Špargľový dezert s vanilkovou ricottou, jahodami a avokádom

safran - fotkasafran, 8. apríla 2014
Špargľový dezert s vanilkovou ricottou, jahodami a avokádom
Foto: safran

Tento recept bol pre mňa, keď som ho prvýkrát počula, dosť nepochopiteľný, lebo som si špargľu v sladkej verzii nevedela predstaviť. Nedalo mi, musela som vyskúšať.

1
porcia
5 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 menšia hrsť
1/2 téglika
2 - 3 ks
1 - 2 plátky
Na ozdobu:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vyskúšala som postaviť špargľu do hrnčeka s vodou (iba asi 1cm). Skutočne som mala pocit, že ostala až do koncov krehkejšia a chrumkavejšia. Bola tak celý deň. Ošúpala som ju od hlavičiek, tie, čo sa mi nechtiac zlomili som použila na tento dezert. Môžete napariť, ale mne nevadí ani celkom surová špargľa, ak nie je horká.

    Špargľový dezert s vanilkovou ricottou, jahodami a avokádom - obrázok 1
  2. 2

    Rozmiešala som polovičku téglika ricotty s vanilkovým cukrom, robila som si svoj, je jemnejší ako vanilínový. Na dno pohára som dala celý objem okrem jedinej čajovej lyžičky, ktorú som si nechala na vrch na ozdobu. Na masle som si nechala opiecť špargľu až do karamelovej farby, aj som kúsok cukru pridala. Zatiaľ som nakrájala jahody, avokádo (pokvapkať jemne citrónom, aby nezhnedlo), ale ak avodkádo vynecháte, nič strašné sa nestane, je to dobré aj bez neho. S avokádom je to trochu krajšie, ale rovnako tak, si viem predstaviť iba vrstviť s lístkami medovky, plátkami kiwi. Navrstvila do zmzlinového pohára, vložila som osmažené kúsky špargle, do masla, čo zostala vhodila pár ovsených vločiek, iba presne toľko, aby maslo vpili a ostali skaramelizované a chrumkavé. Posypala som ich na vrch ako chrumkavú bodku (krokant). Na vrch lyžičku ricotty, medovkový lístok a dobrú chuť!

    Špargľový dezert s vanilkovou ricottou, jahodami a avokádom - obrázok 2
  3. 3

    TIP: Rovnako viete použiť namiesto ricotty klasicky vymiešaný jemný (nátierkový) tvaroh so žĺtkom a cukrom (neprehnať!) alebo si pripraviť, ak to bude pre viac ľudí svoj vlastný pribináčik. To by tiež stálo za hriech. Napr. tento bez vajíčka http://varecha.pravda.sk/recepty/pribinacik/5309-recept.html

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
toto musí byť lahôdka nad lahôdky, samé fajnové kvalitné dobroty :-) :P
len sa chcem spýtať, milá @safran , použila si pravý vanilkový cukor:
čo by si povedala na zrniečka vyškriabané priamo z vanilkového struku?
v každom prípade neobvyklý recept, ale krásny a zdravý, veľmi chutný.
***** dávam za kreativitu a úžasnú dobrotu :-)
@pusta , ďakujem za koment, áno píšem vanilkový cukor, dokonca, keďže nepečiem, nemávam doma ani práškový, tak si toľko, koľko potrebujem umeliem na kávovovom mlynčeku :-) vanilínový bude výraznejší, ale kto nemá inú možnosť, nemala by byť prekážkou na vyskúšanie
@pusta , skontrolovala som, je tam medzi špargľou aj vanilkový struk odfotený a recepte som písala, že som si sama robila - možno si si iba nevšimla, moje fotky tu nie sú oslňujúce :-)
a ešte ODKAZ pre varecháčku, čo striehne ako ostriež na každý môj recept novo pridaný a hneď medzi prvými mi udelí jednu hviezdičku: pochopila som systém topovania receptov za týždeň, vkus varecháčov a zmysel ukladania do KK - už ma tie hviezdičky tak neberú, ako pri prvom pridanom recepte :-) ale chápem - škodoradosť= najväčšia radosť ;-)
a @safran nediv sa,nemas typicke recepty,mne sa paci co to,ale niektori pochopit nemusia :) Hlavne to ignoruj,aj mna to tak spociatku zamrzelo,ze mi niekto schvalne ,,kazi priemer ,, :D ale to je take detinske aj cele ich hviezdicky
@kukulienka , hej páčil sa mi obrus, je na terase, keby náhodou nesvietilo slnko, nech je veselo :-) ale už má svoje odžité...
@svedka , Tvoj názor si cením, ďakujem, lebo máš dobré recepty a ukazuje sa, že dobrý kuchár vie oceniť prácu iného a ten čo sa iba učí, rád druhého troška podrazí, aby boli na jednej úrovni - ale to je všade tak, mne sa do takýchto žabomyších vojen nechce a recepty, ktoré viem, že nikdy robiť nebudem ani nekritizujem, ani nekomentujem
@svedka PRESNE! rozumieme si, varím špargľu skoro celý týždeň, ale na čo by som pridávala taký, čo tu je v toľkých obmenách, iba že mám špargľu inak poukladanú? Ak sa rozhodnem niečo pridať, nech je to nové, možno aj nie perfektne nafotené, ale také, čo ešte nebolo. A veru, ľahké to veľmi nie je... :-)
No také niečo by ma ani vo sne nenapadlo...ale pri čítaní receptu si vždy predstavujem ako to bude chutiť a ceľkom sa mi to zapáčilo.Avokádo by sa tam asi nedostalo lebo určite by skončilo skôr v mojich ústach,ale mám špargľu bielu aj zelenú tak skúsim skombinovať obidve aby to bolo viac farebné...!!!
@safran ,dnes sme mali tvoj dezert ako olovrant:-) keďže jahody sú ešte kyselkavé,bol tam ten výraznejší akcent,ktorý by mi inak chýbal,pretože avokádo aj špargľa sú pre mňa nevýrazné.Špargľu som opiekla na ghee,poprášila trochu cukrom a tak pekne skaramelizovala,chutila mi! Viem si predstaviť tento dezertík so sviežou zmrzlinou ovocnej chuti,potom už bez jahôd.Ďakujem za novú skúsenosť:-)

každý deň nedeľa? :-) teším sa, všetky nevýrazné ako uhorka, cukina, špargľa... nechávajú voľnú uzdu fantázii :-))) ak používaš ghee, vieš, ako dokáže jedlo obohatiť. Ak so zmrzlinou, nie je to moja šálka kávy, ale biela špargľa s pistáciovou alebo zelená s vanilkovou alebo lieskovoorieškovou a tekvicový olej - čistá dekadencia :-)

Pridaj komentár k receptu: