na 170 °C
Postup
-
1
Slivky vykôstkujeme a na 4 hodiny namočíme do rumu. Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hmotu, ktorú dáme do chladničky odležať na 30 minút.
- 2
Z cesta rozvaľkáme kruh s priemerom asi 30 centimetrov, ktorý preložíme do koláčovej formy a po obvode vytiahneme okraje. Na povrch cesta položíme papier na pečenie a zaťažíme ho vrstvou suchej fazule alebo hrachu, pretože inak by sa na ceste vytvorili bubliny. Rúru vyhrejeme na 170°C, vložíme formu s cestom a pečieme 10 minút. Papier odstránime a dopekáme ešte 5 minút.
- 3
Medzitým si pripravíme krém: v hrnci zmiešame smotanu s mliekom a vanilkovou esenciou a na miernom ohni povaríme 5 minút. Pridáme cukor a rozšľahané vajcia a za stáleho šľahania metličkou varíme, kým zmes nezačne hustnúť.
- 4
Z rúry vyberieme predpečený korpus, poukladáme naň marinované odkvapkané slivky a zalejeme krémom. Vložíme späť do rúry a dopekáme 15 až 20 minút.
- 5
Pripravíme si glazúru: v malom hrnci krátko povaríme džem s rumom a glazúrou potrieme ešte teplý koláč.
- 6
Koláč konzumujeme po vychladnutí, pretože má oveľa lepšiu chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu