Špecialita z Jaštera fotorecept

sovka62 - fotkasovka62, 21. novembra 2010
Špecialita z Jaštera (fotorecept)
Foto: sovka62

Jašter, tak sa volala vináreň pri ceste z Hlohovca do Piešťan, ktorá patrila ŠM, alebo JRD, to si už nepamätám. Keďže to bola vináreň, Zobraziť celý popisJašter, tak sa volala vináreň pri ceste z Hlohovca do Piešťan, ktorá patrila ŠM, alebo JRD, to si už nepamätám. Keďže to bola vináreň, nevarili sa tam bežné jedlá, podávala sa domáca zabíjačka a toto jedlo, ktoré možno malo i iný názov, ale všetci sme si ho objednávali ako "špecialitu". Vináreň bola týmto jedlom známa široko-ďaleko a málokto ju v čase obeda obišiel. Pripravovalo sa vždy čerstvé, na stôl rovno z panvice a s chrumkavým chlebíkom bolo neodolateľné.

2
porcie
15 minút
príprava
6-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g (orech)
2 ČL
2-3 ks
2-4 ks




Postup

  1. 1

    Rozpis surovín je na dve porcie, ale každú porciu som na panvici pripravovala zvlášť. Mäso sa totiž musí opekať, keby som ho dala na panvicu naraz, začalo by sa dusiť. Príprava je veľmi krátka. Najviac času zaberie pokrájať mäso na naozaj tenké rezance. Ako správny lenivec som sa však vynašla. Mäso som večer vložila do mrazničky, ráno vybrala a po troch hodinách nakrájala na elektrickom krájači na tenučké plátky. A tie sa už na rezance nakrájajú raz-dva.

    Špecialita z Jaštera (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso bolo ešte stále trochu zmrznuté, nechcela som, aby mi z neho začala vytekať šťava, preto som ho v miske premiešala s pár kvapkami oleja.

    Špecialita z Jaštera (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uhorky som postrúhala na strúhadle, na malých slzičkách. Z feferónok som odstránila jadierka a pokrájala som ich na malé kúsky.

    Špecialita z Jaštera (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici som rozpálila olej, do horúceho som vložila mäso a opekala som ho kým nezbelelo a nezmäklo. Trvalo to asi tri minúty. Pridala som lyžičku horčice.

    Špecialita z Jaštera (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pomiešala som, nechala popražiť a pridala som uhorky a feferónky

    Špecialita z Jaštera (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Premiešala som a nechala na ohni ešte asi minútu a potom servírovala. Najlepšie chutí s chlebíkom, ale my sme dnes mali ryžu, čo je manželova najobľúbenejšia príloha.

Diskusia k receptu

julica
mňam, to musím vyskúšať. ďa-ku-je-me
monzet
Super!Manžel bude nadšený.Takéto mäská má rád
evusik
@sovka týmto receptom si mi pripomenula iné veľmi podobné socialisticko-reštauračné jedlo, volalo sa Azu po tatarsky. Základ úplne ten istý - na jemné slížiky nakrájané mäso, len potom sa nepridali uhorky, ale cibuľka, horčica a kečup a jedlo sa to väčšinou s chlebom alebo ryžou. Ako mladá manželka som to často robila lebo to bolo jednoduché, rýchle a opticky vyzeralo, že je toho veľa. Normálne som dostala chuť urobiť to znova. Ja som dnes varila Kurča na perinke podľa tvojho receptu, vlastne odkedy som vyskúšala tvoj recept ani ináč ani kura nerobím.
1x hubata
gittka
milá @sovka ,tak toto jedlo odjakživa voláme jašter.nepamätám si vôbec odkial mám recept,ale velmi nám chutí!!!:-)))))
frezia68
Ešte vždy sa najde niečo nové a hodné vyskúšania. A ja som myslela,že už tu bolo všetko pridané.....okrem zahraničných :-)))
tatranka
@sovka ,určite si zopakujem tvoj recept a ako dávno pred tým si na ňom pochutnáme.Celkom som na túto kombináciu zabudla.
sovka62
Teším sa, že vás recept zaujal. @gittka čakala som, že sa ozve niekto z Trnavy alebo okolia, lebo to jedlo bolo naozaj známe, keď sa povedalo Jašter, hneď sa vynorila aj špecialita. Mám v rezerve ešte jedno podobné, čo tiež nesie genius loci, keď ho budem variť, pridám aj ten recept.
sovka62
@tatranka , aj ja som na to už vlastne zabudla, spomenula som si v obchode, keď som videla krásny bravčový orech a rozmýšľala som, čo by som z neho spravila.
letisia
@sovka62 ja mám manžela priamo z Hlohovca, veľakrát spomína túto pochúťku, oni to doma volali Fraštacká pochúťka, ja to robievam pre neho často, ale podľa jeho pokynov ako si on toto jedlo pamätá z Jaštera. A preto podľa neho tam ide veľa horčice, ja to mám vždy dosť horčicové a uhorky postrúhané na väčších slzičkách. Je to mňamka.
bambitka
Ja som chodila do Hlohovca do skoly a ked boli nejake peniazky navyse,tak sme si zasli na tuto pochutku.Bolo to naozaj dobre a pikantne.Dakujem@sovka :)))))
ampara
podľa názvu receptu som sa zľakla,že si budem musieť ísť do mäsiarstva kúpiť mäso z jaštera.....
altyn
@sovka62 neuveríte mi, no práve toto leto,v júli, som to jedol priamo tam, na Jaštere. Stavili sme sa tam na ceste do Piešťan a strýko mi to odporučil. Jedlo bolo výborné, len strýko nostalgicky spomínal že porcie bývali kedysi dva krát väčšie. Takže vďaka Vám to pripravím a prekvapím ho. Šťastie že nechodí na varechu... :-))))))))))
tinca
@sovka62 je to skoro ako košovská pochúťka,ktorú som pridala, oni to tie vinárne obkukávali jedna od druhej, len názov bol všade iný. Ale je to veľmi mňam, ja to robím z panenky.
benko
Ďakujem, že si mi kedysi môjho obľúbeného Jaštera pripomenula. V dávnych rokoch sme tam chodili na túto lahôdku so svokrom naschvál až z Trnavy. Už aj si ho spravím... Ten fór s primrznutým mäsom používam aj ja, ale ručne. A čo to ešte skrývaš za prekvapenie?
sovka62
Veľmi sa teším, že sa našli pamätníci, čo len potvrdilo, že vináreň sa týmto jedlom naozaj preslávila. @Altyn som v šoku. Toľké roky som po tej ceste nešla, že som ani netušila, že vináreň je ešte v prevádzke a že sa tam toto jedlo stále podáva. Ale je to príjemný šok. Asi to spravím tak ako robieval @Benko , a vyberiem sa tam naschvál, aby som si overila, že je to stále to isté jedlo. @Benko ručím za to, že keď pridám ten spomínaný recept, určite zistíš, že si ho tam aj ty jedol, lebo tam určite boli z Trnavy všetci. Zatiaľ si lm hlávku. A ďakujem za príspevky do mojich obľúbených novín, ktoré konečne znovu vycádzajú, vždy sa teším na tie tvoje a pozdravujem brata Tonka. Keď nebudeš vedieť od koho, ukáž mu moju fotografiu, spolužiačku určite spozná.
1ariana
Hoci bývam pri Trnave, bola som tam len raz a doporučili mi tam úplne iné jedlo, ako ich špecialitu. Bolo to karé v šošovici. Aj to bolo výborné jedlo. Vtedajší šéf tvrdil, že na to jedlo tam pravidelne chodieval maestro Dvorský. Tento Váš recept si ukladám do KK a určite ho v najbližšej dobe urobím. Verím tomu, že ma minimálne manžel a otec pochvália. Možnože aj syn. Potom napíšem. Ďakujem. :o)
reiko
Úžasné, keď som bola malá (asi tak pred 30 rokmi) sme sa tam cestou k babke (ešte nebola diaľnica) aj my vždy stavili. Mama potom doma varievala odkukanú Jašterovu špecialitu. Teraz ju spravím aj ja. Ďakujem za retro recept!
hrky
Super, sem som často chodievala, dokonca som tam zašla na toto jedlo osláviť prichádzajúceho potomka :-) S ocinom sme toto jedlo milovali, a dodnes ho robievam. Stále Jašter ešte funguje a to je dobre!
marienka44
Tak ja som priamo z Hlohovca a tak musim urobit opravu. To jedlo sa vola Balatonska specialita. Jaster existuje, dokonca jeho sestra v meste -Jasterka.
Recept je nasledovny: 1/2 kg bravc. stehna,10 dkg masti, 2 kysle uhorky, 2 feferonky, 1- 2 PL horcice,sol, korenie.
Nakrajane maso na velmi tenke sliziky osmazit na masti, pridat prisady, 5 minut dusit prikryte. Potom pridat asi 2 dcl horucej vody, zovriet, okorenit. Ta horcica cele jedlo zahustuje a pridat ju az na konci, lebo by to cele prihorelo. Moj zat dava miesto vody nalev z kyslych uhoriek.
marienka44
Jedlo sa najprv podavalo na Balatone, co je lokalita pri Panskej zahrade. Tam som ho prvykrat jedla asi pred 35 rokmi.
sovka62
Ďakujem ti, Marienka, že si to upresnila. Napísala som, že jedlo asi malo aj nejaký iný, oficiálny názov, ale netušila som aký, lebo sme si ho naozaj vždy objednávali ako špecialitu. Servírky už vedeli, čo chceme. A recept, tak ako som ho uviedla, mám od jednej z nich. A tá horčica to naozaj zahustí, pekne sa to s ňou praží, ale prihorieť nestihne, lebo už je to prakticky hotové. Balaton poznám, viem, kde to je, ale nikdy som tam nejedla. Ja som služobne chodievala z jedného družstva na druhé po celom okrese, takže som skôr poznala, čo je okrajoch miest a popri cestách, ako vnútri v meste. Preto aj ten Jašter, to som mala po ceste z Hlohovca do Jalšového a do Sokoloviec.
elisticka
blahozelam k vyhre:-)))ked som uvidela ten nazov tak som sa zlakla ze si naozaj chytila a urobila jastericku :-)))ale inak vidim je to dobry receptik...
jerica
@sovka62 Evka zo srdca gratulujem , výhru nenechaj odpočívať v linke , trendy nás naháňajú aj predbiehajú , Tvoj recept s iným názvom sme mali v sobotu na oslave narodenín u mojej sesternice , vynikajúci recept aj na oslavu aj ako hlavné ale aj s malými obmenami aj ako prejedlo , mňamka :-))Pošlem foto , obrázok s finálom.
sovka62
Ďakujem, panvice určite zaháľať nenechám, už som sa prehŕňala v receptoch a hľadala, čo dobré na nich pripravím. V diskusii som písala o tom ako ma jedujú titánové panvice, tieto hádam budú lepšie a titánové pošlem do sveta.
garanco
@sovka , tiež som sa zľakla, kde chodíš na jaštera, receptík vyzerá fajnovo, vidíš, východniari sa veľmi nechytajú, nepoznajú Jaštera. Blahoželám k výhre!
sovka62
@garanco , veľmi pekne ďakujem, bolo to milé prekvapenie, nemyslela som si, že vyhrám.
garanco
@sovka , ešte raz. Ďakujem za všetky komentáre k mojim receptom, vyzerá to tak, že sme naladené na jednej vlne a to nielen k vareniu...
sovka62
@garanco , máš pravdu. A prečítala som si tvoj profil, tak ešte aj tú starostlivosť o vnučky a snahu variť im tak, aby zjedli napríklad aj neobľúbenú zeleninu máme spoločnú, aj tú lásku, ktorú k nim cítime. Možno to bude tým, že sme rovesníčky, neviem a možno sme aj jedno znamenie, ja som Rak.
labuska
sovka62 tak toto si od vás skusim ešte tento víkend.Manžela a synov určite poším 2x :1-maskom a po 2 pikantným . Už je v mojej KK
soniatko
mnam mnam casto to varievam ale ja tymto plnim zemiakovu placku to je este vacsia mnamka...
sovka62
No to verím, to už je hotová blaženosť, placky mám veľmi rada.
bibicka
sovka62, tento Tvoj recept je vynikajúci, mäsko bolo raz-dva. Ponúkla som ho včera na nedeľný obed synovi s priateľkou, len tak, na koštovanie a hneď si pýtali recept, že si toto jedlo dnes urobia. Určite som nerobila posledný raz, dnes si s mužom dáme tiež repete, lebo včera nám vlastne mladí zjedli nečakane skoro celý druhý chod tohto výborného jedla.
cathyc
aj ja ho poznám ako Balatonkú špecialitu a jedla som ho tiež v Hlohovci a myslím, že sa ten hotel tiež volal Balaton. To si však nie som istá, bolo to už dávno, ale pamätám si, že tam mali také obrovské sudy a v nich boli stoly. V tých sudoch sa stretla partia ľudí a bolo tam fajn.
dorisa
...UKLADÁM, TAKÉTO SOTÉČKA MÁM RADA A KED JE TO EŠTE PIKANTNÉ.
daria2222
Potvrdzujem slová pani marienky44 Jašťer stále funguje a táto pochúťka sa volá Balatónska špecialita a robia ju výborne. Veľmi často tam chodievam a vždy si tam dám toto jedlo a v lete grilované koleno ktoré tam tiež robia skvelé.
katka78
@sovka62 Ďakujem pekne za recept! Musím však povedať, že má vážny nedostatok - chýba v ňom upozornenie, že dva porcie ani omylom nestačia! :) Mäsko bolo výborné, šťavnaté, jemne pikantné, varenie také krátke, že nestojí ani za reč.. no jednoducho kto sa chce skvele najesť, v rekordne rýchlom čase, nech neváha... a naozaj popredu radím pripraviť si mäsko na viac ako len dve porcie :)

*Dúfam, že si tento starší recept v diskusii všimnú viacerí, bolo by škoda ho neoprášiť :)



sovka62
Pochvala od teba, Katka, ma naozaj veľmi teší. Obdivujem tvoje kuchárske umenie. Ďakujem.
eviana
@sovka62 , no teeeeda... vyše dvadsať rokov som to nejedla... a veru sem tam som sa zamyslela, čo do toho dávali, ako to vlastne chutilo... bo po toľkých rokoch si fakt nepamätám, len to viem, že nám to veľmi chutilo... spomienky :ň
Ďakujem za pripomenutie, niekedy vyskúšam a žuvajúc si zaspomínam :)
sovka62
My sme veru tiež dávno nemali, tuším spravím dnes na večeru, aj tak som nevedela čo narýchlo.
rulik
skoro tie isté ingrediencie len mäso bolo hovädzie robili v Jeseníku pri stanici hotel Morava, volalo sa to Tatarské azu a s opečenými zemiakmi nemalo chybu, tak isto ako toto jedlo, vyzerá veľmi lákavo a jedlo, ukladám a najbižšie urobím
sovka62
Áno, aj v tatárskom azu sú kyslé uhorky, ale navyše rajčinový pretlak a bobkový list. Robievam aj to, ale teraz zriedka, nemám istotu akú hovädzinu kúpim a na azu musí byť naozaj kvalitná, najlepšie roštenec, aby sa mäso prudko opieklo a ostalo mäkké. Ak sa musí dusiť, už to nie je ono.
rulik
@sovka 62 máš pravdu, musí to byť ako minutka, dlhým dusením to stráca na chuti a ani ja nemám teraz dobrého mäsiara na kvalitné hovädzie
ernest
O ano poznám, ja som ten ich recept preonačil podla seba (ako inak ) a dokonca je aj tu pod nazvom Bravčové jašteričky .Už dávno som nemal cestu okolo existujú ešte?Ak ano pôjdem ich kuknúť:))))
concord
@marienka44
Je to tak ako to píšeš. Ja toto jedlo poznám pod tým názvom Balatónska špecialita a robievam ho už roky.Našiel som recept na Internete.Len by som pochyboval o pôvode tohto recetu. Niekto tu píše že sa to robilo v nejakej reštaurácii Balaton. Osobne si myslím,. že je to pikantné jedlo a recept je asi z maďarskej kuchyne.Pre mňa bol veľký paradox, že jeden môj kamarát o tomto jedle neustále básnil pri pive.Bol to šofér z povolania a spomínal že recept vymámil od nejakého kuchára horko, ťažko za vtedajších 100 Kčs, keď sa motal autom po Slovensku a jedlo mu chutilo Asi to bolo z toho Jaštera. Raz nám Jožko toto jedlo doniesol na koštovku do našej budvaristickej pivárne a tam som zistil, že milý Jožko vlastne priniesol Balatónsku špecialitu. Dodnes som mu neprezradil, že ja som ten recept mal zadarmo.Podľa neho tá dobrota spočívala v tom, že mäso sa nakrája na veľmi tenké slížiky a nechá sa v oleji uležať tak na tri dni a potom sa pripravuje tak ako to je v tvojom recepte. A fakt tam treba pridať hodne horčice. Konzumuje sa to s pečivom alebo chlebom, ryža k tomu nepasuje.
sovka62
@concord , Balaton bola reštaurácia (možno piváreň) v Hlohovci. Jašter je tiež kúsok od Hlohovca, tak toto jedlo asi v rámci zdravej konkurencie robili v jednom i druhom podniku a dnes už zrejme nezistíme, kto od koho "odkukával". V Balatone som nikdy nebola, viem len, že to bolo neďaleko Hlohoveckého zámku. Zato Jašter som mala pri svojich služobných cestách po ceste, tak som sa tam zastavila vždy, keď ma tade viedla cesta približne v čase obeda. Preto je to pre mňa špecialita z Jaštera.
sovka62
A ešte dodám, že máš pravdu, ryža k tomu nepasuje, ale môj manžel ryžu miluje (ja ju zjem, lebo mu ju varím), on by tuším ryžu jedol aj k praženici.
katamailka
Milé dámy, niektoré veci musím uviesť na pravú mieru..nič proti autorke, ani proti jednej z Vás.
Balatónska špecialita sa dostala do Hlohovca cez p. Laca Tarhaya. Do Hlohovca prišiel ako futbalista, mal maďarské korene. Okolo roku 1967 už robil na poľnohospodárskom družstve ako vrchný na pracovisku Balaton....... bola to viecha, kde družstevníci predávali nielen vínko, ale aj zabíjačkové dobroty, dalo sa tam posedieť, popiť, deti nik neohrozoval a bolo tam príjemne sedieť nielen dnu, ale i na terase. p.Tarhay priniesol recept špecialita sa tak ujala, že bývalo plno, ani sadnúť často nebolo kam. A čo sa týka tej špeciality... mäso sa osmahne len krátko, na masti, potom sa pridáva čalamáda, premieša, uhorky, zasa sa premieša, feferónky a až nakoniec horčica, ale to sa už nemá ani variť, ani dusiť, okamžite vypať. nepatrí tam ani hlt vody, ani nič iné....... žiadne zemiaky, ani ryža, len čerstvý chlebík........A ako to viem?..manžel tam robil, takže info bolo rovno od p. Tarhaya
A nakoniec, ak si mäsko nakrájate na rezne, najľahšie sa vám bude na rezance krájať, ked bude trošku zmrznuté.......... žiadne pol kila mäsa, ani žiadne deká Vám nepomôžu, pretože 2-3 porcie je málo...... a hotové, keď si natlačíte do pohára a uložíte do chladničky, vydrží aj týždeň........ teda malo by, ale u nás nevydrží, lebo sa zje:-)
motyka
Neviem, či mám tu vôbec komentovať. Koľko ľudí - toľko názorov. Je až taký dôležitý ten presný názov? Ja som ho skúsila minulý týždeň. Priznám sa, že doposiaľ som ho nejedla. A skúšala som ho z bravčoviny, aj z kuracích pŕs. Jedno štipľavejšie a s viacej horčice a druhé menej pikantné, len s trochou horčice. S chlebíkom aj s ryžou. Dokonca aj so zemiakovou kašou. Podľa toho, na čo mal kto chuť. Ale podstata je, že všetkým veľmi chutilo. A u mňa to bude "mäsko podľa varecháčky @sovky 62 ". A budem ho robiť častejšie, lebo je to rýchle a veľmi chutné jedlo. Len ho treba urobiť oveľa viac, ako obyčajne. @sovka ďakujem Ti za výborný , 5***** recept. A
sovka62
@motyka , musela som sa zasmiať. Máš pravdu, ani 300 gramov surového mäsa na osobu ie je priveľa, tak všetkým chutí, že by si pridali aj dva razy.
monulap
@sovka62 ďakujem za recept! Jašter ešte stále existuje, mali sme tam minulý rok stretávku zo strednej




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia