Slivkovo-kávový džem s Fernetom (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Ďalšia výborná chuťovo zaujímavá zbierka do mojej komôrky.
9 porcií |
20 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Slivky som prebrala a umyla.
- Vykôstkovala a zasypala cukrom. Na 1 kg sliviek som pridala 600 g. cukru. Miešala som varechou, pokiaľ sa cukor neroztopil.
- Vyliala som ich do hrnca a položila na sporák.
- Po 15 min. sa vytvorila vysoká pena. Nezbierala som ju, obsahuje najviac vitamínov.Aby nám z hrnca neutekala von, položila cez hrniec krížom varechu, takto isto nevytečie.
- Po chvíli sa ukludnila a celkom sa vstrebala.
- Keď začal džem hustnúť, to sa dá cítiť pri miešaní drevenou varechou. Pridala som čerstvo zomletú kávu,citronovú šťavu a nechala som variť na miernom plameni ešte 15 min. Ja som pridala 2 vrchovaté lyžice.
- Keď bol džem celkom súci na plnenie do fliaš urobila som skúšku na tanieriku.
- Až teraz som pridala Fernet 3 plné lyžice, stiahla som teplo na minimum a začala som plniť do čisto umytých pohárov džem.Hneď som ich obrátila hore dnom.Potom som ich postavila a zakryla som poháre dekou.
- Z tejto jednej dávky som urobila 9 pohárov džemu.
- Iste si položíte otázku, akú chuť môže mať tento džem. Ako keď sa slivka prejde popri kávovej plantáži. Verte, že prekvapivo vynikajúcu. Prajem vám dobrú chuť.