Foto: biba1
Myslím, že toto fantastické jedlo k tomuto obdobiu jednoducho patrí. Ľahké, chutné a určite zaujme...
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Menšie zemiaky v množstve podľa potreby (najlepšie nové - tie nešúpeme, len umyjeme) si dáme uvariť do osolenej vody.
- 2
Špargľu očistíme, drevnaté konce odrežeme. Na jednu porciu rátame cca 8 ks, alebo podľa apetítu príslušných hladošov:-) Dáme si zovrieť dostatočné množstvo vody s trochou soli a cukru a v nej ovaríme špargľu. 10 minút úplne postačuje, nie je dobré, keď je špargľa veľmi mäkká.
- 3
Nad teplou (nie vriacou) vodou šľaháme žĺtky, pokiaľ nezhustnú. Odstavíme z teplej vody a začneme po trochách prídávať roztopené maslo. Dôležité je stále miešať kuchynskou metlou, aby zmes bola vláčna. Nakoniec dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a trochou citrónovej šťavy. Všetko podľa chuti.
- 4
Uvarené zemiaky môžeme poliať maslom, posypeme petržlenovou vňaťou. Naservírujeme so špargľou a prelejeme omáčkou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
šalotku, alebo menšiu cibuľu nakrájajte na drobno, zalejte 4 lyžicami bieleho vína a 4 lyžicami vody. Pridajte 1/2 čajovej lyžičky sušeného estragónu (ja dávam čerstvý, pestujeme ho v záhrade, takže ak máte, kľudne neváhajte nahradiť, ale dajte trochu viac, ako sušeného).
Všetko spolu pomaly varte, pokiaľ sa tekutina nevyredukuje zhruba na polovicu. Potom sceďte, nechajte vychladnuť a pomaly po častiach vmiešajte do omáčky namiesto citrónu.
Po správnosti sa táto obmena volá sauce bearnaise. Trochu viac práce, ale faaakt sojí za to:-))
Zabalená v slaninke (tá špargľa) a trochu pogrilovaná, to už je potom iná debata. Dám, keď budem riešiť steaky. Može byť?
Práve nám kamarát priniesol asi 3kg krásnej čerstvej záhoráckej špargle. Bude polievočka a ešte možno niečo vymyslím... ja milujem aj len tak, preliatu maslom.
Ona je skôr na okamžitú spotrebu, preto aj množstvá sú malé - tá v tertabriku z obchodu má v sebe samozrejme chémiu, aby vydržala a nemenila sa ani pri zmene teploty.
Neviem, či s pozerala aj komenty k receptu, doplnila som tam aj jednu veľmi chutnú obmenu...Chuti a fantázii sa medze nekladú:-)
V každom prípade treba dávať pozor na víno, domáce kyslejšie niekedy rado omáčku "zdrcne"...