Špaldová focaccia

Autor receptu: pupava

Moja verzia talianskej chlebovej placky.

7
porcií
15 minút
na 200 °C

Postup

  1. Kvasnice si rozmiešame vo vode (uvedené množstvo predstavuje cca polovicu sáčku). Potom postupne prilejeme do múky, pridáme kvapku olivového oleja a soľ. Vymiesime cesto. Necháme v miske, prikryjeme utierkou a necháme cca dve hodiny odležať.
  2. Po dvoch hodinách si z cesta urobíme bochníček a ten rozdelíme na požadované množstvo budúcich chlebových placiek. Z tohto množstva mi vyšlo 7 menších placiek (je to individuálne, záleží od toho, akú veľkosť placiek budete robiť).
  3. Porozdeľované cesto ponaťahujeme v rukách na placku. Vôbec netreba vaľkať, ide to všetko rukami. Poukladáme placky na plech (upozorňujem, že som pôvodne očakávala, že placky mi ešte v trúbe narastú, ale nenarástli takmer vôbec). Odporúčam dať ako podklad papier na pečenie, nevysýpať plech múkou, aby focaccia potom nebola zospodu príliš múčna - kazilo by to jej chuť.
  4. Na placky poukladáme zeleninu, šampiňóny, všetko, čo máte radi. Ja som dávala uvedené ingrediencie, pričom som robila focaccie s rôznymi príchuťami (jednu s olivami, inú bez olív atď. - podľa chuti členov rodiny). Môžeme tiež posypať bylinkami - dávala som bazalku, tymián.
  5. Takto pripravené placky dáme do vyhriatej rúry na 200 °C na cca 15 - 20 minút. Po vybratí necháme ešte vychladnúť a môžeme podávať.