Špecialita z Jaštera (fotorecept)

Autor receptu: sovka62

Jašter, tak sa volala vináreň pri ceste z Hlohovca do Piešťan, ktorá patrila ŠM, alebo JRD, to si už nepamätám. Keďže to bola vináreň, nevarili sa tam bežné jedlá, podávala sa domáca zabíjačka a toto jedlo, ktoré možno malo i iný názov, ale všetci sme si ho objednávali ako "špecialitu". Vináreň bola týmto jedlom známa široko-ďaleko a málokto ju v čase obeda obišiel. Pripravovalo sa vždy čerstvé, na stôl rovno z panvice a s chrumkavým chlebíkom bolo neodolateľné.

2
porcie
15 minút
príprava
6-7 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Rozpis surovín je na dve porcie, ale každú porciu som na panvici pripravovala zvlášť. Mäso sa totiž musí opekať, keby som ho dala na panvicu naraz, začalo by sa dusiť. Príprava je veľmi krátka. Najviac času zaberie pokrájať mäso na naozaj tenké rezance. Ako správny lenivec som sa však vynašla. Mäso som večer vložila do mrazničky, ráno vybrala a po troch hodinách nakrájala na elektrickom krájači na tenučké plátky. A tie sa už na rezance nakrájajú raz-dva.
  2. Mäso bolo ešte stále trochu zmrznuté, nechcela som, aby mi z neho začala vytekať šťava, preto som ho v miske premiešala s pár kvapkami oleja.
  3. Uhorky som postrúhala na strúhadle, na malých slzičkách. Z feferónok som odstránila jadierka a pokrájala som ich na malé kúsky.
  4. Na panvici som rozpálila olej, do horúceho som vložila mäso a opekala som ho kým nezbelelo a nezmäklo. Trvalo to asi tri minúty. Pridala som lyžičku horčice.
  5. Pomiešala som, nechala popražiť a pridala som uhorky a feferónky
  6. Premiešala som a nechala na ohni ešte asi minútu a potom servírovala. Najlepšie chutí s chlebíkom, ale my sme dnes mali ryžu, čo je manželova najobľúbenejšia príloha.