Foto: izabella929
Ďalšia výborná chuťovo zaujímavá zbierka do mojej komôrky.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Slivky som prebrala a umyla.
-
2
Vykôstkovala a zasypala cukrom. Na 1 kg sliviek som pridala 600 g. cukru. Miešala som varechou, pokiaľ sa cukor neroztopil.
-
3
Vyliala som ich do hrnca a položila na sporák.
-
4
Po 15 min. sa vytvorila vysoká pena. Nezbierala som ju, obsahuje najviac vitamínov.Aby nám z hrnca neutekala von, položila cez hrniec krížom varechu, takto isto nevytečie.
-
5
Po chvíli sa ukludnila a celkom sa vstrebala.
-
6
Keď začal džem hustnúť, to sa dá cítiť pri miešaní drevenou varechou. Pridala som čerstvo zomletú kávu,citronovú šťavu a nechala som variť na miernom plameni ešte 15 min. Ja som pridala 2 vrchovaté lyžice.
-
7
Keď bol džem celkom súci na plnenie do fliaš urobila som skúšku na tanieriku.
-
8
Až teraz som pridala Fernet 3 plné lyžice, stiahla som teplo na minimum a začala som plniť do čisto umytých pohárov džem.Hneď som ich obrátila hore dnom.Potom som ich postavila a zakryla som poháre dekou.
-
9
Z tejto jednej dávky som urobila 9 pohárov džemu.
-
10
Iste si položíte otázku, akú chuť môže mať tento džem. Ako keď sa slivka prejde popri kávovej plantáži. Verte, že prekvapivo vynikajúcu. Prajem vám dobrú chuť.
♡ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
pridem si obrat?
@aroooo , gratulujem. Moje dve známe tiež vyhrali na tej súťaži, teda myslím, že na tej istej, lebo sú od Želiezoviec:-)
ďakujem
áno, bolo to v Sikenici , nazbieralo sa tam 500 vzoriek rôznych lekvárov a džemmov a bolo 7 kategórií v lekvároch.
ďakujem za odpoveď, s horkou čokoládou som robila nejakú jablkovú nutelu, nebolo to nič slávne, mne to pasovalo len na palacinky, no musím vyskúšať. Prestíž ani mňa neláka, ale otravovala ma už druhý rok , veď ja robím lekváre normálne po starom ako mama dávnejšie, nič zvláštne tak som dala tohtoročný jahodový skôr džem , a aby bolo niečo "zvláštne" tak som si vymyslela marhuľový bez cukru len podľa svojej intuície a chuti,bez receptu a
váženia... O to viac ma prekvapilo ohodnotenie, zdravím
Priznám sa, slivky s cukrom som varila dlhšie ako keď pečiem v rúre, keď som priebežne robila ochutnávku, koža zo sliviek nebola podľa mojej chuti rozvarená. Hodnotím, páči sa mi tá chuť, pravosť slivkového lekváru je len málinko chuťou potlačená , jemne cítiť inú chuť, keby som dala hádať čím je to ochutené, určite by surovina ako je káva a FERNET málo kto by povedal. Mne by sa ešte páčilo ochutiť s mierne pikantnou papričkou, myslím, že v ďaľšej várke to skúsim, bolo by to super k mäsku na prírodno, ale aj k sviečkovej. :-)
chcela by som dnes robiť tento džem, ale mám otázku. Tie 3kg sliviek, to sú ešte pred vykôstkovaním laebo už čistá váha??
Ďakujem