Špaldový jablčník fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 18. augusta 2014
Špaldový jablčník (fotorecept)
Foto: rennatte

Zdravý celozrnný šťavnatý dezert.

30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
100 g
100 g
150 g
4 ks
1 balík
200 ml
Plnka:
1,5 kg
4 ks
4 PL
1 ČL
100 g




Postup

  1. 1

    Múky a prášok do pečiva zmiešame, pridáme mäkké maslo, med, žĺtky a vareškou vmiešame do múky

    Špaldový jablčník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    prilejeme mlieko a ďalej miešame vareškou a potom rukou vypracujeme vláčne cesto

    Špaldový jablčník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vytvarujeme do bochníčka, prikryjeme a dáme do chladničky. Jabĺčka očistíme a postrúhame, pridáme hrsť mletých orechov, 2PL medu, škoricu a odložíme

    Špaldový jablčník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z papiera na pečenie si vystrihneme dva obdĺžniky veľkosti plecha . Vyberieme cesto z chladničky a rozdelíme na polovicu, jednu položíme na vystrihnutý papier a cez mikroténové vrecko rozvaľkáme na veľkosť papiera, tak isto aj druhú polovicu

    Špaldový jablčník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jeden plát preložíme na plech aj s papierom na pečenie

    Špaldový jablčník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme 2PL medu a došľaháme

    Špaldový jablčník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Sneh zapracujeme do ochutených jabĺk, cesto posypeme mletými orechmi a rozotrieme jablkovú plnku

    Špaldový jablčník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prikryjeme druhým plátom cesta tak, že ho otočíme papierom na hor a stiahneme papier, cesto popicháme vidličkou a dáme piecť pri teplote 180°C 35-45 minút, dávame pozor, aby bol koláč dobre prepečený aj od spodu, preto ak bude vrchná čast upečená, prikryjeme koláč alobalom a dopečieme iba pri spodnom ohreve, záleží na šťavnatosti jabĺk.

    Špaldový jablčník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ....

    Špaldový jablčník (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

staja
Pekný koláčik, tento variant určite vyskúšam. Máš 5*
ivav
dobrý recept, krásna fotka...
medovnicek
nielenže krásne vyzerá, ale ešte je aj v zdravej variante, určite ho vyskúšam:)
havino
pekné rezy na oko, aj zdravšia, omnoho zdravšia verzia
ancicka
Zaujímavy receptík,uložím si do kk a vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia