Smotanový- jahodový koláč

mia2404 - fotkamia2404, 28. mája 2011
Smotanový- jahodový koláč
Foto: mia2404

Suroviny

2,5 dc
250g
250g
4-5 dkg
50g
1 ks
400g
1ks
100g alebo maslo
100g




Postup

  1. 1

    troška zohrejeme mlieko, do misky dáme obidve múky, pridáme droždie, 50g práškového cukru a zohriate mlieko - odložíme na teplé miesto asi na 15-20 min. Po 20 minútach pridáme vajíčko, soľ a vymiesime a necháme kysnúť 40 minút.

  2. 2

    Medzitým vymiešame smotany s vanilkovým cukrom. Na plech dáme papier, cesto rozvalkáme a dáme na plech a necháme dalších 25 min. odpočinúť. Jahody umyjeme a rozložíme na cesto, nato smotanu a maslo nakrájame a kryštálový cukor(100g).

  3. 3

    rúru zohrejeme na 200stupňov a pečieme 15 minút, ked vyberieme koláč hned potrieme horúcou vodou a zakryjeme s utierkou na 10 min.

    Smotanový- jahodový koláč - obrázok 3

Diskusia k receptu

3sandra3
toto je dobrý koláčik,,,poznám, robieva ho moja mamina, vždy mi zavolá, aby som prišla na koláčik
hubata
Aby sa uparil? Tiež by ma zaujímalo že prečo ho treba zakryť.
evanaaa
No, ochutnať by som ho chcela, je s jahodami,ale píšeš, že smotany...ja tam vidím len tú kyslú, jednu. A potom potrieš vodou vrch, čiže tú smotanu ?
mia2404
:-)) v recepte neni vysvetlené prečo prikryt kolač , ale je tu 3sandra3 možno že nám vie vysvetliť ked to robieva aj jej mamina , ale recept je od Rudolfa Hégera z mad. časopisu Vašárnap:-))
3sandra3
jéééminku,,, bod č. 3 som si, s prepáčením, nevšimla,, ale mám pocit, že moja mamina nezakrýva koláč po dopečení,,, určite nie, nikdy to nerobila, ani ked sme boli ešte deti a všetky sme boli ešte s našimi doma,,,vybrala koláč z rúry, vychladol trochu a krájala a už sme si brali na tanierik
marienka44
@Evanaaa ,ta smotana je myslena asi takto: 2 tegliky po 200 g, spolu 400 g a preto mnozne cislo, lebo su dve. :-) To si mozeme len domyslat. Ale dostat aj 400 g balenie.
Ako je to s tym maslom, tiez neviem. Len nakrajat a rovnomerne polozit na smotanu?
mamenka
Koláč sa prikrýva z jednoduchého a veľmi prozaického dôvodu.
Ako sme si mohli prečítať na záver receptu, koláč posypeme cukrom a po upečení natrieme vodou. No to muchy a iná "háveď" lietala jedna radosť, tak ho gazdinky zakrývali. :-)))
mia2404
marienka44: maslo treba ozaj nakrájat a ako pises "rovnomerne položit" na smotanu:-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia