Špaldová focaccia

pupava - fotkapupava, 1. februára 2014
Špaldová focaccia
Foto: pupava

Moja verzia talianskej chlebovej placky.

7
porcií
15 minút
na 200 °C

Suroviny

CESTO:
500 g
200 ml
5 g
VRCH:
 čerstvé aj sušené




Postup

  1. 1

    Kvasnice si rozmiešame vo vode (uvedené množstvo predstavuje cca polovicu sáčku). Potom postupne prilejeme do múky, pridáme kvapku olivového oleja a soľ. Vymiesime cesto. Necháme v miske, prikryjeme utierkou a necháme cca dve hodiny odležať.

  2. 2

    Po dvoch hodinách si z cesta urobíme bochníček a ten rozdelíme na požadované množstvo budúcich chlebových placiek. Z tohto množstva mi vyšlo 7 menších placiek (je to individuálne, záleží od toho, akú veľkosť placiek budete robiť).

  3. 3

    Porozdeľované cesto ponaťahujeme v rukách na placku. Vôbec netreba vaľkať, ide to všetko rukami. Poukladáme placky na plech (upozorňujem, že som pôvodne očakávala, že placky mi ešte v trúbe narastú, ale nenarástli takmer vôbec). Odporúčam dať ako podklad papier na pečenie, nevysýpať plech múkou, aby focaccia potom nebola zospodu príliš múčna - kazilo by to jej chuť.

  4. 4

    Na placky poukladáme zeleninu, šampiňóny, všetko, čo máte radi. Ja som dávala uvedené ingrediencie, pričom som robila focaccie s rôznymi príchuťami (jednu s olivami, inú bez olív atď. - podľa chuti členov rodiny). Môžeme tiež posypať bylinkami - dávala som bazalku, tymián.

  5. 5

    Takto pripravené placky dáme do vyhriatej rúry na 200 °C na cca 15 - 20 minút. Po vybratí necháme ešte vychladnúť a môžeme podávať.

Diskusia k receptu

vovodca
@P úpava, máš to pekné, cesto sa mi páčí, si šikovná, narobím si slaninkové na cesty bude dobré...
martinis
Tiež som už foccaciu skúšal - ale len polovične špaldovú. Cesto dom nechal vymiesiť v DP a urobil som len takú jednoduchú - s cherry pardajkami, olivovým olejom a a tymiánom. Bola skvelá, ale mal som opačný problém, narástla viac, než som čakal :-))
eviana
@pupava , krásne focaccie si spravila, veľmi chválim použitie špaldovej múky, si šikovná... tlieskam a 5* rada dávam :)
elena
Od špaldovej múky tak nenarastie, predsa len je to ťažšia múka.
pupava
Pre istotu som na to chcela upozorniť, aby mohol prípadne niekto, kto bude piecť, dať viac placiek na jeden plech bez obáv, že sa spoja v jednu veľkú.

A ďakujem za pochvaly! :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia