Smotanový posúch s údenou slaninou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Smotanový posúch podávam samostatne alebo k polievkam na kyslo. Klasický recept som trošku pozmenila, pridala som údenú slaninku miesto oškvarkov a tento spôsob sa doma rýchlo ujal, dokonca chutí viac a rýchlo sa po ňom zapráši. Je to jednoduché a sýte jedlo.

1 dávka
porcia
120 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Postup

  1. Do jamky v preosiatej múke zmiešanej so soľou so rozdrobila droždie, pridala som kryštálový cukor, zaliala vlažnou vodou, pridala olej a nechala som vzísť kvások - cca 15 minút. Ked kvások vykysol, všetko som dôkladne spracovala na mäkšie, hladké nelepivé cesto. Množstvo múky a vody je závislé od kvality múky.
  2. Cesto som jemne pomúčila, prikryla čistou utierkou a nechala na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - cca 45 minút. Do cesta som nedala vajíčko, miesto bravčovej masti som použila olej, spracovala som ho na cesto o niečo hustejšie ako na pizzu a výsledkom je ľahší a nadýchanejší posúch po upečení.
  3. Kým cesto kyslo, pokrájala som údenú slaninku na plátky 2 - 3 mm hrubé a tie na kocky o strane asi 5 -6 mm.
  4. Pripravila som si kyslú smotanu a vajcia.
  5. Vykysnuté cesto som preniesla na plech s pečiacim papierom a...
  6. ... pomúčenými rukami som ho rovnomerne roztlačila na celý plech.
  7. Vajcia som vidličkou rozšľahala so soľou a...
  8. ...kyslou smotanou.
  9. Túto smotanovo - vaječnú zálievku som rovnomerne rozotrela na cesto.
  10. Posypala som údenou slaninkou a...
  11. ...pokvapkala trochou oleja.
  12. Posúch som piekla 20 minút v trúbe vyhriatej na 190 stupňov. Potom som ho vybrala z trúby, nechala 20 minút postáť, aby sa do cesta vsiakla rozpustená masť z údenej slaninky, čím sa stane posúch ešte chutnejší.
  13. Upečený posúch som pokrájala na väčšie obdlžniky a podávala. Možno ho konzumovať teplý alebo vlažný. Výborne chutí aj studený.