Smotanové sladké uzly

Autor receptu: aszabka

Mala som v chladničke sladkú 30% smotanu, ktorej už o deň končila záruka, tak som ju spotrebovala. Je to v podstate recept na smotanovú vianočku, ktorý som si upravila podľa podmienok a s výmenou polovice hladkej múky za špaldovú. Týmto ďakujem autorovi receptu..

14ks
porcií
20-30 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Zamiesila som cesto zmiešaním všetkých surovín, nemám na to žiadneho pomocníka, tak pekne ručne a nestručne. Hrozienka som nedala, neľúbime ich, no citrónovou kôrou som nešetrila. Podľa originálneho receptu by malo cesto kysnúť tak hodinu, schválne som to stopla, boli to dve hodiny. Po tej jednej hodine som sa naň kyslo pozrela a ono to pomohlo :) Niekde som ale čítala, že cesto s celozrnnými múkami kysne dlhšie, tak som nestrácala nádej a čakala.
  2. Po vykysnutí som ho rozdelila na 14 kusov rovnakej hmotnosti (množstvo sacharidov na 1 ks pečiva). Možno to niekoho udiví (väčšinou ma vysmievajú a ja sa smejem s nimi :) ), no zvykla som si na také stravovanie a teda to pri varení a pečení praktizujem. Každý kus som ešte raz premiesila a ušúľala z neho valček, ktorý som jednoducho zaviazala. Poukladané na plechu som ich potrela žĺtkom zmiešaným s mliekom a dala ešte podkysnúť do rúry, ktorú som zapla na 75 stupňov (čas ma tlačil). Po nejakých 10 minútach som zvýšila teplotu na 150 stupňov a nechala ich piecť 20-30 minút. Možno i viac, čas beží tak rýchlo..