Sódové žemličky bez kysnutia fotorecept

kapucinka - fotkakapucinka, 6. októbra 2016
Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept)
Foto: kapucinka

Výborný recept na rýchle pečenie počas večera, chutné sú aj pár dní, podľa mňa na druhý deň ešte lepšie. Recept na sódový chlieb som upravila a takto vyzerá v podobe žemličiek.

6
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
2 ČL
2 ČL
400 - 450 ml
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Prichystáme si suchú zmes z múky, soli a sódy. Poriadne premiešame, aby sa sóda dostala všade.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom prilejeme mlieko a roztopené maslo.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiešame všetky prísady, ale nemiesime.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelíme na asi šesť častí (môžete i viac alebo menej - podľa toho budete mať veľké alebo malé žemličky) a vyformujeme guľky. Každú jednu dôkladne obalíme v múke. Nesnažte sa o úhľadné guľky, nemusia byť ani hladké, ukážu sa na nich potom pekné prasklinky.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech na pečenie vymastíme maslom. Môžete to urobiť najprv a až potom sa pustiť do prípravy. Alebo použijeme papier na pečenie, ale potom sa tam žemle môžu prilepiť.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Miesta na plechu, kde budete ukladať žemličky, jemne posypte múkou. Položte na ne žemle a urobte zárezy v tvare kríža ( hlboké asi 0.5 cm).

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme v rozohriatej rúre pri 200 stupňoch asi 20 minút (aj 30).

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Začiatok pečenia.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Môžete si všimnúť, že sa žemle zväčšili a tiež jemne popraskali na bokoch.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Bokom nožíka, vareškou alebo prstom vyskúšame kôrku. Ak je tvrdá - poriadne, ale zase nie spálená, vytiahneme žemle. Ak je mäkká, necháme ešte piecť. Žemle musia byť prepečené.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotové žemle by mali po poklopkaní na spodku znieť duto.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Necháme vychladnúť na kovovej mriežke, ak budete krájať ešte teplé, spučia sa. Môžete ich trhať.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ražná múka je ťažšia ako pšeničná, preto záleží od múky, ako bude pečivo nadýchané.

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Chuť je neopísateľná, vonia to trochu ako pochúťkové slané pečivo či praclíky. Dobrú chuť :)

    Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
@Dogagador (8.10.2016 09:53)

Malo by tam byť toľko mlieka, aby bolo cesto husté, trochu lepkavé a dalo sa s ním pracovať. Múky by tam malo ísť rovnako na pol kila múky asi 400 až 450 ml mlieka. Ak už máš vyskúšané pečenie pečiva, vieš približne trafiť hustotu. Môžeš tam pridať aj hrozienka alebo semienka, cukor a iné.
Žemličky sú upečené a aj zjedené. Také teplé a potreté maslom ... hotová balada!
Ja som miešala hladkú múku s ražnou. Sú výborné, určite budem robiť častejšie.
Ďakujem za recept.



Pridaj komentár k receptu: