Sódové žemličky bez kysnutia fotorecept

kapucinka - fotkakapucinka, 6. októbra 2016 19:17
Ďalšie recepty »
Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept)Foto: kapucinka

Výborný recept na rýchle pečenie počas večera, chutné sú aj pár dní, podľa mňa na druhý deň ešte lepšie. Recept na sódový chlieb som upravila a takto vyzerá v podobe žemličiek.

6
porcií
40 min
príprava
20 min
na 200 °C

Suroviny

Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Prichystáme si suchú zmes z múky, soli a sódy. Poriadne premiešame, aby sa sóda dostala všade.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom prilejeme mlieko a roztopené maslo.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiešame všetky prísady, ale nemiesime.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelíme na asi šesť častí (môžete i viac alebo menej - podľa toho budete mať veľké alebo malé žemličky) a vyformujeme guľky. Každú jednu dôkladne obalíme v múke. Nesnažte sa o úhľadné guľky, nemusia byť ani hladké, ukážu sa na nich potom pekné prasklinky.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech na pečenie vymastíme maslom. Môžete to urobiť najprv a až potom sa pustiť do prípravy. Alebo použijeme papier na pečenie, ale potom sa tam žemle môžu prilepiť.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Miesta na plechu, kde budete ukladať žemličky, jemne posypte múkou. Položte na ne žemle a urobte zárezy v tvare kríža ( hlboké asi 0.5 cm).

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme v rozohriatej rúre pri 200 stupňoch asi 20 minút (aj 30).

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Začiatok pečenia.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Môžete si všimnúť, že sa žemle zväčšili a tiež jemne popraskali na bokoch.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Bokom nožíka, vareškou alebo prstom vyskúšame kôrku. Ak je tvrdá - poriadne, ale zase nie spálená, vytiahneme žemle. Ak je mäkká, necháme ešte piecť. Žemle musia byť prepečené.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotové žemle by mali po poklopkaní na spodku znieť duto.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Necháme vychladnúť na kovovej mriežke, ak budete krájať ešte teplé, spučia sa. Môžete ich trhať.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ražná múka je ťažšia ako pšeničná, preto záleží od múky, ako bude pečivo nadýchané.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Chuť je neopísateľná, vonia to trochu ako pochúťkové slané pečivo či praclíky. Dobrú chuť :)

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 14
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist