Foto: rennatte
Zdravý celozrnný šťavnatý dezert.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Múky a prášok do pečiva zmiešame, pridáme mäkké maslo, med, žĺtky a vareškou vmiešame do múky
-
2
prilejeme mlieko a ďalej miešame vareškou a potom rukou vypracujeme vláčne cesto
-
3
vytvarujeme do bochníčka, prikryjeme a dáme do chladničky. Jabĺčka očistíme a postrúhame, pridáme hrsť mletých orechov, 2PL medu, škoricu a odložíme
-
4
Z papiera na pečenie si vystrihneme dva obdĺžniky veľkosti plecha . Vyberieme cesto z chladničky a rozdelíme na polovicu, jednu položíme na vystrihnutý papier a cez mikroténové vrecko rozvaľkáme na veľkosť papiera, tak isto aj druhú polovicu
-
5
Jeden plát preložíme na plech aj s papierom na pečenie
-
6
Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme 2PL medu a došľaháme
-
7
Sneh zapracujeme do ochutených jabĺk, cesto posypeme mletými orechmi a rozotrieme jablkovú plnku
-
8
Prikryjeme druhým plátom cesta tak, že ho otočíme papierom na hor a stiahneme papier, cesto popicháme vidličkou a dáme piecť pri teplote 180°C 35-45 minút, dávame pozor, aby bol koláč dobre prepečený aj od spodu, preto ak bude vrchná čast upečená, prikryjeme koláč alobalom a dopečieme iba pri spodnom ohreve, záleží na šťavnatosti jabĺk.
-
9
....
Diskusia k receptu