Foto: pusta
Vkladám recept na túto obľúbenú slovenskú špecialitu s mnohými obmenami. Na osobu počítame 200 g mäsa, a to mladého hovädzieho alebo teľacieho, bravčového ev. Zobraziť celý popisVkladám recept na túto obľúbenú slovenskú špecialitu s mnohými obmenami. Na osobu počítame 200 g mäsa, a to mladého hovädzieho alebo teľacieho, bravčového ev. aj baranieho, všetky v rovnakom množstve. Slaninu rátame 100 g, cibule a zemiakov po 200 g, taktiež paprika zelená a paradajky koreniny, ev. klobáska, pergamenový papier, povraz, ražeň, žeravá pahreba...Moja úprava je ale v domácich podmienkach v pekáči a podávam s čerstvým chlebom, aby sa dala vytierať aj tá super šťavička, ktorá vznikne.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
600 g alebo krkovička bez kosti |
|
200 g |
|
4 ks stredne veľká |
|
4 ks |
|
4 ks stredne veľké |
|
1-2 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
|
|
rôzne podľa vlastného výberu |
|
3 -4 PL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny. Papriky umyjeme, pokrájame na pásy, paradajky na plátky, očistenú cibuľu na hrubšie kolieska, údenú slaninu na plátky.
-
2
Mäso nakrájame na 4 rezne, okraje po obvode narežeme a naklepeme.
-
3
Naklepané mäso po oboch stranách osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a posypeme sladkou mletou červenou paprikou.
-
4
Okorenené mäsko potrieme horčicou.
-
5
Na dno pekáčika položíme plátky slaniny.
-
6
Na slaninu v pekáčiku rozložíme kolieska cibule.
-
7
Na cibuľu v pekáčiku rozložíme plátky papriky a paradajok, mierne osolíme, okoreníme podľa chuti a pokvapkáme olejom.
-
8
Na zeleninu položíme pripravené mäsko.
-
9
Na mäsko uložíme opäť vrstvu slaniny, cibule, papriky a paradajok, pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a vrstvenie opakujeme, kým nespotrebujeme suroviny.
-
10
Vložíme do trúby vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 45 minút.
-
11
Porcie zbojníckej pečienky rozdelíme na taniere aj so šťavičkou a podávame horúce s čerstvým domácim chlebom.
Diskusia k receptu