Dezert

Somlói halušky

Autor receptu: redakcia

Tento dezert, ktorý patrí do zlatého fondu maďarského cukrárenského umenia, je pomerne prácny na prípravu, výsledok však stojí za to.

12
porcií
90 minút
príprava
3x15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky a bielky oddelíme, bielky vyšľaháme s 1 polievkovou lyžicou cukru do tuhého snehu a odložíme. K žĺtkom pridáme zvyšné 3 lyžice cukru, múku, prášok do pečiva, vodu, trochu snehu a vymiešame dohladka. Potom pridáme zvyšok snehu a jemne premiešame. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie, vrch uhladíme a pečieme pri 200 stupňoch 15 minút. Ostatné piškóty urobíme rovnakým spôsobom. Do kakaového piškótového cesta len navyše primiešame k múke kakao. Do orechového piškótového cesta len nakoniec zľahka primiešame mleté orechy.
  2. Na vanilkovú omáčku vymiešame v miske dohladka žĺtky s múkou, cukrom, so smotanou, s vanilkovým cukrom a trochou mlieka. Zvyšné mlieko necháme zovrieť a zmiešame so zmesou v miske. Vložíme do vodného kúpeľa a počas stáleho miešania zohrievame, než zhustne.
  3. Hrozienka namočíme do trochy vody a vložíme na chvíľu do mikrovlnnej rúry, aby napučali. Vodu zlejeme.
  4. Na sirup prisypeme cukor do 3 dl vody a dáme zovrieť. Pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru a rum. Odložíme nabok vychladnúť.
  5. Na čokoládovú omáčku roztopíme maslo a pridáme múku. Vymiešame dohladka, pridáme mlieko, nakrájanú čokoládu, kakao, cukor a rum. Miešame (najlepšie vo vodnom kúpeli), kým nezhustne. Textúra by nemala byť príliš hutná, skôr tekutá. Necháme vychladnúť.
  6. Na vrstvenie dáme naspodok orechovú piškótu, ktorú pokvapkáme tretinou sirupu, natrieme tretinou vanilkového krému, uhladíme, posypeme tretinou vlašských orechov a hrozienkami, potom položíme kakaovú piškótu. Postup opakujeme, nakoniec dáme klasickú piškótu a na ňu ešte vrstvu krému a posypeme kakaom. Naplnené piškóty prikryjeme potravinovou fóliou a vložíme do chladničky aspoň na 3–4 hodiny, najlepšie však cez noc.
  7. Pri podávaní polievkovou lyžicou trháme kúsky cesta na „halušky“ do sklenených pohárov alebo na tanier, posypeme trochou vlašských orechov, polejeme čokoládovou polevou a nakoniec dáme na každú porciu kopček vyšľahanej smotany.