Špalda na víkendové raňajky

irenaw - fotkairenaw, 1. mája 2012
Špalda na víkendové raňajky
Foto: irenaw

Mám rada špaldovú krupicu, špaldové vločky a aj túto pochúťku z celého zrna. Dá sa pripraviť na sladko aj slano a nikdy nie je Zobraziť celý popisMám rada špaldovú krupicu, špaldové vločky a aj túto pochúťku z celého zrna. Dá sa pripraviť na sladko aj slano a nikdy nie je celkom rovnaká :o).

4-6
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka
štipka
1/2 čl
1/2 čl
3 PL
3 PL
1 čl
3 PL
3 ks




Postup

  1. 1

    Šálku špaldových zŕn umyjeme deň vopred a namočíme do vody do druhého dňa.

    Špalda na víkendové raňajky - obrázok 1
  2. 2

    Prepláchnuté zrno dáme do hrnca s 1,5 šálky čistej vody. Množstvo vody je orientačné, podľa toho, koľko bude zrno namočené a koľko vody vsiakne. Nie je problém po troške dolievať, ak sa zdá zrno vo vnútri ešte tvrdé. Pridáme štipku soli, škoricu a zázvor (ešte lepší je čerstvý, postrúhaný na jemno). Varíme na miernom ohni asi 30 minút, netreba to ani veľmi miešať, nelepí sa to. Pred odstavením pridáme mletý mak, vločky, necháme ešte minútku povariť a vypneme. Do horúceho zamiešame lyžičku melasy a jačmenný slad. Necháme mierne vychladnúť.

    Špalda na víkendové raňajky - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si nastrúhame jablká (kúsok necháme na ozdobu) a premiešame s uvarenou špaldou. Podávame teplé alebo studené.

  4. 4

    Môže byť akékoľvek ovocie (čerstvé alebo sušené), rôzne koreniny, kokos, orechy. Môže sa uvariť aj v mlieku. Alebo pridať jogurt. Na slano je zas dobrá premiešaná s opečenou cibuľou a posypaná bryndzou alebo strúhaným oštiepkom. Alebo s hríbikmi opečenými na cibuľke s paprikou. Dobré sú aj nasucho popražené ľanové a tekvicové semiačka. Alebo si opiecť do chrumkava sezónnu zeleninu, kým sa varí špalda... môže to byť aj iná obilnina :O)

Diskusia k receptu

trencanka
Na tento recept som cakala! Nedavno som sem dala dotaz na diskusii o vareni kase z celeho zrna. A tento recept naplnil vsetky moje ocakavania. Ďakujem a urcite tento tyzden vyskusam.
irenaw
@trencanka diskusia mi akosi unikla, idem pozrieť. Všimla som si nedávno článok "Chutné zdravie z našich polí" tak som vložila recept. Robievam aj jačmeň a raž. Raž máčam dlhšie a viackrát premývam. Dúfam, že bude chutiť :-).
mariaklara
Takéto mám rada, Teba to asi tiež inšpirovalo, ako aj mňa. Teším sa tomuto receptu.
an3da
Zdravú stravu aj ja občas zaradím do jedálného lístka, zdá sa mi chutné,
ukladám. Musím si kúpiť aj takúto špaldu, videla som že majú tam kde
som si kúpila aj múku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia