Slivkové koláče

Slivkové koblihy

Autor receptu: dr

Rodinný recept zdedený po mojej mame, ktorý ona zdedila po jej švagrinej.

20 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky dám rozdrobené droždie, cukor a 1 PL múky odoberiem z naváženej múky, zalejem vlažným mliekom, zmiešam a nechám urobiť kvások.
  2. Do odváženej múky pridám najemno postrúhané zemiaky uvarené v šupke (varím deň vopred), maslo izbovej teploty, vajíčka, soľ a hotový kvások. Zamiesim spolu na nelepivé jemné cesto, ak je treba prilejem ešte mlieko, aby nebolo cesto veľmi husté a tvrdé. Hotové cesto posypem múkou a prikryté nechám nakysnúť 30 minút.
  3. Cesto rozdelím na dve polovice a každú vyvaľkám na hrúbku cca 3-4 mm. Na rozvaľkané cesto ukladám kúsok od kraja cesta vykôstkované polovičky sliviek, potom cesto bez sliviek prehnem na slivky a kraje aj medzi slivkami cesto popritláčam a radielkom pokrájam na koblihy vo veľkosti ako vidno na obrázku. Takto postupujem pokiaľ mám voľné cesto. Potom rovnako spracujem aj druhú polovičku vyvaľkaného cesta.
  4. Koblihy poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, natriem rozšľahaným vajíčkom a dám piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečiem 30 - 40 minút, pokiaľ nemajú koblihy peknú farbu.