Somlói galuska zákusok s5*****fotorecept

janka154 - bez fotkyjanka154, 22. novembra 2011
Somlói galuska zákusok s5*****(fotorecept)
Foto: janka154

Existuje mnoho receptov na prípravu tohoto madarskeho zákusku . Toto je však recept od jedného madarskeho šéfkuchára na Slovensku.

7
porcií
70 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

120 g
120 g
6 ks celé
1 ks
Vanilkový krém:
100 g
4 ks (žĺtky)
2 PL
1 l
20 g
2 ks
čokoláda:
100 g
2 PL
5 PL
kusok
okrem toho:
1,5 dcl
60 g
60 g

Postup

  1. 1

    Bielka vyšľaháme. Pridáme cukor a nakoniec do tuhého snehu pridáme žĺtka, múku a citrónovú kôru. Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 15 min.Cesto rozdelíme na tri časti.

    Somlói galuska zákusok s5*****(fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žĺtka vymiešame s cukrom pridáme mlieko, maslo a varíme kým krém nezhustne. Pridáme vanilkový cukor. Môžeme zahustiť troškou múky.

    Somlói galuska zákusok s5*****(fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z cukru, masla, kakaa a trošky vody uvaríme čokoládu.

    Somlói galuska zákusok s5*****(fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečené cesto rozdelíme na 3 kusy. Prvý polejeme rumom.

    Somlói galuska zákusok s5*****(fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na to dáme čokoládu .

    Somlói galuska zákusok s5*****(fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prelejeme vanilkovým krémom

    Somlói galuska zákusok s5*****(fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom položíme druhý plát cesta. Opäť ho polejeme rumom, a potrieme dzemom a posypeme orechmi.

    Somlói galuska zákusok s5*****(fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme aj hrozienka.

    Somlói galuska zákusok s5*****(fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Polejeme čokoládou a prelejeme krémom

    Somlói galuska zákusok s5*****(fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zákusok zakončujeme tretou častou cesta, ktorý taktiež polejeme rumom a čokoládou . Prelejeme zvyšným krémom a pridáme hrozienka.

    Somlói galuska zákusok s5*****(fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...

    Somlói galuska zákusok s5*****(fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Koláčik necháme odstať v ľadničke aspoň 12 hodín je to naozaj nutne zjesť skôr sa neoplatí nieje tak chuťovo dobry . Vykrajujeme z neho pomocou lyžice halušky . Môžme ozdobiť šľahačkou .

Diskusia k receptu

vierik
Krásne ,dobré halušky,tých 5 * si naozaj zaslúžia.Ukladám a uobím si.....-)
tefalka
..robím ho podobne,len do väčšej nádoby a aj z hnedým plátom,striedavo..s jedným nám je málo,inak mňam mňam krásne...
maartina
výborný recept ...robievam ich presne takto, len na vanilkový krém mám polovičný rozpis surovín (aj redakcia pridala presne tento recept) ...ešte mám otázku, ten fotopostup je tvoj vlastný? tento recept presne s týmito fotkami aj popisom som si vytlačila asi zhruba pred 4rokmi z mmb, len hlavná fotka je iná :)
marijanka712
v Madarsku som ich chutnala ja by som ich ešte posypala drveným i orechami a ináč receptura je vynikajúca ukladám si aj ja -vyskúšam
afataga
aj ja som to jedla v Madarsku ale lekvar tam nebol, robim podobne ale jednoduchsie, dobre je hrozienka aj orechy nechat noc pred tym namocene v rume
zdenkas
Dala by som si hneď teraz.Ešte som to nepripravovala,tak vyskúšam.
3sandra3
takéto galušky som ešte nejedla,, ale musia byť výborné
klaura
už tak dlho sa chystám vyskúšať tento recept ... tento tvoj sa mi veľmi páči, asi sa už konečne odhodlám ... :) KK
ola111
Tiež som ich ešte nerobila,podľa tvojho receptu sa odhodlám,vyzerajú výborne.
sneica
nejedla som ale rada by som ochutnala....kk
tinca
ja som ich tiež jedla v Maďarsku, keď som bola na rekreácii loďou, tiež boli super ale bez lekváru. Maďari sú na ne odborníci, ale aj tvoj rcp vyzerá prudko jedlý:)
nicki
Tento recept je riadne zjednodusený. V prvom rade, pripravuje sa to z trojakého piškotového cesta: jedno je obyčajné, druhé je orechové a tretie je kakaové. Okrem čokoládovej, teda kakaovej polevy ide aj rum, a okrem toho treba uvarit aj sirup s cukrom, rumom a strúhanou citrónovou a pomarančovou kôrou. Nikdy sa do toho nedáva rum ‘surový’ ale prevarený, keď už stratil značný obsah alkoholu (preto sú vhodné aj pre deti). Čokoládová poleva sa nedáva do plnky, ale na hotové halušky, ako aj ozdoba, spolu so šlahačkou (bez ktorej sa halušky nedajú predstavit). Je to pracné, ale veľmi chutné, oplatí sa pripravit na vačšie rodinné oslavy.
schevi
vyborny recept uz som ho urobil 2krat.neskutocne chuti
veronikahu
nicki máš pravdu, robím taký podľa receptu, ktorý mám preložený rovno z maďarčiny, aj som ho raz v diskusii popísala, na vrch ešte cez sitko posypem kakaom, ktoré mu dodá šmrnc, ale jedla som priamo v Budapešti aj takýto podobný len z jedného druhu piškóty, tiež bol dobrý, záleží aj od toho, komu čo viac chutí...
kecupicek
Nikdy som tento recept nerobila, ani nejedla. Počula som o ňom ako o haluškách, a pokiaľ som videla v televízii, upečené cestá potrhali, poliali krémom, ozdobili šľahačkou a podávali v pudingových pohároch. V našej rodine také jedia len deti. Urobím vnúčikovi na oslavu.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha