Dezert
	        Somlói halušky
	        Autor receptu: redakcia
	         
	        
	        Tento dezert, ktorý patrí do zlatého fondu maďarského cukrárenského umenia, je pomerne prácny na prípravu, výsledok však stojí za to.
| 		  
				  	  
				  	12 porcií  | 
				  	  
				  	90 minút príprava  | 
				  	  
				  	3x15 minút  na 200 °C  | 
Postup
- Žĺtky a bielky oddelíme, bielky vyšľaháme s 1 polievkovou lyžicou cukru do tuhého snehu a odložíme. K žĺtkom pridáme zvyšné 3 lyžice cukru, múku, prášok do pečiva, vodu, trochu snehu a vymiešame dohladka. Potom pridáme zvyšok snehu a jemne premiešame. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie, vrch uhladíme a pečieme pri 200 stupňoch 15 minút. Ostatné piškóty urobíme rovnakým spôsobom. Do kakaového piškótového cesta len navyše primiešame k múke kakao. Do orechového piškótového cesta len nakoniec zľahka primiešame mleté orechy.
 - Na vanilkovú omáčku vymiešame
v miske dohladka žĺtky s múkou, cukrom,
so smotanou, s vanilkovým cukrom a trochou mlieka. Zvyšné mlieko necháme zovrieť a zmiešame so zmesou v miske. Vložíme do vodného kúpeľa a počas stáleho miešania zohrievame, než zhustne.
 - Hrozienka namočíme do trochy vody a vložíme na chvíľu do mikrovlnnej rúry, aby napučali. Vodu zlejeme.
 - Na sirup prisypeme cukor do 3 dl vody a dáme zovrieť. Pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru a rum. Odložíme nabok vychladnúť.
 - Na čokoládovú omáčku roztopíme maslo a pridáme múku. Vymiešame dohladka, pridáme mlieko, nakrájanú čokoládu, kakao, cukor a rum. Miešame (najlepšie vo vodnom kúpeli), kým nezhustne. Textúra by nemala byť príliš hutná, skôr tekutá. Necháme vychladnúť.
 - Na vrstvenie dáme naspodok orechovú piškótu, ktorú pokvapkáme tretinou sirupu, natrieme tretinou vanilkového krému, uhladíme, posypeme tretinou vlašských orechov a hrozienkami, potom položíme kakaovú piškótu. Postup opakujeme, nakoniec dáme klasickú piškótu a na ňu ešte vrstvu krému a posypeme kakaom. Naplnené piškóty prikryjeme potravinovou fóliou a vložíme do chladničky aspoň na 3–4 hodiny, najlepšie však cez noc.
 - Pri podávaní polievkovou lyžicou trháme kúsky cesta na „halušky“ do sklenených pohárov alebo na tanier, posypeme trochou vlašských orechov, polejeme čokoládovou polevou a nakoniec dáme na každú porciu kopček vyšľahanej smotany.