Slivková omáčka

Slivkový rozvar na víne (fotorecept)

Autor receptu: zolik

Tento rozvar sa výborne hodí k zemiakovým šúľancom s makom, so strúhankou, orechami alebo tvarohom.* Ale aj k cisárskemu trhancu (Kaiserschmarrn) alebo ku škoricovým palacinkám. Je to viedenský recept od mojej svokry. Viedeňáci tomu hovoria Zwetschgenröster. Vhodné sú prezreté, opadané alebo inak poškodené slivky.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Rozpis je na 1 kg očistených sliviek. Do hrnca dáme zohriať víno. Ja som tento krát použila ružové. V origináli receptu je červené. Pridáme koreniny, trstinový cukor, šťavu z citróna (alebo štipku kyseliny citrónovej).
  2. Do tohto základu vložíme na 1/4 nakrájané slivky a pomalým ťahom rozvaríme.
  3. Asi po 30 minutách máme hotovo. Kto by chcel rozvar hustejší, môže ho zahustiť maizenou. Ja to ale nikdy nerobím. Podáva sa vlažný, ale výborný je aj vychladnutý.