Slivkové koláče
Slivkové koblihy
Autor receptu: dr
Rodinný recept zdedený po mojej mame, ktorý ona zdedila po jej švagrinej.
20 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Do misky dám rozdrobené droždie, cukor a 1 PL múky odoberiem z naváženej múky, zalejem vlažným mliekom, zmiešam a nechám urobiť kvások.
- Do odváženej múky pridám najemno postrúhané zemiaky uvarené v šupke (varím deň vopred), maslo izbovej teploty, vajíčka, soľ a hotový kvások. Zamiesim spolu na nelepivé jemné cesto, ak je treba prilejem ešte mlieko, aby nebolo cesto veľmi husté a tvrdé. Hotové cesto posypem múkou a prikryté nechám nakysnúť 30 minút.
- Cesto rozdelím na dve polovice a každú vyvaľkám na hrúbku cca 3-4 mm. Na rozvaľkané cesto ukladám kúsok od kraja cesta vykôstkované polovičky sliviek, potom cesto bez sliviek prehnem na slivky a kraje aj medzi slivkami cesto popritláčam a radielkom pokrájam na koblihy vo veľkosti ako vidno na obrázku. Takto postupujem pokiaľ mám voľné cesto. Potom rovnako spracujem aj druhú polovičku vyvaľkaného cesta.
- Koblihy poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, natriem rozšľahaným vajíčkom a dám piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečiem 30 - 40 minút, pokiaľ nemajú koblihy peknú farbu.