Sójové alebo bravčové azu

janikbj - fotkajanikbj, 14. marca 2012
Sójové alebo bravčové azu
Foto: janikbj

Recept pre vegetariánov aj ich mäsožravých kamarátov

Suroviny

 alebo bravčové mäso
Marináda (na 1 balenie sójových rezancov):
2 PL
3 PL
1 PL
1 ČL
1 PL
 na uvarenie sójových rezancov (alebo korenie)




Postup

  1. 1

    Vegetariáni: Sójové rezance si pripravte ako ste zvyknutí, napr. zalejte vriacim bujónom alebo silným vývarom a nechajte zakryté napučať (tak to robím ja), alebo povarte v bujóne,príp. ochutenej vriacej vode alebo tak podobne. Napučané rezance vyžmýkame. Mäsožraví kamaráti: Bravčové mäso (alebo aj morčacie, možno i kuracie) nakrájajte na tenké rezance.

    Sójové alebo bravčové azu  - obrázok 1
  2. 2

    Obidve skupiny: Kečup, horčicu, kari korenie, olej, worcestr. omáčku si zmiešajte a premiešajte s vyžmýkaným "akože-mäsom" alebo na rezance nakrájaným mäsom. Sójové tzv "mäso" stačí v marináde nechať cca 30 min., naozajstné mäso kľudne nechajte aj celú noc.

    Sójové alebo bravčové azu  - obrázok 2
  3. 3

    Na rozpálenom oleji si speníme pokrájanú cibuľu a pridáme namarinované "mäso"/mäso. Miešame a opekáme až kým marináda nevyzerá ako trošku zrazená.

    Sójové alebo bravčové azu  - obrázok 3
  4. 4

    Asi tak nejako.

    Sójové alebo bravčové azu  - obrázok 4
  5. 5

    Opečené "mäso"/mäso podlejeme horúcou vodou, osolíme a dusíme do zmäknutia. Pochopiteľne, že vegetariáni si ku stolu sadnú skôr, už o nejakých 15-20 min, zatiaľčo ich mäsojedaví kamaráti podusia azu dlhšie, kým mäso nezmäkne. Ak je treba počas dusenia ochutíme jedlo hociktorou z prísad, ktoré sme použili do marinády. Všetkého podľa chuti. Podávame najlepšie so zemiakmi, ale vraj je to dobré aj s ryžou (u mňa zásadne k tomuto jedlu zemiaky :-) Na tanier môžeme pridať na vrch za lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurt na zjemnenie.

    Sójové alebo bravčové azu  - obrázok 5

Diskusia k receptu

hanka111
Robievam azu, mam trochu iny recept -bujon nepouzivam, horcicu davam iba jednu lyzicu a olej davam 2 lyzice, trosku cer.papriky, stipku pras. cukru - nechavam to ulezat minim. 4 hodiny. Je to lepsie ked sa to urobi vecer, masko je potom makke ked sa oprazi, ja ho nepodlievam , iba pridavam tesne pred dopecenim este dalsi kecup. A zasadne ho nerobim z bravcoveho stehna, lebo to je na tento recept prilis tvrde masko. Robievam z kuracich, morcacich prsicok, z brav.kare a ked je pekna krkovicka-tak to je uplne idealne.
evilauri
Dobre to vypada, takuto marinadu som este nerobila, ale podla ingrediencii zozne u nas uspech celkom urcite, uz sa tesim, mnam!
janikbj
@hanka111 , je mozne, ze taky bol povodny recept na brav.azu,no ja ho nemam, davam len tak odoka, co pamatam ;-)
dievcence,az vyskusate, verim,ze bude chutit, hociktora verzia :-)
korbacik
@janikbj , ráno som si kupovala v potravinách raňajky, a do oka mi padli sójové rezance. Tak som ich vložila do košíka s tým, ža nájdem na ne nejaký zaujímavý rcp. A hneď prvý, na ktorý som naďabila, bol Tvoj. Fajn papanie, aj ja zbožňujem zem. pyré. Len ja do zmesi pridám trochu niečoho štipľavého:)Vďaka. Pekný deň všetkým.
rulik
@janikbj - podľa mňa originál na tatarské azu je z hovädzieho mäsa, šťavy by malo byť minimum, nemalo by plávať vo výpeku
a aby bolo mäkké musí sa nechať odležať a použiť to správne mäsko
becky
Skúšala som so sójovým mäsom a mala som menej šťavy, ale chuťovo výborne!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia