Foto: pusta
Smotanový posúch podávam samostatne alebo k polievkam na kyslo. Klasický recept som trošku pozmenila, pridala som údenú slaninku miesto oškvarkov a tento spôsob sa Zobraziť celý popisSmotanový posúch podávam samostatne alebo k polievkam na kyslo. Klasický recept som trošku pozmenila, pridala som údenú slaninku miesto oškvarkov a tento spôsob sa doma rýchlo ujal, dokonca chutí viac a rýchlo sa po ňom zapráši. Je to jednoduché a sýte jedlo.
porcia
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Do jamky v preosiatej múke zmiešanej so soľou so rozdrobila droždie, pridala som kryštálový cukor, zaliala vlažnou vodou, pridala olej a nechala som vzísť kvások - cca 15 minút. Ked kvások vykysol, všetko som dôkladne spracovala na mäkšie, hladké nelepivé cesto. Množstvo múky a vody je závislé od kvality múky.
-
2
Cesto som jemne pomúčila, prikryla čistou utierkou a nechala na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - cca 45 minút. Do cesta som nedala vajíčko, miesto bravčovej masti som použila olej, spracovala som ho na cesto o niečo hustejšie ako na pizzu a výsledkom je ľahší a nadýchanejší posúch po upečení.
-
3
Kým cesto kyslo, pokrájala som údenú slaninku na plátky 2 - 3 mm hrubé a tie na kocky o strane asi 5 -6 mm.
-
4
Pripravila som si kyslú smotanu a vajcia.
-
5
Vykysnuté cesto som preniesla na plech s pečiacim papierom a...
-
6
... pomúčenými rukami som ho rovnomerne roztlačila na celý plech.
-
7
Vajcia som vidličkou rozšľahala so soľou a...
-
8
...kyslou smotanou.
-
9
Túto smotanovo - vaječnú zálievku som rovnomerne rozotrela na cesto.
-
10
Posypala som údenou slaninkou a...
-
11
...pokvapkala trochou oleja.
-
12
Posúch som piekla 20 minút v trúbe vyhriatej na 190 stupňov. Potom som ho vybrala z trúby, nechala 20 minút postáť, aby sa do cesta vsiakla rozpustená masť z údenej slaninky, čím sa stane posúch ešte chutnejší.
-
13
Upečený posúch som pokrájala na väčšie obdlžniky a podávala. Možno ho konzumovať teplý alebo vlažný. Výborne chutí aj studený.
fajnový je, trochu som ho prilepšila klobáskou a kôprom do smotanovej zálievky
niečo podobné som robila minule,ale bol to slaninový koláč...
@pusta ďakujem za receptík :-D
dakujem za potešujúcu správu.
verím, že sa ti vydaril a aj chutil. poprosím, keby si dala vedieť, ako si bola spokojná.
dakujem.
u nás sa tiež rozchytá ihned,, ešte za tepla :-) ani náhodou nevydrží do noci :D
dakujem.
a to bez ohľadu na to, čo si o mne a o recepte napísal a bez ohľadu na to, že som recept pridala ja :-) lebo recept je odhliadnuc od teba naozaj dobrý :D
myslím si, že by ho spravili aj vtedy, ak by si ho pridal ty sám!
Prajem ti krásne vianoce bez žlčníkových záchvatov!
dakujem ti za uznanie :D
blahoželám ti :-)
spokojne si upeč a zbohom diéta :-)
pekne si to vystihla :-)
som rada, že ťa práve tento môj receptík inšpiroval.
dakujem ti.