Sójové alebo bravčové azu

Autor receptu: janikbj

Recept pre vegetariánov aj ich mäsožravých kamarátov

Suroviny

Postup

  1. Vegetariáni: Sójové rezance si pripravte ako ste zvyknutí, napr. zalejte vriacim bujónom alebo silným vývarom a nechajte zakryté napučať (tak to robím ja), alebo povarte v bujóne,príp. ochutenej vriacej vode alebo tak podobne. Napučané rezance vyžmýkame. Mäsožraví kamaráti: Bravčové mäso (alebo aj morčacie, možno i kuracie) nakrájajte na tenké rezance.
  2. Obidve skupiny: Kečup, horčicu, kari korenie, olej, worcestr. omáčku si zmiešajte a premiešajte s vyžmýkaným "akože-mäsom" alebo na rezance nakrájaným mäsom. Sójové tzv "mäso" stačí v marináde nechať cca 30 min., naozajstné mäso kľudne nechajte aj celú noc.
  3. Na rozpálenom oleji si speníme pokrájanú cibuľu a pridáme namarinované "mäso"/mäso. Miešame a opekáme až kým marináda nevyzerá ako trošku zrazená.
  4. Asi tak nejako.
  5. Opečené "mäso"/mäso podlejeme horúcou vodou, osolíme a dusíme do zmäknutia. Pochopiteľne, že vegetariáni si ku stolu sadnú skôr, už o nejakých 15-20 min, zatiaľčo ich mäsojedaví kamaráti podusia azu dlhšie, kým mäso nezmäkne. Ak je treba počas dusenia ochutíme jedlo hociktorou z prísad, ktoré sme použili do marinády. Všetkého podľa chuti. Podávame najlepšie so zemiakmi, ale vraj je to dobré aj s ryžou (u mňa zásadne k tomuto jedlu zemiaky :-) Na tanier môžeme pridať na vrch za lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurt na zjemnenie.