Smotanový posúch s údenou slaninou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Smotanový posúch podávam samostatne alebo k polievkam na kyslo. Klasický recept som trošku pozmenila, pridala som údenú slaninku miesto oškvarkov a tento spôsob sa doma rýchlo ujal, dokonca chutí viac a rýchlo sa po ňom zapráši. Je to jednoduché a sýte jedlo.
1 dávka porcia |
120 minút príprava |
20 minút na 190 °C |
Postup
- Do jamky v preosiatej múke zmiešanej so soľou so rozdrobila droždie, pridala som kryštálový cukor, zaliala vlažnou vodou, pridala olej a nechala som vzísť kvások - cca 15 minút. Ked kvások vykysol, všetko som dôkladne spracovala na mäkšie, hladké nelepivé cesto. Množstvo múky a vody je závislé od kvality múky.
- Cesto som jemne pomúčila, prikryla čistou utierkou a nechala na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - cca 45 minút. Do cesta som nedala vajíčko, miesto bravčovej masti som použila olej, spracovala som ho na cesto o niečo hustejšie ako na pizzu a výsledkom je ľahší a nadýchanejší posúch po upečení.
- Kým cesto kyslo, pokrájala som údenú slaninku na plátky 2 - 3 mm hrubé a tie na kocky o strane asi 5 -6 mm.
- Pripravila som si kyslú smotanu a vajcia.
- Vykysnuté cesto som preniesla na plech s pečiacim papierom a...
- ... pomúčenými rukami som ho rovnomerne roztlačila na celý plech.
- Vajcia som vidličkou rozšľahala so soľou a...
- ...kyslou smotanou.
- Túto smotanovo - vaječnú zálievku som rovnomerne rozotrela na cesto.
- Posypala som údenou slaninkou a...
- ...pokvapkala trochou oleja.
- Posúch som piekla 20 minút v trúbe vyhriatej na 190 stupňov. Potom som ho vybrala z trúby, nechala 20 minút postáť, aby sa do cesta vsiakla rozpustená masť z údenej slaninky, čím sa stane posúch ešte chutnejší.
- Upečený posúch som pokrájala na väčšie obdlžniky a podávala. Možno ho konzumovať teplý alebo vlažný. Výborne chutí aj studený.