Slivkový koláč s rumom
Autor receptu: redakcia
Postup- Slivky vykôstkujeme a na
4 hodiny namočíme do
rumu. Všetky suroviny na
cesto zmiešame a vypracujeme
hmotu, ktorú dáme
do chladničky odležať na 30
minút.
- Z cesta rozvaľkáme
kruh s priemerom asi 30 centimetrov,
ktorý preložíme do
koláčovej formy a po obvode
vytiahneme okraje. Na povrch
cesta položíme papier na
pečenie a zaťažíme ho vrstvou
suchej fazule alebo hrachu,
pretože inak by sa na ceste
vytvorili bubliny. Rúru vyhrejeme
na 170°C, vložíme formu
s cestom a pečieme 10 minút.
Papier odstránime a dopekáme
ešte 5 minút.
- Medzitým
si pripravíme krém: v hrnci
zmiešame smotanu s mliekom
a vanilkovou esenciou
a na miernom ohni povaríme
5 minút. Pridáme cukor a rozšľahané
vajcia a za stáleho šľahania
metličkou varíme, kým
zmes nezačne hustnúť.
- Z rúry
vyberieme predpečený korpus,
poukladáme naň marinované
odkvapkané slivky
a zalejeme krémom. Vložíme
späť do rúry a dopekáme 15 až
20 minút.
- Pripravíme si glazúru:
v malom hrnci krátko
povaríme džem s rumom
a glazúrou potrieme ešte teplý
koláč.
- Koláč konzumujeme po
vychladnutí, pretože má oveľa
lepšiu chuť.
|