Foto: janger
Uz parkrat tu boli spomenute keksy Spekulatius. Mala som doma uz davnejsie dosticku na vyrobu tychto keksov. Povedala som si, ze je cas, aby Zobraziť celý popisUz parkrat tu boli spomenute keksy Spekulatius. Mala som doma uz davnejsie dosticku na vyrobu tychto keksov. Povedala som si, ze je cas, aby som ich skusila upiect. Kedze su to tu, v Holandsku, zname a starodavne keksy, tak aj receptov je vela. Nieco som si o tom na internete precitala, poucila som sa z viacerych zdrojov (Wikipedia, muzeum) a pustila som sa do pecenia.
porcií
na 150 °C
Postup
-
1
Najprv napisem nieco o tomto chrumkavom keksiku. Ti, ktori chcu citat len recept, tak preskocte... Spekulatius (tu sa vola speculaas) ma velmi dlhu historiu. Je znamy hlavne v Holandsku, Belgicku, Nemecku, Luxembursku, Francuzsku. Je viac teorii o vzniku tohto nazvu. Jednou z nich je, ze nazov je odvodeny z latinskeho speculum, pretoze forma, z ktorej sa keksik vytlaca, je vyrezana v zrkadlovej podobe. Dalsia moznost je od slova spekulovat. Volakedy davno boli koreniny velmi drahe a preto boli tieto keksy maskrta len pre urcitych ludi, ktori vedeli spekulovat a mohli si to dovolit.... Od 16.storocia boli koreniny lacnejsie, takze bol tento keks stale popularnejsi. V 17., 18. a 19. storoci patrilo vyrezavanie dosticiek - foriem k ludovemu umeniu. Od 19. storocia boli na ulahcenie prace uz aj rozne stroje na jeho vyrobu. Povodne sa robili tieto keksy z raznej muky. Keksy sa jedli hlavne v zime, no v dnesnej dobe su dostat uz stale. Aj ked najviac sa ich zje v obdobi sviatku sv. Mikulasa.
- 2
Pripravime si korenie. Ja som pouzila hotove, uz namiesane korenie. Myslim, ze sa dost podoba nasmu pernikovemu koreniu. Mozete si ho samozrejme aj namiesat. V akom pomere, to si mozete precitat v tomto mojom recepte: http://www.varecha.pravda.sk/recepty/plneny-mandlovy-kolacik-z-holandska-fotorece/22607-recept.html Wikipedia uvadza zlozenie korenia na spekulatius v tomto pomere: Skorica, muskatovy orech, hrebicek, zazvor, kardemom, biele korenie. Pomer 8:2:2:1:1:1. A mozu byt rozne variacie s primiesanim anizu, koriandroveho semena a muskatovy kvet (kvet muskatoveho orecha).
- 3
Zacneme s pripravou cesta. Nechame zmaknut maslo, (aby bolo take ako majoneza) napriklad v mikrovlnke. Dobre ho zmiesame s cukrom, mozete miesat aj s mixerom, alebo len s vareskou. Pouziva sa hnedy (bledohnedy alebo tmavohnedy) cukor. My tu mame aj druh cukru, ktory sa niekedy pouziva pri peceni, je taky vlhkejsi, lepkavejsi. Na druhy pokus som zmiesala bledohnedy s bielym jemnym krystalovym. A na treti pokus cisto len biely. Keksiky s bielym cukrom su po upeceni bledsie, ako byva spekulatius. Chcela som vyskusat rozne druhy cukru, kedze ten vlhkejsi, holandsky, na Slovensku nie je. Aby ste vedeli...
- 4
Do vymiesaneho masla s cukrom pridame aj sol a cmar. Zamiesame. Myslim, ze ak nemate cmar, tak moze byt aj trosku kysleho mlieka, kyslej smotany.
- 5
Muku zmiesame s praskom do peciva, s koreninami. Najskor sa mi zdalo toho korenia vela, ale nebolo. Chut je dobra. Ak mate cerstvo namlete korenie, tak potom bude chut intenzivnejsia, dala by som v tom pripade trosku menej. V strede muky spravime jamku.
- 6
Dame do nej maslovo-cukrovu masu a vsetko dobre zmiesame, vypracujeme cesto. Ak by bolo cesto moc trusive, tak pridame trochu vody. Nemiesime moc dlho. Cesto zabalime do folie a dame do chladnicky.Na ako dlho, tak to sa autori receptov lisia. Citala som, ze je dobre minimalne na 12 a maximalne 24 hodin. Niektori pisu, ze staci hodinu. Moje cesto odpocivalo celu noc. Ked som piekla druhy a tretikrat, tak odpocivalo asi 2 hodiny.
- 7
Ruru zapneme na 150 stupnov, horny a dolny ohrev. Cesto trosku premiesime. Ak velmi dlho odpocivalo, tak mozno bude dost tvrde. Ja si ho v tom pripade dam na par sekund do mikrovlnky. Pripravime si dosticku.
- 8
Ta moja ma styri obrazky.
- 9
Dosticku dobre posypeme maizenou. Niektori pouzivaju na to ryzovu muku. Natlacime do toho kusok cesta. Ostrym nozom (s tenkou cepelou) zrezeme prebytocne cesto a potom opatrne vyberieme cesto z formy. Musim povedat, ze zo zaciatku sa mi to dobre nedarilo. Tak som si formu vysypala este viac. A islo mi to stale lepsie. Nepodarilo sa mi to vyklopit, ale s pomocou nozika to islo vybrat celkom obstojne.
- 10
A kedze predpokladam, ze na Slovensku nema kazdy bezne taku dosticku, tak som trosku cesta vyvalkala a narezala som par rovnych kuskov. Aj tak sa da. Ved chut je ta ista. Ulozene na plechu...Maizenu, ktora sa prilepila na keksiky, pomocou stetky-maslovacky co najviac odstranime.
- 11
Pri mojom dalsom peceni som pouzila na skusku aj formicku -vykrajovacku, aby ste videli, ze aj tak sa da. Tak tu su take jesenne listky.
- 12
Predtym, ako budete davat keksiky na plech, mozete spravit aj tak, ze kazdy kusok, spodnu cast potriete vodou (ja som postriekala rozprasovacom na vodu, mam taky malicky) a pritlacite to na mandlove lupene. Na plech (s papierom na pecenie) to ulozite mandlovou castou dolu. Nie vzdy byva spekulatius s mandlami, casto je holy. Takze si vyberte, ako chcete. Ja som potom uvazovala, ci ho potriem vajcom (zriedenym s vodou). Par kuskov som potrela, ale som sa bala, ze potom bude ten relief na keksiku zle vidiet, tak som to nechala tak. Reliefu to neuskodilo, ale na buduce nebudem aj tak potierat, lebo tieto male keksiky su vacsinou matne. Toto je ten moj minirozprasovac.
- 13
Dame piect. Ja som piekla 30 minut, ale je to trochu dlho, keksik bol tvrdsi, ako som chcela. Na buduce skratim cas o 5, mozno az o 10 minut. Ale to si trochu sledujte. A treba to prisposobit aj podla hrubky keksu. Lebo pecu sa aj vo velkych, hrubsich formach. Ked budete mat keksik hrubsi, tak piect chvilu dlhsie. Keks ma byt cely chrumkavy, nie vnutri makky. No a takto mi vysli...Pri druhom peceni som piekla na 150 stupnov, ale len 25 minut. A cast som skusila na 175stupnov, 15 minut. Obidve moznosti su celkom dobre, ale mne sa viac paci na tych 150 stupnov, 25 minut. Tie na 175 boli trosku tmavsie.
- 14
A tu su aj tie rovne...a aj pohlad odspodu.
- 15
A este mi neda....Boli sme raz v pekarskom muzeu, spravila som tam fotky. Tak mozno si niekto rad pozrie. Takto robili Spekulatius pekari volakedy....
- 16
Aj taketo byvali stare dosticky...
- 17
No a stary stroj....
- 18
Mam tu na Vareche este jeden recept na plneny Spekulatius kolacik, to je trosku iny druh, velmi chutny s mandlovou plnkou: http://www.varecha.pravda.sk/recepty/plneny-mandlovy-kolacik-z-holandska-fotorece/22607-recept.html No, ale som sa napisala! Tak uz koncim. Viac bodov sa uz aj tak neda pridat ;-). Ak by ste niekto vyskusali, dufam, ze sa podari a ze bude chutit.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@katkasugar , no tych moznosti je este viac....Niektori myslia, ze by to mohlo byt odvodene od holandskeho slova "specerij", co znamena korenina.
@tiginko , dakujem za pochvalu.
@luss44 , no s mandlami su este lepsie. Ked sme boli v tom muzeu, tak som narobila kopu fotiek, chcela som povodne napisat nieco aj tu, do zazitkov. Ale potom som si myslela, ze koho to uz len bude zaujimat. Tak som nepisala nic. Ale zaujimave to bolo velmi. Ja mam tiez rada take stare veci.
@haji , robila som to prvykrat, ale budem iste castejsie. Piplacka je to len zo zaciatku, kym na to trochu prides. Par kuskov sa mi pri vyberani z formy aj roztrhlo. No ale treba to vidiet ako relax ;-), potom je vsetko jednoduchsie. A o tom koreni, to mas uplne pravdu. Preto som uviedla aj ten link na moj starsi recept a tam je rozpisane, ako sa da to korenie namiesat. Ale aj tak ti poviem, ze tie zmesy tiez nemaju vzdy presne to iste zlozenie. To ako ked robi niekto medovniky a da tam svoje namiesane korenie, tie tiez su asi vzdy trosku ine. Niektori miesaju aj napr. koriandrove semeno, alebo citronovu, pomarancovu korku...Ked chces, mrkni na ten moj starsi recept.
@drajan , ved skus len take jednoduche stvorceky. Alebo vyrezat formickami. Len podla hrubky cesta si trochu prisposob cas. Ked budu tenucke, tak staci kratsie. Niektori to pecu aj pri vysokej teplote, nad 200 stupnov a potom len kratko. Ja ich iste este budem piect, spravim si potom viac cesta a cast skusim pri nizkej teplote a cast pri vysokej. Uvidim potom, aky bude rozdiel.
@janara , vidis, aj to je dobry napad, s tymi peciatkami :-). Tie nemam, ale mohla by som si pozicat od dcery. U nas su dostat vsade, takze tu to problem nie je. Inak, zlozenie cesta moze byt v roznych krajinach vsade trosku ine.
@farbuska , som rada, ze ta to zaujalo.
@kukulienka , tie stare formy byvali velmi pekne, uplne umelecke dielka. Tieto moje su len take bezne, jednoduche.
@methi , som rada, ze sa ti paci.
@mariamka , ak by si ich nahodou skusala, tak potom si na mna spomen :-). A blizi sa zima, budeme mat zase co v zahradach sledovat...Ja uz idem zavesit arasidove maslo pre vtacatka :-).
Este raz, mile dievcata, dakujem vam, ze vas recept zaujal. Prajem prijemny vikend.
Wikipedia uvadza zlozenie korenia na speculatius v tomto pomere:
Skorica, muskatovy orech, hrebicek, zazvor, kardemom, biele korenie.
Pomer 8:2:2:1:1:1. A mozu byt rozne variacie s primiesanim anizu, koriandroveho semena a muskatovy kvet (kvet muskatoveho orecha).
Skusim to tiez na Vianoce s formickami :)
@mitzy , no tak to sa strasne tesim, dakujem :-).
@afataga , cestne slovo, vlastna praca. A ved ten kuchar je nahodou celkom fesak, ja som ho videla nazivo. Co mu chyba, ha? :-)))
páči sa mi celý recept - forma je prekrásna, aj fotky z múzea a super pútavé čítanie :)
kuchár má trochu neduživú ručičku a neprítomný pohľad :-)
menujem ta za svojho hovorcu :-), nevedno na com fiči, vzhlasom na krajinu povodu, je dost lahke si domysliet a vobec, cely je akysi neduzivy :-)
vzhladom samozrejme malo byt
@tiginko , @afataga , no ja z vas odpadnem :-)))....chudak kuchar, keby to pocul.
Teraz rozmyslam, ci vam mam dat bod, srdiecko, za pekny komentar ;-).
Recept ukladám a som pevne odhodlaná urobiť ich na vianočný večierok do práce! dúfam že sa podaria ;) Za nádherný postup a skvelé "počítaníčko" ďakujem, si ma rozveselila milá @Janger ;)
ja sledujem nonstop:) stale je co, urcite dam vediet, ked vyskusam, uz sa tesim,,
@izabella , vdaka za pochvalu :-).
@palokuchki , Danielka, aj ja ta moc pozdravujem. Dufam, ze sa vam dari. Pozdrav do daleka :-).
@stanci11 , no ja ten tvoj "problem" uplne dobre poznam. Ja to mam pri vsetkych sladkostiach, katastrofa, tiez sa nemozem ovladnut, ked zacnem :-). Tak najlepsie je nezacat ;-)....
@martamm , no ved aj ked len tak na stvorceky, obdlzniky pokrajas, aj tak staci. Chut bude ta ista :-).
@mariamka , dakujem, ze si sa u mna pristavila :-).
@tiginko , no silikonove som este nevidela, ani som nevedela, ze aj take existuju. Tu sa pouzivaju tie klasicke, drevene, tak preto mi to ani nenapadlo ;-). Tie, co si pridala su velmi pekne. A mozno je ten silikon aj vyhoda, ze sa lepsie vyberu. Ale skoda, ze ich predavaju po dva kusy, lebo su to tusim dva take iste kusy, ak dobre vidim. Dakujem ti, ze si pridala link, mozno to niekomu pomoze :-).
@mile dievcata, dakujem vam, ze ste sa pristavili na kus reci :-), ze vas recept a popis zaujal. Prajem vsetkym prijemnu nedelu :-).
@janger veľmi pekne ďakujem za recept s krásnym postupom.
@havinko , Tani, to nevadi, ze nepoznas. Co ja vselico nepoznam! :-). Ved som sa aj divila, ked ich tu niektori ludia spomenuli. Nevedela som, ze su dostat aj na Slovensku. Pozrela som si aj obrazky toho skanzemu. Nadherne, tie stare domceky. Mne sa strasne pacia tie stare drevenicky, co mali ludia volakedy na Horniakoch. Take povodne. Mne sa niekedy zda, ze som niekedy zila aj v tej dobe minulej. Ak by clovek mal viac zivotov, tak urcite som volakedy v takej drevenicke zila...Az take teplo dusevne z nich sala....A ako spominas, aj ja mam stale viac tie stare veci rada. Stary nabytok sa mi paci stale viac. Volakedy som to ani pocut nechcela. Asi to bude ozaj vekom :-). Dakujem za tvoj mily komentik.
@helca , pozeram, ze sme v podobnom veku. Ja tie keksiky ale vobec nepoznam z minulosti na Slovensku. Nevedela som o nich :-). Krasnu dozu mas. Ked upecies, budes ich mat kde uskladnit. Dakujem ti za pristavenie sa u mna :-.
Jejda, buď ráda, že ji máš, také bych opatrovala jako oko v hlavě!! Živě si je pamatuji, i tu chuť a tvar. Můžeš se, prosím, pro zajímavost kuknout na výrobce a písnout sem?! Děkuji, milá @Helca103
Este mi napada, @havinko , ty si taka spaldova, vies o nej vsetko...Neobsahuje spalda menej lepku, ako normalna muka, z obycajnej psenice? Tieto keksiky su lepsie z muky, ktora obsahuje trochu menej lepku, su potom chrumkavejsie, keksovitejsie. Tu casto pouzivaju na pecenie niektorych keksov urcity druh holandskej muky, z mensim obsahom lepku. Tak som rozmyslala, ze by bola aj spalda vhodna....
Tam je spaldova muka:-)
@salinka , aj som sa zasmiala, ze dobrodruzna doza :-). Tieto mam asi tri. Inac, dozy zbieram, niektore su velmi pekne... A ked niekomu chcem dat nejake keksiky, tak tie dozy su potom take sikovne na to. Pozrela som si aj recept od @elixir , moc sa mi paci. Iste su velmi chutne. Inak, co som sa docitala, kazda krajina ma trosku iny recept, taky svoj vlastny. Bud trosku ine zlozenie korenin, alebo napriklad viac, ci menej cukru. Niekde pouzivaju viac zazvoru, atd...A aj podla formicky, aka sa pouziva. Citala som rozne rady na internete....Aby sa "udrzal", neroztiekol ten relief aj po upeceni, tak nesmie byt cukru velmi vela. Ani vela, ani malo... A mozno na buduce skusim zmiesat aj so spaldou. Tie najstarsie sa piekli s raznou. Zlozenie mojho ineho spekulatioveho kolacika, co mam tu na Vareche, je tiez ine, to je zase trochu iny druh. To je viac kolacik, ako keks. A aj tie su velmi dobre.
@salinka , dakujem pekne za komentik :-).
Viem toľko, že ak chcete sušienky chrumkavé, pridáva sa do cesta ryžová múka. Inak čo sa týka špaldovej, obsahuje viac lepku ako klasická pšeničná. To na margo diskusie. Čo sa týka receptu, krásne spracovaný, zhltla som ho jedným dúškom. Príjemné čítanie :-)
čo sa týka špaldovej múky, netuším či má viac lepku, alebo menej,ale ked moja mladšia netová sestra napíše, že má, tak ona vie o čom píše, ja som lepok neštudovala, nám neškodí, ale že má pomalé vylučovanie energie a nezaťažuje organizmus rýchlou energiou, nakolko má nižší GI, to viem, viac minerálov a podobne
Jak je vidět, milá Tánička, i tebe chytil Spekulatius! Tie keksíky, co opisuješ z reštiky ke kafíčku, jsou zpravidla karamelové - v obchodě jsou k mání pod názvem "Lotus" jsou podobné, jen méně kořeněné zvěrstvo, které má nade mnou magickou moc - nejde ochutnat je pár kousků. haha Palmový olej dnes výrobci keksíků, cukrovinek dávají snad už do všeho, stejně jako jiné "vychytávky a náhrady", je to hlavně z důvodu finančního efektu. Tento fenomén je háklivé téma, takže hodím brzdu. Správně píšeš, že když si doma upečeme, uděláme sami, můžeme také sami rozhodnout o surovinách. To víš, že i já si dopřeju kupované keksíky jednou za čas, jsem jenom člověk. Krásný den přeji všem!
@katka , dakujem za pridany link a za tvoj komentar :-). Tie keksy si ulozim, pacia sa mi.
Tiez som sa poucila o ryzovej muke. Pri tychto mojich keksoch ryzovu muku pouzivaju len na vysypanie formiciek. Nemam ju doma, tak som vysypala maizenou. Kupim, skusim vysypat druhykrat ryzovou. A pouzijem ju aj do tych keksikov od @irenaw. Tiez som sa poucila o spalde, dakujem.
Tani, no vidis, aka nahoda:-). To tak byva, ze nahodou clovek nieco pocuje, co si mysli, ze nikdy nepocul a zrazu sa s tym stretava na kazdom kroku ;-). Tu sa casto pouzivaju ku kavicke (v podnikoch a pod.) tie, co spomina @haji. Mozno tie myslis...Moj muz (tiez maskrtnik) ich ma velmi rad, skoro vzdy ich mame aj doma. Tie na tvojom obrazku tiez vyzeraju dobre :-).
Lepok nemusime ani my obmedzovat. Spaldu mam rada. Casto miesam do chlebika, aj do inych vytvorov. Ta otazka moja bola viac len taka uvaha...
Mila @haji , ty si asi myslela tieto?
A dakujem za komentik :-).
bažeže, to jsou ony! Oh, uznávám, že to není složením žádná výhra, ale jsou úžasně dobré a žravé. Mávám!
ahoj, dakujem za super recept a mozno vyuzijes moju vychytavku :-) do tej drevenej formy si daj vacsi kusok potravinovej folie a na to natlac cesto. Potom jednoducho vyklopis a mas to bez vysypavania a piplacky s nozikom. Vyskusaj ;-)
@sandratn , a ja dakujem zase tebe za vychytavku. Iste to skusim :-). Som zvedava, ci to pojde, kedze su v tych formach aj dierky. Ale asi ano. Este raz, vdaka za radu :-).
naozaj za malicko, ja to pouzivam v cukrarcine, ked potrebujem z miniaturnych formiciek vydolovat marcipan a funguje, tak snad bude aj Tebe. Vtip je v tom, ze folia je uplne tenucka a zachova povodny relief :-) naozaj som zvedava, ci to bude fungovat aj na tych Tvojich krasnych drevenych formach. Dnes som ich drzala v Lidli v ruke, no vratila som ich naspat. Koreniny nakupene, mlyncek pripraveny. Juuuj, tesim sa :-)
Mila @sandratn , no tak skusala som ten tvoj sposob. Zial, neslo to s tou foliou. Dala som foliu, potom som na nu natlacila cesto. Lenze....potom som musela ten vrch cesta pekne zrezat, zarovnat, a to uz dobre neslo. Smykalo sa to pri tom rezani. To nic, myslim, ze pri inych cestach - formickach je tvoja rada vyborna. Vtedy, ak by to cesto nebolo treba zrezavat. Takze si zapamatam do buducna. Este raz vdaka za tip. Inak, islo mi to celkom dobre. Ked clovek nieco robi castejsie, tak ziska taku zrucnost :-). Dobre som si formu vysypala a islo to celkom fajn. Mam sikovny nozik, taky tenky, rovny...
Mila Danka, tesim sa, ze si skusila, dakujem :-). Ja som piekla uz aj druhy a tretikrat. Pripisala som dnes v recepte este male zmeny a moje postrehy pri dalsich peceniach. Danka, je zaujimave, ze aj moje prve cesto bolo trusivejsie, ako tie dalsie dve. Neviem, preco. Druhykrat som presne merala ten cmar, hore je vaha uvedena. Ani vodu som uz nemusela pridavat....S cestom sa mi celkom dobre pracovalo. Ak ho chces vyvalkat, tak ho najprv trosku poroztlacaj rukou, ono sa tak dobre spoji. Robila som aj vykrajovane, s formickou, pre slovenske zienky, ktore by chceli skusit. Danielka, mockrat pozdravujem, nech sa ti dari, pa-pa :-). Pridam este nejake fotky z mojich dalsich peceni...
A ja tebe zase dakujem, @matata1 , za komentik :-). Tak aj ty si maskrtnica, to potom fakt radsej nepiect, alebo len malo. Lebo ked to clovek ma doma, tak sa potom nevie ovladnut. Ja si tak hovorim, ze radsej ani sladkosti nekupim. Nuz ale, jedno je povedat a druhe je spravit...;-).
@Helca103 (17.11.2016 10:12) Presne túto plechovicu máme doma, odkedy svet svetom stojí a ja som bola malým dieťaťom...no vždy v nej bývali gombíky a gumy a potreby na šitie, naši to vraj dostali ako svadobný dar - žart od priateľov. Asi ju najbližšie poriadne vyčistím a povýšim na oficiálnu "špekulku", však potreby na šitie a gombíky môžu rezidovať aj v menej vzácnej plechovici...
No to si ma nesmierne potesila, @katkasugar. Dakujem za krasnu fotku, ti medvedici su mileni :-). Tesim sa, ze chutilo. Vela uspechov pri vianocnom peceni!
Dakujem ti za tvoj velmi mily komentar, @conscientia , spravil mi ozaj radost. Vcera mi bolo dost zle, tak som len mrkla do mailu, ale nemohla som pisat, preto az dnes. Take mile slova...Dakujem :-).
Ked sa bojis tych cukrov, pouzi obycajny jemny krystalovy, ja som ho pouzila v mojom tretom pokuse. Velky rozdiel nebudes mat, len budu trochu bledsie. A ak ich budes vesat na stromcek (super napad), tak ja by som v tom pripade este pred pecenim spravila slamkou do nich dierku...Ale to je len taky tip...
Prajem ti vela radostneho, vonaveho pecenia, nech sa dari. Budem drzat palce. Pozdravujem :-).
Ahoj Mirko, myslim, ze by sa dalo, alebo aj rozpustenym maslom...Ja by som asi s malickou radsej vykrajovala nejakou formickou, to jej pojde lepsie. Pozri moj komentar 23.nov.14.15, tam som vykrajovala listky. Alebo by mohla robit male gulocky a tie potom na pekaci mozes trosku splostit, pripadne mandlu na to, alebo aj take gulate nechat. Len potom bude cesto hrubsie, tak bude treba trosku dlhsie piect. A mozno by som dala do cesta trosku viac masla, alebo kysleho mlieka, bude pre dieta take lahsie spracovatelne. Aj ked bude keksik potom uz trosku iny. Ale ved to nevadi. Vela radosti s vnucenkou :-).
PS: prepáč oneskorenu odpoved ale zo zdravotnych dôvodov som nechodila na net.
možno, že si si ich len nevšimla lebo sa dali normálne kúpiť v obchodoch a v našich končinách to bolo sviatočné pečivo na Vianoce a Veľku noc
Děkuji za odpověď, je to zajímavá informace, bo Lovosice se mi nevybavují. Vím, že dobré keksy dělalali Pečivárne Sereď. Přeji brzské uzdravení a krásné Vianoce! Ještě jednou děkuji, milá @Helca103 !
Mila @conscientia , dakujem ti za potesujucu spravu. Velmi sa tesim :-). Mas pekne vykrajovatka. No tak aj srnky si pochutnali na "jangerkach" :-)))? Podla toho, co pises, tak byvas nadherne, kedze aj srnky maju pristup do vasej zahrady. To by som hned brala, prirodu tak blizo! Iste tam mate velky pocit volnosti...Ja tento rok nemozem zavesit na "obyvackovy" stromcek nic take vonave, mame macku, je este velmi hrava, iste by jej to nedalo pokoj ;-). So stromcekom by to nedopadlo dobre :-).
Zo srdca ta pozdravujem a prajem pekne prezitie Stareho a Noveho roka :-)...Samozrejme aj cely novy rok nech ta sprevadza vsetko dobre!
Prepac, @helca103 , az teraz som si vsimla tvoj komentar, dakujem. Ano, verim, ze boli. Ved to clovek kolkokrat v obchode tak chodi okolo veci a ani nevie, ze aj tie existuju :-)...
I Tebe veľa zdravia (to je len jedno a najmä nedostatkový tovar) a naďalej tak šikovné ruky!
Aj vevericka je krasna, @conscientia...Dakujem ti za tvoje prianie a mile slova.
Jej, tych kablikov, to sa aj ja bojim...Nas stromcek to zatial preziva dobre ;-). Z jasliciek povytahovala mach (dekoraciu). Sem tam potiahne ozdobnu retaz, ale stromcek stale stoji. Tak je dobre -:). Pozdravujem, @conscientia :-)...
Ja ti dakujem za vyskusanie receptu a za fotku :-).
Dakujem, @alenka 25, ze si sa pristavila pri tomto recepte z pred par rokov.
Ja, samozrejme, pouzivam original korenie. Slovenske pernikove korenie som spomenula preto, lebo som predpokladala, ze prave korenie na "speculaas" na Slovensku nie je dostat a ak by niekto keksiky chcel spravit, tak v tom slovenskom su aspon niektore koreniste vone, ktore su aj v original koreni na "speculaas".
Ale vsimni si bod 2, kde presne o tom koreni vysvetlujem, ako sa da namiesat, aky je pomer korenin....Ak by si niekto chcel dat namahu, tak si moze namiesat.
Ale aj v tom su mozne obmeny, jeden pekar pouzije trosku viac toho, iny pekar trosku viac ineho...uz som vyskusala nejeden takyto keksik.
Inak, mandlova muka, ako ty spominas, sa do tychto keksov nepouziva. Povodne sa pouzivala razna.
Ja sa chystam tento tyzden spravit plneny "speculaas" (s mandlovou plnkou) na ktory tu mam tiez recept. Mmmmm, uz si chutim.
Pozdravujem :-).