Slivkový koláč s rumom

redakcia - fotkaredakcia, 16. júla 2009
40 minút
na 170 °C

Suroviny

20 ks
100 ml
175 g
125 g
2 ks
70 g
250 ml
50 ml
3 ks
60 g
2-3 PL
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Slivky vykôstkujeme a na 4 hodiny namočíme do rumu. Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hmotu, ktorú dáme do chladničky odležať na 30 minút.

  2. 2

    Z cesta rozvaľkáme kruh s priemerom asi 30 centimetrov, ktorý preložíme do koláčovej formy a po obvode vytiahneme okraje. Na povrch cesta položíme papier na pečenie a zaťažíme ho vrstvou suchej fazule alebo hrachu, pretože inak by sa na ceste vytvorili bubliny. Rúru vyhrejeme na 170°C, vložíme formu s cestom a pečieme 10 minút. Papier odstránime a dopekáme ešte 5 minút.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme krém: v hrnci zmiešame smotanu s mliekom a vanilkovou esenciou a na miernom ohni povaríme 5 minút. Pridáme cukor a rozšľahané vajcia a za stáleho šľahania metličkou varíme, kým zmes nezačne hustnúť.

  4. 4

    Z rúry vyberieme predpečený korpus, poukladáme naň marinované odkvapkané slivky a zalejeme krémom. Vložíme späť do rúry a dopekáme 15 až 20 minút.

  5. 5

    Pripravíme si glazúru: v malom hrnci krátko povaríme džem s rumom a glazúrou potrieme ešte teplý koláč.

  6. 6

    Koláč konzumujeme po vychladnutí, pretože má oveľa lepšiu chuť.

Diskusia k receptu

Vymazať
ppokia
vyzerá to lákavo mám rada slivkové koláče a ešte ten rum a šlahčková smotana hmmmmmmm




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia