stvorceky. Alebo vyrezat formickami. Len podla hrubky cesta si trochu prisposob cas. Ked budu tenucke, tak staci kratsie. Niektori to pecu aj pri vysokej teplote, nad 200 stupnov a potom len kratko. Ja ich iste este budem piect, spravim si potom viac cesta a cast skusim pri nizkej teplote a cast pri vysokej. Uvidim potom, aky bude rozdiel.

@janara , vidis, aj to je dobry napad, s tymi peciatkami :-). Tie nemam, ale mohla by som si pozicat od dcery. U nas su dostat vsade, takze tu to problem nie je. Inak, zlozenie cesta moze byt v roznych krajinach vsade trosku ine.

@farbuska , som rada, ze ta to zaujalo.

@kukulienka , tie stare formy byvali velmi pekne, uplne umelecke dielka. Tieto moje su len take bezne, jednoduche.

@methi , som rada, ze sa ti paci.

@mariamka , ak by si ich nahodou skusala, tak potom si na mna spomen :-). A blizi sa zima, budeme mat zase co v zahradach sledovat...Ja uz idem zavesit arasidove maslo pre vtacatka :-).

Este raz, mile dievcata, dakujem vam, ze vas recept zaujal. Prajem prijemny vikend.

monty469
Krasna praca mila @Janger . Recept ma velmi zaujal a zaroven aj priblizenie historie tychto keksikov. A tie fotky z muzea no nadhera. Dakujem za recept a zaroven za rozsirenie mojich vedomosti :-) Prajem ti pekny vikend
2x janger a huck
janger
@vsetkych :
Wikipedia uvadza zlozenie korenia na speculatius v tomto pomere:
Skorica, muskatovy orech, hrebicek, zazvor, kardemom, biele korenie.
Pomer 8:2:2:1:1:1. A mozu byt rozne variacie s primiesanim anizu, koriandroveho semena a muskatovy kvet (kvet muskatoveho orecha).
mitzy
Nemyslela som si, ze na vareche zazijem putave citanie od zaciatku az do konca. A. Stalo sa :) co dodat: mnam a 5* za krasne fotky, skvely recept a kusok historie.
Skusim to tiez na Vianoce s formickami :)
2x janger a huck
afataga
ja ich moc nemam rada, ale obdivujem tvoju trpezlivost, keby si nedala foto tej formy, prisamvacku poviem, ze si ich kupila a nasypala doma do krabice :-) a ten kuchar vobec nie je moj typ :-)
janger
@montycka , aj ja tebe dakujem a tiez prajem krasny vikend. Tu je zima, dnes nam uz prisiel (doplaval na lodi) do Holandska sv.Mikulas, tak bude mat teraz vyse tri tyzdne robotu s roznasanim darcekov. Toto je obdobie takychto korenistych keksikov, kolacikov, marcipanu apod. :-).

@mitzy , no tak to sa strasne tesim, dakujem :-).

@afataga , cestne slovo, vlastna praca. A ved ten kuchar je nahodou celkom fesak, ja som ho videla nazivo. Co mu chyba, ha? :-)))
1x huck
evusik
@Janger aj my máme takéto korenisté keksíky radi, takú krásnu formu nemám ale možno ich skúsim ako pečiatkové keksíky, pečiatky mám, možno sa to bude dať :)
páči sa mi celý recept - forma je prekrásna, aj fotky z múzea a super pútavé čítanie :)

2x janger a huck
afataga
@Tiginko (12.11.2016 13:49)

menujem ta za svojho hovorcu :-), nevedno na com fiči, vzhlasom na krajinu povodu, je dost lahke si domysliet a vobec, cely je akysi neduzivy :-)
1x janger
janger
@evusik , dakujem za mily komentar. Ta moja dosticka je uz starsia, kupila som ju na blsom trhu, za malo.

@tiginko , @afataga , no ja z vas odpadnem :-)))....chudak kuchar, keby to pocul.
1x huck
siisa
Vďaka za úžasný recept a všetko to k tom :) Mám doma po babičke také ploché formičky, myslím, že by sa to dalo použiť. Krásne si o tom napísala :)
2x haji a janger
palokuchki
@janger velmi pekny recept si pridala. Take keksiky som tu este nevidela. Taha ma to vyskusat ich, len toho casu keby bolo viacej. Take formy samozrejme nemam, budem musiet tiez vymysliet nieco ine. Velmi pekne zaujimavo si to vsetko opisala. Pozdravujem do dalekeho Holandska.
stanci11
Tieto keksíky milujem, ale tak strašne, že ich nekupujem lebo sa neviem zastaviť pri jednom, ani pri dvoch,,,, a moja trénerka to spozná :D keksíky v očiach, spokojný úsmev :D to neschováš :D (a pomsta trénera nebýva sladká :D )
Recept ukladám a som pevne odhodlaná urobiť ich na vianočný večierok do práce! dúfam že sa podaria ;) Za nádherný postup a skvelé "počítaníčko" ďakujem, si ma rozveselila milá @Janger ;)
martamm
@janger , ae sa Ti vydarili keksiky, podla Tvojho receptu ich urcite upeciem na Vianoce, vnuctka, j zat budu nadseni, prave tieto su ich oblubene, len nemam taku dosticku na vytlacanie, co je skoda. Myslis, ze ked ich iba jednoducho vykrohim bude chyba?. Inac 5* :)))))))))))))))))
1x janger
janger
@siisa , ved skus s formickami, ktore mas. Babickine formicky su vzdy pekne, aj tym, ze su od babicky :-). Aj ja mam velmi stare plechove formicky, ktore vzdy pred Vianocami vytiahnem...Prisposob si cas pecenia podla hrubky cesta.

@izabella , vdaka za pochvalu :-).

@palokuchki , Danielka, aj ja ta moc pozdravujem. Dufam, ze sa vam dari. Pozdrav do daleka :-).


@stanci11 , no ja ten tvoj "problem" uplne dobre poznam. Ja to mam pri vsetkych sladkostiach, katastrofa, tiez sa nemozem ovladnut, ked zacnem :-). Tak najlepsie je nezacat ;-)....

@martamm , no ved aj ked len tak na stvorceky, obdlzniky pokrajas, aj tak staci. Chut bude ta ista :-).

@mariamka , dakujem, ze si sa u mna pristavila :-).

@tiginko , no silikonove som este nevidela, ani som nevedela, ze aj take existuju. Tu sa pouzivaju tie klasicke, drevene, tak preto mi to ani nenapadlo ;-). Tie, co si pridala su velmi pekne. A mozno je ten silikon aj vyhoda, ze sa lepsie vyberu. Ale skoda, ze ich predavaju po dva kusy, lebo su to tusim dva take iste kusy, ak dobre vidim. Dakujem ti, ze si pridala link, mozno to niekomu pomoze :-).

@mile dievcata, dakujem vam, ze ste sa pristavili na kus reci :-), ze vas recept a popis zaujal. Prajem vsetkym prijemnu nedelu :-).
havino
@Janulik , hanba, nehanba, ja tieto špekulatívne keksíky nepoznám, ale že som Ťa čítala jedným dychom, to mi ver, aj veru ukladám, pokúsim sa s razítkami, alebo len povykrajujem, ved uvidím cesto a budem potom múdra. Múzeum, pokochanie pre mňa, neviem, mňa minulosť neskutočne fascinuje posledné roky. Boli sme na jeseň už po niekoľký krát v skanzeme v Martine, no ja sa kochala, ako po prvý krát, už stárnem a asi len spomínam, hoc tú minulosť som nezažila, ale je mi veľmi blízka, ťažké žitie bolo, ale nebolo toľko zla na svete, ako teraz.
helca103
ako dieťa som ich milovala a ostalo mi to dodnes. Vôbec som nedúfala, že niekedy budem mať možnosť upiecť si ich sama. Musím skontrolovať aké suroviny mám doma a idem skúšať. Nemám také krásne drevené formy, ale vykrajovačky určite dobre poslúžia tomuto účelu. Krabicu opatrujem už veľa rokov, mám v nej drobnosti ktoré mi pripomínajú detstvo.
@janger veľmi pekne ďakujem za recept s krásnym postupom.


janger
@smejkad , som rada, ze som ta potesila, dakujem za komentik :-).

@havinko , Tani, to nevadi, ze nepoznas. Co ja vselico nepoznam! :-). Ved som sa aj divila, ked ich tu niektori ludia spomenuli. Nevedela som, ze su dostat aj na Slovensku. Pozrela som si aj obrazky toho skanzemu. Nadherne, tie stare domceky. Mne sa strasne pacia tie stare drevenicky, co mali ludia volakedy na Horniakoch. Take povodne. Mne sa niekedy zda, ze som niekedy zila aj v tej dobe minulej. Ak by clovek mal viac zivotov, tak urcite som volakedy v takej drevenicke zila...Az take teplo dusevne z nich sala....A ako spominas, aj ja mam stale viac tie stare veci rada. Stary nabytok sa mi paci stale viac. Volakedy som to ani pocut nechcela. Asi to bude ozaj vekom :-). Dakujem za tvoj mily komentik.

1x havino
janger
@Helca103 (17.11.2016 10:12)

@helca , pozeram, ze sme v podobnom veku. Ja tie keksiky ale vobec nepoznam z minulosti na Slovensku. Nevedela som o nich :-). Krasnu dozu mas. Ked upecies, budes ich mat kde uskladnit. Dakujem ti za pristavenie sa u mna :-.
haji
@Helca103 (17.11.2016 10:12)
Jejda, buď ráda, že ji máš, také bych opatrovala jako oko v hlavě!! Živě si je pamatuji, i tu chuť a tvar. Můžeš se, prosím, pro zajímavost kuknout na výrobce a písnout sem?! Děkuji, milá @Helca103
1x janger
janger
@Havino (15.11.2016 21:46)

Este mi napada, @havinko , ty si taka spaldova, vies o nej vsetko...Neobsahuje spalda menej lepku, ako normalna muka, z obycajnej psenice? Tieto keksiky su lepsie z muky, ktora obsahuje trochu menej lepku, su potom chrumkavejsie, keksovitejsie. Tu casto pouzivaju na pecenie niektorych keksov urcity druh holandskej muky, z mensim obsahom lepku. Tak som rozmyslala, ze by bola aj spalda vhodna....
janger
@Salinka (17.11.2016 11:54)

@salinka , aj som sa zasmiala, ze dobrodruzna doza :-). Tieto mam asi tri. Inac, dozy zbieram, niektore su velmi pekne... A ked niekomu chcem dat nejake keksiky, tak tie dozy su potom take sikovne na to. Pozrela som si aj recept od @elixir , moc sa mi paci. Iste su velmi chutne. Inak, co som sa docitala, kazda krajina ma trosku iny recept, taky svoj vlastny. Bud trosku ine zlozenie korenin, alebo napriklad viac, ci menej cukru. Niekde pouzivaju viac zazvoru, atd...A aj podla formicky, aka sa pouziva. Citala som rozne rady na internete....Aby sa "udrzal", neroztiekol ten relief aj po upeceni, tak nesmie byt cukru velmi vela. Ani vela, ani malo... A mozno na buduce skusim zmiesat aj so spaldou. Tie najstarsie sa piekli s raznou. Zlozenie mojho ineho spekulatioveho kolacika, co mam tu na Vareche, je tiez ine, to je zase trochu iny druh. To je viac kolacik, ako keks. A aj tie su velmi dobre.
@salinka , dakujem pekne za komentik :-).
katka78
Nie som veľmi na sušienky, ale občas pečiem maslové. Tieto od @irenaw  varecha.pravda.sk/recepty/skotske-maslove-susienky-fotore...
Viem toľko, že ak chcete sušienky chrumkavé, pridáva sa do cesta ryžová múka. Inak čo sa týka špaldovej, obsahuje viac lepku ako klasická pšeničná. To na margo diskusie. Čo sa týka receptu, krásne spracovaný, zhltla som ho jedným dúškom. Príjemné čítanie :-)
1x janger
havino
@Jani kukaj sem, no viem, žiadna výhra kupované, ale výhra, že som ich vôbec objavila a už viem o čo ide, ako by osud chcel, šak kde doteraz, ani raz a nemám 15 násť, ale je možné, že ja nič podobné nekupujem, tak ani nekukám a dnes v Lidli mi zrak padol na cenovku a že spekulation, nále to ozaj?? kuknem na obal, no veru asi hej. Napriek zloženiu, palmový olej, glukozo fruktozový sirup, no vzala som, šak hádam neumrem z pár keksov, aby som spoznala chuť. No a totok, to sú oni, tá perníková chuť, nepíšem mňam, ale teraz musím. Podobné dostávam v reštike ku káve, ak nie tieto a že ako prvú ju zhltnem, no ja a perník a škorica, to je moje,darmo, aj na keksíkoch si viem pochutnať, ked nemôžem kus veterníku. s otlačkami si ja poradím,mám razítka, to je najmenej, som rada tomuto receptíku od Teba, je pre mňa a moje mlsanie, ale z masla a z toho čo si do nich dám, budú ešte lepšie.
čo sa týka špaldovej múky, netuším či má viac lepku, alebo menej,ale ked moja mladšia netová sestra napíše, že má, tak ona vie o čom píše, ja som lepok neštudovala, nám neškodí, ale že má pomalé vylučovanie energie a nezaťažuje organizmus rýchlou energiou, nakolko má nižší GI, to viem, viac minerálov a podobne


haji
@Havino (18.11.2016 22:38)
Jak je vidět, milá Tánička, i tebe chytil Spekulatius! Tie keksíky, co opisuješ z reštiky ke kafíčku, jsou zpravidla karamelové - v obchodě jsou k mání pod názvem "Lotus" jsou podobné, jen méně kořeněné zvěrstvo, které má nade mnou magickou moc - nejde ochutnat je pár kousků. haha Palmový olej dnes výrobci keksíků, cukrovinek dávají snad už do všeho, stejně jako jiné "vychytávky a náhrady", je to hlavně z důvodu finančního efektu. Tento fenomén je háklivé téma, takže hodím brzdu. Správně píšeš, že když si doma upečeme, uděláme sami, můžeme také sami rozhodnout o surovinách. To víš, že i já si dopřeju kupované keksíky jednou za čas, jsem jenom člověk. Krásný den přeji všem!
1x janger
janger
@Katka78 (17.11.2016 13:40)

@katka , dakujem za pridany link a za tvoj komentar :-). Tie keksy si ulozim, pacia sa mi.
Tiez som sa poucila o ryzovej muke. Pri tychto mojich keksoch ryzovu muku pouzivaju len na vysypanie formiciek. Nemam ju doma, tak som vysypala maizenou. Kupim, skusim vysypat druhykrat ryzovou. A pouzijem ju aj do tych keksikov od @irenaw. Tiez som sa poucila o spalde, dakujem.
1x jerica
janger
@Havino (18.11.2016 22:38)

Tani, no vidis, aka nahoda:-). To tak byva, ze nahodou clovek nieco pocuje, co si mysli, ze nikdy nepocul a zrazu sa s tym stretava na kazdom kroku ;-). Tu sa casto pouzivaju ku kavicke (v podnikoch a pod.) tie, co spomina @haji. Mozno tie myslis...Moj muz (tiez maskrtnik) ich ma velmi rad, skoro vzdy ich mame aj doma. Tie na tvojom obrazku tiez vyzeraju dobre :-).
Lepok nemusime ani my obmedzovat. Spaldu mam rada. Casto miesam do chlebika, aj do inych vytvorov. Ta otazka moja bola viac len taka uvaha...
haji
@Janger (19.11.2016 12:20)
bažeže, to jsou ony! Oh, uznávám, že to není složením žádná výhra, ale jsou úžasně dobré a žravé. Mávám!
1x janger
sandratn
@Janger (12.11.2016 12:42)

ahoj, dakujem za super recept a mozno vyuzijes moju vychytavku :-) do tej drevenej formy si daj vacsi kusok potravinovej folie a na to natlac cesto. Potom jednoducho vyklopis a mas to bez vysypavania a piplacky s nozikom. Vyskusaj ;-)
1x janger
janger
@Sandratn (20.11.2016 13:54)

@sandratn , a ja dakujem zase tebe za vychytavku. Iste to skusim :-). Som zvedava, ci to pojde, kedze su v tych formach aj dierky. Ale asi ano. Este raz, vdaka za radu :-).
sandratn
@Janger (20.11.2016 15:23)

naozaj za malicko, ja to pouzivam v cukrarcine, ked potrebujem z miniaturnych formiciek vydolovat marcipan a funguje, tak snad bude aj Tebe. Vtip je v tom, ze folia je uplne tenucka a zachova povodny relief :-) naozaj som zvedava, ci to bude fungovat aj na tych Tvojich krasnych drevenych formach. Dnes som ich drzala v Lidli v ruke, no vratila som ich naspat. Koreniny nakupene, mlyncek pripraveny. Juuuj, tesim sa :-)
1x janger
palokuchki
Janka dneska som vyskusala tieto keksiky. Vsetko som presne dodrzala, pouzila som pernikove korenie co som si priniesla zo Slovenska, pridala som ale aj jedno vajicko lebo sa mi to nechcelo dat dokopy. Nevyzeraju vobec tak pekne ako tvoje, ale musim pochvalit, su chutne. Nazov im asi sedi najlepsie, lebo ked nemas tu spravnu formu na to tak musis riadne spekulovat ako ich vytvarovat. Najprv som ich skusila natlacit do malych formiciek tvaru ryby, potom som ich vykrajovala so stromcekovou formickou no a na koniec som ich len pogulala a upiekla v tvare fajky. Rozmyslam ze ked budem ozdobovat perniky, tak ich tiez trochu prizdobim. Popozeram sa po internete a pohladam si tu poriadnu formu. Dakujem za recept, urcite ich budem robit castejsie.


2x janger a haji
janger
@Sandratn (21.11.2016 19:52)

Mila @sandratn , no tak skusala som ten tvoj sposob. Zial, neslo to s tou foliou. Dala som foliu, potom som na nu natlacila cesto. Lenze....potom som musela ten vrch cesta pekne zrezat, zarovnat, a to uz dobre neslo. Smykalo sa to pri tom rezani. To nic, myslim, ze pri inych cestach - formickach je tvoja rada vyborna. Vtedy, ak by to cesto nebolo treba zrezavat. Takze si zapamatam do buducna. Este raz vdaka za tip. Inak, islo mi to celkom dobre. Ked clovek nieco robi castejsie, tak ziska taku zrucnost :-). Dobre som si formu vysypala a islo to celkom fajn. Mam sikovny nozik, taky tenky, rovny...


1x haji
janger
@Palokuchki (23.11.2016 06:45)

Mila Danka, tesim sa, ze si skusila, dakujem :-). Ja som piekla uz aj druhy a tretikrat. Pripisala som dnes v recepte este male zmeny a moje postrehy pri dalsich peceniach. Danka, je zaujimave, ze aj moje prve cesto bolo trusivejsie, ako tie dalsie dve. Neviem, preco. Druhykrat som presne merala ten cmar, hore je vaha uvedena. Ani vodu som uz nemusela pridavat....S cestom sa mi celkom dobre pracovalo. Ak ho chces vyvalkat, tak ho najprv trosku poroztlacaj rukou, ono sa tak dobre spoji. Robila som aj vykrajovane, s formickou, pre slovenske zienky, ktore by chceli skusit. Danielka, mockrat pozdravujem, nech sa ti dari, pa-pa :-). Pridam este nejake fotky z mojich dalsich peceni...


1x haji
matata1
@janger ďakujem za krásny recept a výlet do histórie. Tieto sušienky zbožňujem, som na tom podobne ako @stanci11 , neviem sa ich dojesť. Len neviem, či je dobrý nápad ich upiecť, lebo viem že ich zblajznem sama a to nestihnú ani poriadne vychladnúť. @helca takú dózu mám aj ja, len si nespomínam na jej pôvodný obsah.


1x janger
janger
@Matata1 (6.12.2016 14:03)

A ja tebe zase dakujem, @matata1 , za komentik :-). Tak aj ty si maskrtnica, to potom fakt radsej nepiect, alebo len malo. Lebo ked to clovek ma doma, tak sa potom nevie ovladnut. Ja si tak hovorim, ze radsej ani sladkosti nekupim. Nuz ale, jedno je povedat a druhe je spravit...;-).
conscientia
@Janger (6.12.2016 22:55) Od budúceho pondelka mám voľno, tak sa chystám spáchať prvú verziu "stromčekových voňačiek", ako ich nazývam sama pre seba...lebo mi ich nejeme, lež rozvešiame na stromček spolu s kolieskami pomaranča a citrónov, nádherne tak prevoňajú dom a návštevy "fetujú" už vo vchodových dverách. Trochu sa obávam toho hnedého cukru: už som vyskúšala mnoho receptov, kam šiel hnedý či trstinový cukor, dokonca i melasový sirup (všetko nemecké recepty) - a ja som vždy mala pocit, že sa mi po pridaní toho hnedého cesto akosi "roztieklo", oveľa horšie sa mi s ním pracovalo a trhalo sa. Tento rok vyskúšam tie Tvoje: rada čítam Tvoje recepty, rada som čítala Tvoje články a tak nejak mi "príjemne voniaš spekulatius korením".

@Helca103 (17.11.2016 10:12) Presne túto plechovicu máme doma, odkedy svet svetom stojí a ja som bola malým dieťaťom...no vždy v nej bývali gombíky a gumy a potreby na šitie, naši to vraj dostali ako svadobný dar - žart od priateľov. Asi ju najbližšie poriadne vyčistím a povýšim na oficiálnu "špekulku", však potreby na šitie a gombíky môžu rezidovať aj v menej vzácnej plechovici...
janger
@Katkasugar (8.12.2016 09:22)

No to si ma nesmierne potesila, @katkasugar. Dakujem za krasnu fotku, ti medvedici su mileni :-). Tesim sa, ze chutilo. Vela uspechov pri vianocnom peceni!
janger
@Conscientia (8.12.2016 10:12)

Dakujem ti za tvoj velmi mily komentar, @conscientia , spravil mi ozaj radost. Vcera mi bolo dost zle, tak som len mrkla do mailu, ale nemohla som pisat, preto az dnes. Take mile slova...Dakujem :-).

Ked sa bojis tych cukrov, pouzi obycajny jemny krystalovy, ja som ho pouzila v mojom tretom pokuse. Velky rozdiel nebudes mat, len budu trochu bledsie. A ak ich budes vesat na stromcek (super napad), tak ja by som v tom pripade este pred pecenim spravila slamkou do nich dierku...Ale to je len taky tip...

Prajem ti vela radostneho, vonaveho pecenia, nech sa dari. Budem drzat palce. Pozdravujem :-).
kecemis
@janger su krasne, rad by som ich spravil, teda s vnuckou, ktora uz si uziva vianoc u starkych. Mam len dve formicky, ale pre malu to bude aj tak zabava, hlavne ked sa teraz neda ist ani von, kvoli zime. Chcem sa spytat, nie je mozne tie formicky len natriet olejom? Ja viem pravdepodobne to zmeni chut, ale pre nu y to mohlo byt jednoduchsie.
1x janger
janger
@Kecemis (9.12.2016 15:26)

Ahoj Mirko, myslim, ze by sa dalo, alebo aj rozpustenym maslom...Ja by som asi s malickou radsej vykrajovala nejakou formickou, to jej pojde lepsie. Pozri moj komentar 23.nov.14.15, tam som vykrajovala listky. Alebo by mohla robit male gulocky a tie potom na pekaci mozes trosku splostit, pripadne mandlu na to, alebo aj take gulate nechat. Len potom bude cesto hrubsie, tak bude treba trosku dlhsie piect. A mozno by som dala do cesta trosku viac masla, alebo kysleho mlieka, bude pre dieta take lahsie spracovatelne. Aj ked bude keksik potom uz trosku iny. Ale ved to nevadi. Vela radosti s vnucenkou :-).
janger
Mirko, pozri, toto sa robi z podobneho cesta. Su take malicke, 2cm asi. A ak sa este namocia do cokolady (hocijakej), su vyborne


kecemis
Janka dakujem velmi pekne za radu. Urcite ju pouzijem. Mala ma z toho radost tak preco sa s nou nepohrat ked ju to bavi. Urcite dam vediet.
1x janger
helca103
@Haji (17.11.2016 11:39) vyrobca je ,,Prumysl trvanliveho pečiva závod Lovosice-
PS: prepáč oneskorenu odpoved ale zo zdravotnych dôvodov som nechodila na net.
1x janger
helca103
@Janger (17.11.2016 11:35)

možno, že si si ich len nevšimla lebo sa dali normálne kúpiť v obchodoch a v našich končinách to bolo sviatočné pečivo na Vianoce a Veľku noc
1x janger
haji
@Helca103 (19.12.2016 21:24)
Děkuji za odpověď, je to zajímavá informace, bo Lovosice se mi nevybavují. Vím, že dobré keksy dělalali Pečivárne Sereď. Přeji brzské uzdravení a krásné Vianoce! Ještě jednou děkuji, milá @Helca103 !
1x janger
conscientia
Milá @Janger , ďakujem za recept na tzv. "jangerky". Mala som tušáka, že si nasadila latku vysoko a že najbližších pár rokov sa budem držať Tvojho receptu. S cestom sa mi pracovalo neskutočne dobre, prevoniava nám spolu s kolieskami pomaranča na stromčeku celý dom. Na Štedrý deň večer som časť zavesila i na tzv. záhradný stromček pre srnky (snáď im to raz za rok neuškodí) a ráno na ňom ostala len mrkva :) Na "našom" stromčeku ich je na môj vkus poskromne, pretože ich zaňuchal pán brat a mala som čo robiť, aby som aspoň časť uchránila.


janger
@Conscientia (28.12.2016 09:20)

Mila @conscientia , dakujem ti za potesujucu spravu. Velmi sa tesim :-). Mas pekne vykrajovatka. No tak aj srnky si pochutnali na "jangerkach" :-)))? Podla toho, co pises, tak byvas nadherne, kedze aj srnky maju pristup do vasej zahrady. To by som hned brala, prirodu tak blizo! Iste tam mate velky pocit volnosti...Ja tento rok nemozem zavesit na "obyvackovy" stromcek nic take vonave, mame macku, je este velmi hrava, iste by jej to nedalo pokoj ;-). So stromcekom by to nedopadlo dobre :-).
Zo srdca ta pozdravujem a prajem pekne prezitie Stareho a Noveho roka :-)...Samozrejme aj cely novy rok nech ta sprevadza vsetko dobre!
janger
@Helca103 (19.12.2016 21:31)

Prepac, @helca103 , az teraz som si vsimla tvoj komentar, dakujem. Ano, verim, ze boli. Ved to clovek kolkokrat v obchode tak chodi okolo veci a ani nevie, ze aj tie existuju :-)...
janger
Tusim neviem pocitat ;-)))), vid bod 8! Neviem, ci si to aj niekto vsimol :-)...
conscientia
@Janger Och áno, jangerky mali u nás úspech, tak aj u srniek :) Hoci je rodičovský dom v meste, bývame na jeho okraji pod horou, takže srnky sú členovia rodiny...a tie sa nás tiež neboja, inak by tak pozorne nesledovali, ako oberám maliny či orechy. Na vykrajovátka si potrpím, zbieram ich viac než desať rokov po rôznych vianočných trhoch EU.

I Tebe veľa zdravia (to je len jedno a najmä nedostatkový tovar) a naďalej tak šikovné ruky!




conscientia
@Janger PS: Tú dilemu mačka vs. vianočný stromček chápem až dôverne dobre. Tá moja už síce nie je dostatočne hravá ani hladná na to, aby objedala špekulky, no nadovšetko miluje kábliky od vianočných svetielok a je presvedčená, že fungujú ako pozvánka s nápisom "poď a prehryzni ma." Nepomáha ani antihryzavý sprej, ani rozprašovač s vodou. A navyše mi ukradla červené klbko vlny, keď som chcela navliekať šnúrky do špekuliek...preto tá fialová :)

1x janger
janger
@Conscientia (29.12.2016 13:26)

Jej, tych kablikov, to sa aj ja bojim...Nas stromcek to zatial preziva dobre ;-). Z jasliciek povytahovala mach (dekoraciu). Sem tam potiahne ozdobnu retaz, ale stromcek stale stoji. Tak je dobre -:). Pozdravujem, @conscientia :-)...
alenka25
Krásne formičky 😍 Mám len jednu výhradu, alebo skôr názor 😉 Špekulačné korenie, ako ho zvyknem volať, je iné od nášho perníkového korenia. Práve mám pred sebou originál špekulačné korenie z Belgicka a perníkové. Je to naozaj rozdiel. Originál korenie sa dá objednať aj cez net a uvidíte ten rozdiel ☺ Ja namiesto bielej múky používam mandľovú.
janger
@alenka 25 (29.11.2020 10:36)
Dakujem, @alenka 25, ze si sa pristavila pri tomto recepte z pred par rokov.

Ja, samozrejme, pouzivam original korenie. Slovenske pernikove korenie som spomenula preto, lebo som predpokladala, ze prave korenie na "speculaas" na Slovensku nie je dostat a ak by niekto keksiky chcel spravit, tak v tom slovenskom su aspon niektore koreniste vone, ktore su aj v original koreni na "speculaas".
Ale vsimni si bod 2, kde presne o tom koreni vysvetlujem, ako sa da namiesat, aky je pomer korenin....Ak by si niekto chcel dat namahu, tak si moze namiesat.
Ale aj v tom su mozne obmeny, jeden pekar pouzije trosku viac toho, iny pekar trosku viac ineho...uz som vyskusala nejeden takyto keksik.

Inak, mandlova muka, ako ty spominas, sa do tychto keksov nepouziva. Povodne sa pouzivala razna.

Ja sa chystam tento tyzden spravit plneny "speculaas" (s mandlovou plnkou) na ktory tu mam tiez recept. Mmmmm, uz si chutim.

Pozdravujem :-).