Slimáky s bylinkovým maslom fotorecept

martttinka - fotkamartttinka, 4. marca 2011

Ten kto neochutnal, môže lutovať. Veľa ľudí ich nedá do úst preto, lebo sú to "slimáky", ale sú naozaj výborné. My doma nemáme nádobky na Zobraziť celý popisTen kto neochutnal, môže lutovať. Veľa ľudí ich nedá do úst preto, lebo sú to "slimáky", ale sú naozaj výborné. My doma nemáme nádobky na slimáky, a tak som to vymyslela inak :)

6
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

1 konzerva
60 g
  - korenie
50 g, na posypanie
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. So slimákmi so mala malý problém. Nikde som ich nevedala dostať. Našla som ich iba v Terne.

    Slimáky s bylinkovým maslom (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Nastrúhame si syr.

    Slimáky s bylinkovým maslom (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Rozpustíme maslo, pridáme korenie bylinkové maslo a pretlačený cesnak.

    Slimáky s bylinkovým maslom (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Slimáky precedíme.

    Slimáky s bylinkovým maslom (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Slimáky som dala do jánskej misy, pretože nemáme nádobky na slimáky, osolíme ich, zalejeme rozpusteným maslom a posypeme nastrúhaným syrom. Dáme ich zapiecť do rúry na 15 minút.

    Slimáky s bylinkovým maslom (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec to dáme do misieka podávame s pečivom.

    Slimáky s bylinkovým maslom (fotorecept)  - obrázok 6

Diskusia k receptu

vcelka
Ešte šťastie, že som už večerala... :-)) Len teraz neviem, či by ten recept patril do tagu "luxus" alebo do "chudoba"... ?
jatanika
prvá kuchárka v slovenčine od J. Babilona uvádza aj jedlá zo slimákov či žiab... zrejme to kedysi nebolo až také výnimočné, ako dnes, ani na našom území... a slimáky boli v nej uvádzané ako pôstne zimné jedlo...
honestka
veru tak, jedine netreba ich vidiet ako lezu po zahrade.
Inac mnamka ohromna a citucky protein.
Neviem kolko obsahuje ta konzerva, ale nie je 1 strucik cesnaku malo? potrebuju byt pikantne.
martttinka
Samotné to korenie (bylinkové maslo) je pikantné. Nám to stačilo, ale určite by neuškodilo aj viac. :)
hubarka35
no veru slimakov som ešte nejedla ale ochutnala by som to...a kolko stoji tá konzerva,musim sa po obchodoch kuknut-no terno tu nemáme..
alena45
nebojte sa slimákov. Pozbierala som asi 90 slimákov na vedľajšom opustenom pozemku a spracovala. V bylinkovom masle boli delikátne. Raz som pri kopaní záhrady narazila na hniezdo s kopou bielych vajíčok. Až po roku som čítala, že z nich je momentálne najdrahší kaviár.
pivonka
No to je škoda, Alenka. Ja som slimáky jedla vo Fransúsku. Boli v ulitách upchaté bylinkovo-cesnakovým maslom. Pre mňa bolo mäso tuhé, húževnaté, ani dobré, ani zlé. Cítila som iba chuť toho cesnaku. Niektorí ľudia to ale považujú za delikatesu.
hubata
Kristepane !!!
Len aby to nečítali naši politici, lebo nás za vlhkého počasia vyženú s košíkmi na slimáky........
Ale vážne: asi každé jedlo vzniklo od hladu, a tak to nemusí byť zlé. Pripomína mi to moje záhorácke hríby naložené v octe, ale ..... neukladám do KK.
bejaja
máš pravdu, ako píšeš, že ten kto neochutnal, môže ľutovať, mňa na ochutnanie slimákov, pri jednej výnimočnej príležitosti, nahovorila sesternica, ver mi, mala som " zmiešané pocity ", že mám jesť slimákov, no ale, keď som to ochutnala, boli pripravené s bylinkovým maslom a cesnakom, servírované v nádobkách na slimáky a k tomu opekaná hrianka, môžem potvrdiť, že moje "zmiešané pocity" zmizli, bolo to niečo výborné - prima delikatesa...fantasticky pripravené.
vladkaku
Najskôr skúsim tú konzervu a potom uvidím... či budem schopná to vraždiť na záhrade. Ale tie 2 € sú mi sympatickejšie :)). Najskôr budem pokračovať v nosení slimákov z našej záhrady do vzdialenejšej prírody.
serchan
jedla som už slimákov a pri jedle som konštatovala ,že ich húževnatosť mi pripomína huby tak som to vyskúšala s klobúčikmi šampiňónov, s bylinkovým maslom zapekané v nádobkách na slimákov, boli výborné a všetci si pochutili
tonicka53
@hubata , dobre si ma rozosmiala /aj keď meno božie s nemá brať nadarmo :-) / ale presne ako ty, veru neukladám do KK !
sovka62
@hubat á, len sa neboj. V deväťdesiatich rokoch tu bol boom vývozu slimákov do Francúzska, dobre sa za ne platilo, vykupovali sa v každej druhej dedine a naši počerní spoluobčania ich nazbierali kvantá, aby zarobili. Zarobili, oni aj exportéri, ale slimáky sa stali chráneným druhom a zbierať ich je zakázané. Takže ostaňte radšej pri tých konzervách, alebo si slimáky chovajte, čo bol pred rokmi tiež boom. Neviem, či by sa dali jesť slizniaky (to sú tie bez ulity), tie chránené nie sú a vlani ich bolo v každej záhrade v okolí Trnavy stovky. A netreba ich dolovať zo škrupiny.
honestka
ak ich zbierate na zahrade, musite ich dat "na dietu" aspon 3-4 dni, aby sa vycistili predtym ako sa urobia na panvici.
ainy
ja slimáky môžem aj o pol noci, ale tie záhradkové by som asi nejedla....inak doporučujem syr parmezán
babav
Ochutnala som, od vyborneho kuchara ,ale mozem bez nich zit.
Mam dojem,ze chut im urobi dobra omacka a ak nie su spravne pripravene, skoda penazi;-)
babidka
no , pekne som sa nasmiala na tych komentaroch :-) ani ja som slimaky nejedla ---ale nedusujem sa, ze ich raz neochutnam :-) cakam na prilezitost...
hubarka35
@sovka62 na ten zber slimákov si pamatujem aj ja,bola som u babky za Trnavou v Dechticiach na prázdninách a tiež vykupovali slimákov-neviem už po kolko,len sme dostali také kartoniky s dierov,ktorý slimák tade prepadol bol malý-nebrat,ktorý zostal bol dobrý a do velkeho plechového vedra sme ich zbierali po roli,okolo potoka.....popri velkých lopuchoch.......a za nazbierané korunky sme šli do Chtelnice na hody a kolotoče....to bol život parádny-čo dnešné detská nepoznaju...alebo na rakov sme chodili do potoka,potom opekali v ohni klepietka...mnam pochutka....aj tie su už chránene...a teraz kde chytime raka?všade špinavá voda kalná tečie....jej sori ale som sa rozpisala......no tie slimaky ochutnám...
jarunka
Jedla som slimakov aj pecenych v listkovom ceste ale mozem bez toho byt. Moj manzel mi to sprotivil a nechce o tom ani pocut.
lianka
Ja som tých slimákov nazbierala po minulé roky na tísíce. Najprv to boli ulitníky. To vždy po daždi som vyšla do záhrady aj s litrovým hrnčekom a vždy som aj za dva nazbierala a sliepky mali hody. Tie sa mi podarilo vykántriť, no a posledné roky sa objavili slizniaky. Najprv som ich zbierala na lopatku s paličkou, potom som ich dala do starej misy a zabarila. Keď vychladli zase mali sliepky hody. No a posledné roky chodím s mištičkou soli a keď nejakého nájdem tak posolím. A je po ňom. Na chuť mi naozaj nejdú. Ale mala som kolegu, ktorý experimentoval, nazbieral slimáky a varil ich v hrnci, že to strašne smrdelo /on ich nenechal vyprázdniť/, tak mu to manželka vyhodila aj s hrncom von. No a my sme mali zábavu.
dick
Skúste na spôsob slimákov pripraviť v bujóne uvarené kuracie žalúdky, ten syr pri zapekaní netreba. Malo to vždy úspech.
bozulka
Ako hovorí @dick , kto miluje hydinové žaludky určite by im chutili aj slimáky,musia to byť jedine tie veľké s domčekom.Ja som ich pripravovala väčšinou na Vianoce,plnila som ulity a dávala zapiecť a vôbec to nebolo zlé.V Prahe to býva ešte aj dnes Vianočná delikatesa pri ktorej sa stretávajú priatelia pri poháriku dobrého vínka.Treba vyskúšať!!!
brisid
na dobre spravené slimáčiky mám chuť vždy... len som ich ešte nevidela nikde predávať :(
shimmytko
Slimáky v konzerve vždy kúpite v metre. Majú ich medzi konzervami - väčšie aj menšie balenie.
Pridám vlastný recept na zapekané slimáky...
sorinka33
nahodou zahradkove slimaky su najlepsie :) moja babka ich vzdy pozbierat volakde von a potom ich cistila :) bola to ta najvacsia lahodka :)
scharlotte
Slimaky by som aj vedela zohnat alš ja mam skor problem s kupou bylunkoveho masla...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia