Špaldové kváskové rožky

Autor receptu: irenaw

nielen chlieb...

12
porcií
215-230 minút
príprava
25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Lyžičku ražného kvásku dáme večer do misy. Pridáme 200 g špaldovej celozrnnej múky a 200 ml vlažnej vody. Dobre premiešame, nádobu zatvoríme a odložíme na teplé miesto.
  2. Na druhý deň, po 12-15 hodinách, je kvások pórovitý ako špongia. Odoberieme z kvásku asi lyžicu, zmiešame ju s trochou múky a odložíme do chladničky. Ostatný kvások môžeme dať do pekárne, pridať ostatné suroviny (maslo roztopené, ale nie horúce) a spustiť program cesto. Alebo pridáme ostatné suroviny priamo do misy ku kvásku a vypracujeme cesto ručne. Podľa potreby pridáme trochu múky, ak je cesto veľmi lepkavé. Nemá sa lepiť, ale na dotyk má byť jemné a pružné.
  3. Necháme kysnúť na dvojnásobný objem (väčšinou to trvá asi 2 hodiny). Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú podložku. Rukou cesto stlačíme a necháme pod fóliou 10 minút odpočinúť. Cesto natiahneme na obdĺžnik a preložíme ako obálku. Opäť necháme odpočinúť. Ešte raz natiahneme a preložíme a necháme odpočinúť. S cestom pracujeme jemne, aby sme z neho zbytočne nevytlačili vzduch.
  4. Cesto rozdelíme na 12 kusov. Hmotnosť každého kúska bola medzi 95 a 105 g. Rukami kúsky cesta natiahneme približne do tvaru trojuholníka. Od širšej strany zvinieme cesto do tvaru rožkov. Rožky poukladáme na plech. Rožky som oddelila papierom na pečenie.
  5. Opäť zakryjeme fóliou a necháme kysnúť, kým nepodrastú. Približne hodinu. Ku koncu kysnutia zapneme rúru na 200°C.
  6. Odstránime fóliu a plech vložíme do rúry. 3-4 krát strekneme do rúry rozprašovačom vodu a zatvoríme. Pečieme 25-30 minút podľa rúry.
  7. Necháme vychladnúť na mriežke. Upozorňujem, že kváskové pečivo sa lepí, ak nie je dokonale vychladnuté. Čas prípravy som uviedla bez času na prípravu kvásku.