Slávnostný bochník na sviatočný stôl (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Veľmi chutný bochník,môže vyzerať slávnostne na sviatočnom stole.

25 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Postup

  1. Droždie si nechám rozpustiť v mlieku,
  2. pridám cukor,roztopené maslo,vajcia + bielko a soľ,žtko si odložím bokom na potretie.
  3. Pridám preosiatu múku a postrúham cit.kôru.Vypracujem cesto,dobré aj rukou.Cesto je elastické nelepivé.Kto má rád hrozienka,tak si môže pridať.Mne došli,tak tam nie sú,ale my ich máme radi.
  4. Potom z cesta si odoberirm 300g a pridáme doň kakao z zapracujem .Ešte cesta na doske prehnetiem tak 2-3 minútky a dám naspäť do misky.
  5. Nechám zakryté podkysnúť na teplom mieste,až cesto zdvojnásobí svoj objem.Ja mám misky kysky,ale kto nemá stačí zakryť potravinárskou foliou.
  6. Po vykysnúti cesto zľahka prehnetiem a svetlé rozdelím na tri časti tak,že od oka od najväčšieho .Jedno by malo byť také veľke ako hnedé ,druhé menšie na šúľok a trete najmenšie na prúžky.
  7. Bielé a hnedé cesto vyvaľkám do obdlžníka ,Hnedé dám na biele tak,že asi cm. od okraja.Z druhého bieleho urobím šúľok a položím na okraj.
  8. Ked som rozmyšľala,ako to pekne spojím do kruhu,tak ma napadlo ,že jeden kraj cesta rozvaľká, širšie,vid obr.
  9. Zrolujem a rozvaľkané cesto som do polovice narezala a pekne som to spojila.
  10. Z najmenšieho cesta som urobila šúľky ako palec a poukladala na kruh.Treba ich podložiť pod kruh a potrieť celý kruh žltkom.Dám na okruhly výmastený plech.
  11. Na každý pružok som poukladala ako ozdobu kandizované ovocie.Nechám na 30 min.podkysnúť.
  12. Ked podkysne,tak dám do vyhriatej rúry na 200°C na 15 min.Po 15 minútach teplotu znižím na 160 a dopečiem ešte asi 20-25 min.
  13. Po upečení nechám na mriežke vychladnúť.
  14. Takýto koláčik poteší na každom slávnostnom stole,hlavne na raňajky s dobrou kávičkou.
  15. Dobrú chuť!