Smotanové sladké uzly

aszabka - bez fotkyaszabka, 11. mája 2013
Smotanové sladké uzly
Foto: aszabka

Mala som v chladničke sladkú 30% smotanu, ktorej už o deň končila záruka, tak som ju spotrebovala. Je to v podstate recept na smotanovú Zobraziť celý popisMala som v chladničke sladkú 30% smotanu, ktorej už o deň končila záruka, tak som ju spotrebovala. Je to v podstate recept na smotanovú vianočku, ktorý som si upravila podľa podmienok a s výmenou polovice hladkej múky za špaldovú. Týmto ďakujem autorovi receptu..

14ks
porcií
20-30 minút
na 150 °C

Suroviny

250 g
250 g
2 ks do cesta
1 ks z vajca
200 ml
2 ČL zarovnané
70 g
 kto ma rád
 na potretie




Postup

  1. 1

    Zamiesila som cesto zmiešaním všetkých surovín, nemám na to žiadneho pomocníka, tak pekne ručne a nestručne. Hrozienka som nedala, neľúbime ich, no citrónovou kôrou som nešetrila. Podľa originálneho receptu by malo cesto kysnúť tak hodinu, schválne som to stopla, boli to dve hodiny. Po tej jednej hodine som sa naň kyslo pozrela a ono to pomohlo :) Niekde som ale čítala, že cesto s celozrnnými múkami kysne dlhšie, tak som nestrácala nádej a čakala.

  2. 2

    Po vykysnutí som ho rozdelila na 14 kusov rovnakej hmotnosti (množstvo sacharidov na 1 ks pečiva). Možno to niekoho udiví (väčšinou ma vysmievajú a ja sa smejem s nimi :) ), no zvykla som si na také stravovanie a teda to pri varení a pečení praktizujem. Každý kus som ešte raz premiesila a ušúľala z neho valček, ktorý som jednoducho zaviazala. Poukladané na plechu som ich potrela žĺtkom zmiešaným s mliekom a dala ešte podkysnúť do rúry, ktorú som zapla na 75 stupňov (čas ma tlačil). Po nejakých 10 minútach som zvýšila teplotu na 150 stupňov a nechala ich piecť 20-30 minút. Možno i viac, čas beží tak rýchlo..

Diskusia k receptu

stacy77777
pekné uzlíky, ak zaberie kyslý úsmev na cesto, vyskúšam...:-))),si ma pobavila,tiež by som niekedy najradšej očami potiahla cesto,nech už vykysne...:-)))))
sracz
Nádhera, vyzerajú ako "briošky" a tie ja véééééééľmi rád! Ďakujem Ti za rcp a aj za "nakopnutie" -:))) - zajtra bodú, podľa Teba, u nás k nedeľňajšiemu "kakafku"!
aszabka
stacy77777, leto ešte nie je, tak si musíme pomáhať, ako vieme :)
sracz, rado sa stalo, vyzerajú veľko, no briošky sú raz toľké :)
paeva
takéto, psypané makom sme kupovali, teraz vyskúšam tvoje




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia