Slivkový koláč s rumom

Autor receptu: redakcia

40 minút
na 170 °C

Postup

  1. Slivky vykôstkujeme a na 4 hodiny namočíme do rumu. Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hmotu, ktorú dáme do chladničky odležať na 30 minút.
  2. Z cesta rozvaľkáme kruh s priemerom asi 30 centimetrov, ktorý preložíme do koláčovej formy a po obvode vytiahneme okraje. Na povrch cesta položíme papier na pečenie a zaťažíme ho vrstvou suchej fazule alebo hrachu, pretože inak by sa na ceste vytvorili bubliny. Rúru vyhrejeme na 170°C, vložíme formu s cestom a pečieme 10 minút. Papier odstránime a dopekáme ešte 5 minút.
  3. Medzitým si pripravíme krém: v hrnci zmiešame smotanu s mliekom a vanilkovou esenciou a na miernom ohni povaríme 5 minút. Pridáme cukor a rozšľahané vajcia a za stáleho šľahania metličkou varíme, kým zmes nezačne hustnúť.
  4. Z rúry vyberieme predpečený korpus, poukladáme naň marinované odkvapkané slivky a zalejeme krémom. Vložíme späť do rúry a dopekáme 15 až 20 minút.
  5. Pripravíme si glazúru: v malom hrnci krátko povaríme džem s rumom a glazúrou potrieme ešte teplý koláč.
  6. Koláč konzumujeme po vychladnutí, pretože má oveľa lepšiu chuť.