Špalda na víkendové raňajky

Autor receptu: irenaw

Mám rada špaldovú krupicu, špaldové vločky a aj túto pochúťku z celého zrna. Dá sa pripraviť na sladko aj slano a nikdy nie je celkom rovnaká :o).

4-6
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Šálku špaldových zŕn umyjeme deň vopred a namočíme do vody do druhého dňa.
  2. Prepláchnuté zrno dáme do hrnca s 1,5 šálky čistej vody. Množstvo vody je orientačné, podľa toho, koľko bude zrno namočené a koľko vody vsiakne. Nie je problém po troške dolievať, ak sa zdá zrno vo vnútri ešte tvrdé. Pridáme štipku soli, škoricu a zázvor (ešte lepší je čerstvý, postrúhaný na jemno). Varíme na miernom ohni asi 30 minút, netreba to ani veľmi miešať, nelepí sa to. Pred odstavením pridáme mletý mak, vločky, necháme ešte minútku povariť a vypneme. Do horúceho zamiešame lyžičku melasy a jačmenný slad. Necháme mierne vychladnúť.
  3. Zatiaľ si nastrúhame jablká (kúsok necháme na ozdobu) a premiešame s uvarenou špaldou. Podávame teplé alebo studené.
  4. Môže byť akékoľvek ovocie (čerstvé alebo sušené), rôzne koreniny, kokos, orechy. Môže sa uvariť aj v mlieku. Alebo pridať jogurt. Na slano je zas dobrá premiešaná s opečenou cibuľou a posypaná bryndzou alebo strúhaným oštiepkom. Alebo s hríbikmi opečenými na cibuľke s paprikou. Dobré sú aj nasucho popražené ľanové a tekvicové semiačka. Alebo si opiecť do chrumkava sezónnu zeleninu, kým sa varí špalda... môže to byť aj iná obilnina :O)