Soté à la co zahrada dala s kuracím mäsom fotorecept

mrnousik - fotkamrnousik, 30. mája 2013
Soté à la co zahrada dala s kuracím mäsom (fotorecept)
Foto: mrnousik

Kedže som milovník "omáčkoidných" a "babravých" záležitostí na tanieri, tak som si musela nájsť alternatívu mojich oblúbených zahustených pokrmov a zároveň som tým vyriešila Zobraziť celý popisKedže som milovník "omáčkoidných" a "babravých" záležitostí na tanieri, tak som si musela nájsť alternatívu mojich oblúbených zahustených pokrmov a zároveň som tým vyriešila problém, ako nahradiť tzv. vegetu. Tento recept je vlastne taká diétna varianta kuracieho soté na paprike. Vhodnou pomôckou mi bol zas a znova zeler, ktorý je prírodným liekom, výborne chutí a veľa ludí by malo voči nemu stratiť predsudky. Soté odporúčam doplniť sacharidmi (ryža, zemiaky, zelozrnny chlieb)

2
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

80 g
200 g
1 ks
1 ks
3 40
4 strúčiky
 na zahustenie - nemusí byť
Príloha:
40 g (surový stav)




Postup

  1. 1

    Ako prvé som si dala variť ryžu. Tak to robievam vždy, nech mám pokoj s prílohou. Ryžu robievam tak, že do kastrólika si dam olivový olej (niekedy aj cibulku) a ryžu chvílu osmahnem a až potom zalejem vodou. Neviem prečo, ale príde mi potom chutnejšia, ako keď tento krok vynechám. Do variacej ryže prídám trocha kurkumy (na špičke noža) a zelerovej vňaťe "nielen" pre chuť.

    Soté à la co zahrada dala s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď sa mi už ryža pripravuje, tak na loparikoch nakrajam kuracinku, ktorú jemne nakorením čierným korenim, sušeným cesnakom a kajenským korením. Posolím ju, až keď pôjde na panvicu. Takto okorenené vložím na chvíľu do chlaďáku a venujem sa zeleninke.

    Soté à la co zahrada dala s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Toto ročné obdobie je ideálne na používanie prírodných ochucovadiel, zeler a aj zelerová vňať sú toho pekným príkladom. Mimochodom, samotna zelerová vňať obsahuje viac vitamínu C ako citrón.

    Soté à la co zahrada dala s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Čo sa zelenivového zastúpenia týka, ako prvé si nastrúham teda ten zeler. Možno sa opakujem, ale táto nenáročná biela "guľa" vydrží v chladničke dlho, je to liek na zápaly, nachladnutie a dobra správa, je to prírodné afrodiziakum hlavne pre mužov. A pre ženy tiež užitočná info, je to ideálna potravina na chudnutie a aj na "naše" ústrojenstvo, hlavne počas leta, keď nikdy nevieme, čo stretneme v bazénoch, vďaka jeho protizápalovým účinkom.

    Soté à la co zahrada dala s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Následne si nakrájam cibulku na kocečky, papriku na slíže (viď foto) a cesnak na jemne plátočky.

    Soté à la co zahrada dala s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvicu dám nie naprudko rozohriať olivový olej a hneď do neho vložím aj cibuľku. Tá začne mäkknúť zahrievaním oleja. Keď už vyzerá byť taká "akože uvarená" (viď foto), tak doložím odstáte mäsko a papriku. V tejto fáze dokorením kurkumou (tak pol KL), plátkami cesnaku a aj sušeným cesnakom (mam ho rada, čo narobím). Jemne podlejem vodou a necham tak 3-4 minúty spolu povariť. (v tejto fáze je možné prestať, zamiešat do tejto zmesi uvarenú ryžu a večera je hotová, ja som však mala chuť na "omáčkovicu", tak som pokračovala) :)

    Soté à la co zahrada dala s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do hore spomínanej zmesi pridám nastrúhaný zeler a dobre premiesam nech pustí šťavu a spojí sa so surovinami.

    Soté à la co zahrada dala s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom zalejem vriacou vodou a necham asi 5-8 minút variť za občasného premiešania. V tejto fáze ešte "koštujem", teda pridávam podľa chuti soľ, kurkumu, čierne korenie, kajenské korenie alebo cesnak. Pri posledných troch nemám mieru :) Keď začne bublať, tak pridám asi tak jednu "plochú" KL Solamylu rozmiešanú v deci studenej vody. Potom rýchlejšie miešam, nech si to zachová konzistenciu. Kedže Solamyl je bohatý na sacharidy, tak ja osobne by som ho vynechala v príprave jedla na večeru :)

    Soté à la co zahrada dala s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pôvodne jemné zahustenie dopadlo "trochu inak" (pri sypaní na lyžičku do mňa drgli hyeny (Tapka a Lajka pri bláznení sa pod nohami), tak omáčka nadobudla trochu inú konzistenciu (som šporovlivý človek, tak mi bolo luto vyliať zahusťovaciu zmes) :) Nie každý deň je piatok poobede, a teda bude musieť postačit aj táto "hustejšia" ukážka. Dôležité je, že nezabudnite posypať nasekanou zelerovou vňaťou a určite ešte pridať nejaký čerstvý kúsok zeleniny (napríklad 6 šalátových listov, 3 cherry paradajky, 7 plátkov uhorky, atd.. fantázii sa medze nekladú, no nech je to aspoň tolko objemovo, ako tej ryže :) ) Uvedený recept s ryžou a soté má približne 1700 kJ, váži cca 400 g (2 porcie, zeleninu ako prilohu neuvadzam, tú treba jest bez obmedzenia), obsahuje cca 29g bielkovín, 52g sacharidov a 6g tuku.

    Soté à la co zahrada dala s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Suroviny na nákup v kóde do mobilu.

    Soté à la co zahrada dala s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

tiginko
nemáš chybu, príjemné spestrenie receptu cvičením :-) Malo by byť povinnou výbavou každého výdatného, bôčikov-rezňového a pod. receptu :-) Ja nie som veľmi "maglajzová" , skôr naopak, ale tvoje nadšenie pre zeler sledujem dlhšie, normálne ma hádam nainfikuješ. Ja zeler používam len do zeleninovej polievky, aj to len vyvariť. Ale je fakt, že už som ho robila opečený do hneda k "číne" a bola som prekvapená jeho príjemnou chuťou, teda v tomto prevedení...
mariamka
niet nad vonu cerstveho zeleru v kuchyni! ja ked ho krajam, tak si ruky cucham ako sisi :)) aj vcera som pouzila cerstvu vnat do dresingu.. mas velmi pekne recepty @Mrnousik pacia sa mi takmer vsetky :)
rea1
už som ti písala, ako sa mi páčia tvoje recepty, ja viem, ale napíšem to znova: páčia sa mi tvoje recepty. :-))
mám rada všetku zeleninu a v nadmerných množstvách, určite som v predošlom živote bola koza, ale čo sa týka zeleru, ten milujem. občas si robievam dokonca trojkombináciu: vysmážaný zeler, k tomu zeler v remuláde a aby toho náhodou nebolo málo, tak na doplnenie ešte teplý zelerový šalát s cibuľou. lebo keď musíš, tak musíš. toto "soto" si spravím v nemaglajzovej forme. a možno k tej surovej zelenine ešte prihodím ten zelerový šalát. :-))
mrnousik
dakujem vam velmi pekne, som rada, ze sa Vam paci a dufam, ze aj chutit bude :) a ano, tiez som posadnuta zelerom a celkovo tymito podzemnymi klenotmi :) zo zeleru teraz pripravujem preto, lebo som zastanca sezonnych potravín a ked je niecoho vela, treba to zuzitkovat, konkretne zeler som dostala vo velmi dobrej bio kvalite vo velkom mnozstve za velmi dobry peniaz, ale inak ho mam v chladnicke celorocne :)
anina6
aj mne sa páči štýl tvojej prezentácie receptu, fakt dobré a zeler môžem aj ja. síce z neho zatiaľ použíjem iba jeho lístky, lebo sa ešte len teraz rozrastá, ale vôňa bude neskutočná.
anina6
ďakujem pekne, napísala som niečo aj do Ts.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia