Slivková omáčka
Slivkový rozvar na víne (fotorecept)
Autor receptu: zolik
Tento rozvar sa výborne hodí k zemiakovým šúľancom s makom, so strúhankou, orechami alebo tvarohom.* Ale aj
k cisárskemu trhancu (Kaiserschmarrn) alebo ku škoricovým palacinkám. Je to viedenský recept od mojej svokry.
Viedeňáci tomu hovoria Zwetschgenröster.
Vhodné sú prezreté, opadané alebo inak poškodené slivky.
|
4 porcie |
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Rozpis je na 1 kg očistených sliviek.
Do hrnca dáme zohriať víno. Ja som tento krát použila ružové. V origináli receptu je červené. Pridáme koreniny, trstinový cukor, šťavu z citróna (alebo štipku kyseliny citrónovej).
- Do tohto základu vložíme na 1/4 nakrájané slivky a pomalým ťahom rozvaríme.
- Asi po 30 minutách máme hotovo. Kto by chcel rozvar hustejší, môže ho zahustiť maizenou. Ja to ale nikdy nerobím.
Podáva sa vlažný, ale výborný je aj vychladnutý.