Slávnostný bochník na sviatočný stôl (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Veľmi chutný bochník,môže vyzerať slávnostne na sviatočnom stole.
25 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Droždie si nechám rozpustiť v mlieku,
- pridám cukor,roztopené maslo,vajcia + bielko a soľ,žtko si odložím bokom na potretie.
- Pridám preosiatu múku a postrúham cit.kôru.Vypracujem cesto,dobré aj rukou.Cesto je elastické nelepivé.Kto má rád hrozienka,tak si môže pridať.Mne došli,tak tam nie sú,ale my ich máme radi.
- Potom z cesta si odoberirm 300g a pridáme doň kakao z zapracujem .Ešte cesta na doske prehnetiem tak 2-3 minútky a dám naspäť do misky.
- Nechám zakryté podkysnúť na teplom mieste,až cesto zdvojnásobí svoj objem.Ja mám misky kysky,ale kto nemá stačí zakryť potravinárskou foliou.
- Po vykysnúti cesto zľahka prehnetiem a svetlé rozdelím na tri časti tak,že od oka od najväčšieho .Jedno by malo byť také veľke ako hnedé ,druhé menšie na šúľok a trete najmenšie na prúžky.
- Bielé a hnedé cesto vyvaľkám do obdlžníka ,Hnedé dám na biele tak,že asi cm. od okraja.Z druhého bieleho urobím šúľok a položím na okraj.
- Ked som rozmyšľala,ako to pekne spojím do kruhu,tak ma napadlo ,že jeden kraj cesta rozvaľká, širšie,vid obr.
- Zrolujem a rozvaľkané cesto som do polovice narezala a pekne som to spojila.
- Z najmenšieho cesta som urobila šúľky ako palec a poukladala na kruh.Treba ich podložiť pod kruh a potrieť celý kruh žltkom.Dám na okruhly výmastený plech.
- Na každý pružok som poukladala ako ozdobu kandizované ovocie.Nechám na 30 min.podkysnúť.
- Ked podkysne,tak dám do vyhriatej rúry na 200°C na 15 min.Po 15 minútach teplotu znižím na 160 a dopečiem ešte asi 20-25 min.
- Po upečení nechám na mriežke vychladnúť.
- Takýto koláčik poteší na každom slávnostnom stole,hlavne na raňajky s dobrou kávičkou.
- Dobrú chuť!