Slivkový džem s kakaom a mandľovými lupienkami fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 15. septembra 2016

Bola som sama zvedavá na túto chuť šmrncnutú kakaom a mandľovými lupienkami. Výborné.

40 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,8 kg čerstvé
700 g
z 1 citróna
2 PL
1 vrchovatá PL
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Slivky som večer umyla, vykôstkovala, zasypala cukrom a nechala celú noc presladzovať.

    Slivkový džem s kakaom a mandľovými lupienkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dala som ich do rajnice a nechala variť, najprv na silnejšom plameni, keď sa vytvorila pena, stiahla som teplo a nechala pomaly odparovať.

    Slivkový džem s kakaom a mandľovými lupienkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď džem začal hustnúť urobila som skúšku na tanieriku, až teraz som pridala šťavu z jedného citrónu, rum. Nechala som prejsť varom.

    Slivkový džem s kakaom a mandľovými lupienkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A pridala som jednu vrchovatú lyžicu kakaa.

    Slivkový džem s kakaom a mandľovými lupienkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teplotu som celkom stiahla a kakao som premiešala v džeme.

    Slivkový džem s kakaom a mandľovými lupienkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som hrsť mandľových lupienkov, premiešala, stiahla som teplo na minimum a začala som horúci džem plniť do čistých pohárov. Uzavrela a ihneď som ich obrátila hore dnom.

    Slivkový džem s kakaom a mandľovými lupienkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Toľko mi zvýšilo na ochutnávku. Určite bude výnimočný na chlebík s maslom.

    Slivkový džem s kakaom a mandľovými lupienkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prajem vám dobrú chuť.

    Slivkový džem s kakaom a mandľovými lupienkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Obrátené hore dnom.

    Slivkový džem s kakaom a mandľovými lupienkami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

mariamka
Izabelka, ja sa priznam, bojim sa takychto experimentov, nekazi sa to? Inak som robila tento tyzden slivky podla teba, len vo vlastnej stave s troskou cukru, bez vody, taky polotovar na kolace, do jogurtov, nedalo mi, hned som o dva dni kostovala, su vyborne! asi sa rychlo zjedia :) ty lekvarovy Mičurin :)
haji
Hned bych otestovala vzoreček, milá Izi! Zajímavá kombinace, určo výborná. Já mám hluboký respekt k džemům, sirupům a obecně k zavařování. Člověk musí být hodně opatrný, aby mu vyšel dobrý a hlavně trvanlivý produkt. Tleskám, krásná práce!
izabella929
@mariamka , no hej,nie Mičurin , ale truhlík...) kým som mala stovky kilá sliviek nerobila som žiadne lekváre, putovali do suda, aby bolo menej roboty...teraz keď žijem v bytovke, by som aj robila, ale nemám z čoho..tieto som dostala od susedkinej mamky..Myslím si, že nemalo by sa to kaziť, čo je dobre uvarené, nemá sa prečo kaziť..robila som včera tiež tie slivky-polotovar, sú dobré do zákuskov, lepšie než lekvár..rada experimentujem, ale nič sa mi zatiaľ nekazí..akurát sa mi pokazili višne, lebo som nepostrehla puknutý pohár..@terinka55 ,no veru rada vymýšľam, skúšam a španujem gumu kým sa dá.-)))nebaví ma niečo, čo je už dávno vymyslené.ďakujem pekne za vaše milé komentáre.-)
mijaita
@izabela uz je tak delam několik let, do horkych jeste pridam kousky cokolady,je to vynikajici, zasterilovane se vubec nekazi a pouziju obcas i jako darek. mandle nedavam dovnitr, ne kazdy je rad, ale posekane mandle na masle opražene davam jako prilohu, kazdy si posype podle chuti (palacinky, livance). Ozivila jsi dobry recept!


dadush
super! musi byt velmi chutny! tento rok som varila podobne len marhulovy s kakaom a cokoladou. slivkovy ma odradza tym, ze velmi frka pri vareni. ale keby mi niekto uvaril nebola by som proti :-D
cyrinise
Skvely receptik! 5* Dakujem ze si sa s nami on podelila. Lekvarik som pripravila minuly vikend. Z mojej varky mi vyslo 6 flasticiek a to posledne na spodku z hrnca som si natrela na chlebik na ranajky. Chvalim...velka dobrotka je to. Nemala som po ruke rum a tak som ho nahradila Amaretto likerom. Urcite spravim aj buduci rok. :)
izabella929
@cyrinise , ďakujem veľmi pekne za vyskúšanie receptu.-)Nie je problém ak použiješ aký koľvek alkohol.. ide o to, že trošíčka zvýrazní chuť ovocia...Ameretto bola správna voľba.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia