Slávnostný bochník na sviatočný stôl fotorecept
Foto: ancicka
Veľmi chutný bochník,môže vyzerať slávnostne na sviatočnom stole.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Droždie si nechám rozpustiť v mlieku,
-
2
pridám cukor,roztopené maslo,vajcia + bielko a soľ,žtko si odložím bokom na potretie.
-
3
Pridám preosiatu múku a postrúham cit.kôru.Vypracujem cesto,dobré aj rukou.Cesto je elastické nelepivé.Kto má rád hrozienka,tak si môže pridať.Mne došli,tak tam nie sú,ale my ich máme radi.
-
4
Potom z cesta si odoberirm 300g a pridáme doň kakao z zapracujem .Ešte cesta na doske prehnetiem tak 2-3 minútky a dám naspäť do misky.
-
5
Nechám zakryté podkysnúť na teplom mieste,až cesto zdvojnásobí svoj objem.Ja mám misky kysky,ale kto nemá stačí zakryť potravinárskou foliou.
-
6
Po vykysnúti cesto zľahka prehnetiem a svetlé rozdelím na tri časti tak,že od oka od najväčšieho .Jedno by malo byť také veľke ako hnedé ,druhé menšie na šúľok a trete najmenšie na prúžky.
-
7
Bielé a hnedé cesto vyvaľkám do obdlžníka ,Hnedé dám na biele tak,že asi cm. od okraja.Z druhého bieleho urobím šúľok a položím na okraj.
-
8
Ked som rozmyšľala,ako to pekne spojím do kruhu,tak ma napadlo ,že jeden kraj cesta rozvaľká, širšie,vid obr.
-
9
Zrolujem a rozvaľkané cesto som do polovice narezala a pekne som to spojila.
-
10
Z najmenšieho cesta som urobila šúľky ako palec a poukladala na kruh.Treba ich podložiť pod kruh a potrieť celý kruh žltkom.Dám na okruhly výmastený plech.
-
11
Na každý pružok som poukladala ako ozdobu kandizované ovocie.Nechám na 30 min.podkysnúť.
-
12
Ked podkysne,tak dám do vyhriatej rúry na 200°C na 15 min.Po 15 minútach teplotu znižím na 160 a dopečiem ešte asi 20-25 min.
-
13
Po upečení nechám na mriežke vychladnúť.
-
14
Takýto koláčik poteší na každom slávnostnom stole,hlavne na raňajky s dobrou kávičkou.
-
15
Dobrú chuť!
.Pozdravujem a prajem pekný večer.
Krásne, nielen pre oko , určite vynikajúce. 5***** a viac by sa zišlo dať.
ts.