Slaný - kysnutý koláč s kôprom fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 24. mája 2013
Slaný - kysnutý koláč s kôprom (fotorecept)
Foto: babkamt

Manžel chcel , aby som mu upiekla slaný smotanový osúch s kôprom a oravskou slaninkou .

20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
1 ks
1,5 čl
350 ml
21 g
100 ml
1 čl
Plnka :
250 ml
150 g




Postup

  1. 1

    Z čl cukru , 21 g droždia a 100 ml vlažného mlieka som spravila kvások . Vykysnutý kvások som pridala k osiatej a osolenej múke .Do zvyšku 250 ml vlažného mlieka som rozbila vajíčko a pridala 100 ml oleja . Zamiešala som som to do múky a vypracovala redšie cesto . Nechala som ho vykysnúť.

    Slaný - kysnutý koláč s kôprom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto som roztiahla na olejom vymazaný plech . Kyskú smotanu som osolila , rozmiešala a natrela na cesto . Oravskú slaninku som kúpila nakrájanú na plátky - som pokrájala na slížiky . Rozložila som ju na smotanu . Na vrch som dala nasekaný čerstvý kôpor zo záhrady . Povrch koláča som pokvapkala troškou oleja a dala piecť na 200 °C asi 20 minút .Po vybratí upečeného koláča z rúry som kraje potrela studenou vodou .

    Slaný - kysnutý koláč s kôprom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tu je kôprový slaný koláč v reze . Nemohli sme sa dočkať , kým trochu vychladne .

    Slaný - kysnutý koláč s kôprom (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

rea1
Robievame ho bez slaninky, s viac kôprom. Je to super a vynikajúce, ani sa nedivím, že ste sa nemohli dočkať, až vychladne. U nás je to tiež tak. :-)))))
babkamt
@rea1 dala veľa kôpru . A tá slaninka sa mi padla v chladničke do očí , keď som z nej vyberala smotanu . Dá koláču lepšiu chuť .
rea1
@babka , vyskúšam aj so slaninou, veď nech človek neumrie sprostý, no nie? :-)) kolegyňa nedávala kôpor ale miesto neho množstvo na kolieska nakrájanej a podusenej cibule a slaniny. Ona chválila, neviem, nejedla som ale ani s tou cibuľou by to nemuselo byť márne.
izabella929
krásny a veľmi chutne vyzerajúci koláč...))robievam ho s tvarohom , alebo s bryndzou a posypané kôprom...chutné...
siskam
Poznám, tiež podobný robievam, ale tiež dávam aj bryndzu a ešte aj údenú klobásu. Chlapi sa nevedia dojesť.
babkamt
@izabella929 robievam podobne ako ty , no teraz chcel manžel len so smotanou , lebo ho tak robievala jeho mama .
babkamt
@siskam jasné , že chlapom vyhovuje s klobásou . Potom sa ho nevedia páni dojesť .
sovka62
U nás býval bez slaniny, ale smotana sa zmiešala s tvarohom. Kôpru hojne, ten je na tom najlepší.
elekra
Minule som robila na chalupe, dva. jeden kyslosmotanový s kôprom a druhý sladký. Vieš ktorý sa minul prvý? Predsa slaný!!! Mňam. Ináč aj ja bez slaninky, ale môj by sa nehneval....
luss44
takéto osúchy robievam už dlhé roky, vždy 2-3 plechy - smotanový s kôprom a slaninkový s cibuľou, k tomu nejakú kyslú polievku a obed je hotový, inak @babkamt - sestra bývala donedávna tiež v Chorv.Grobe u svokry a tiež pekávali takéto osúchy, je to obľúbená pochúťka asi všade
babkamt
@sovka62 moja mama pekávala ku kyslej fazuľovej polievke osúch , ktorý len osolila a posypala kmínom . Cesto mávala krásne nadýchané .@elektra no tiež by som sa stavila , že slaný zmizol zo stola ako prvý .Samozrejme , že je dobrý aj bez slaninky .
babkamt
@luss44 áno , slané osúchy sa hodia ku kyslej polievke . Veď sa nemusíme stále napchávať len mäsom .Myslím , že sa osúchy pečú po celom Slovensku .
@zuzkabl úzka nevedeli sme sa dočkať , kým trochu vychladne , aby sme z neho ochutnali .Viem , že ty doma často pečieš aj chlieb a pečivo . Tak vieš o čom hovorím . V nose ťa dráždi lákavá vôňa čerstvého chleba alebo aj osúcha .....
marienka44
@Babkamt , prave zarabam cesto podla Tvojho receptu. Mozem dat, ako hore spominaju, aj tvaroh 250 g do kyslej smotany, zaroven okrem slaniny by som dala aj usmazenu cibulu /uz novu/ pokrajanu na polmesiaciky? Dakujem za odpoved, potom dam vediet, ako osuch chutil, robim ho prvykrat s kôprom. :-)
1x harpo
babkamt
@marienka44 áno , tvaroh kľudne môžeš pridať do smotany . Cibuľka sa tiež hodí . Určite vylepšíš chuť slaného koláča . Potom napíš , ako sa ti podaril .
marta23
Krásny a určite aj chutný sa ti vydaril, @marienka44 , nabudúce aj ja skúsim upiecť, možno s bryndzou. Dnes som piekla keksíky z ovsených vločiek .
medovnicek
recept mi prišiel veľmi vhod, dostala som od kolegyne mladý kôpor, takže môžem tento skvelý osúch upiecť, vďaka za recept
garanco
Robievam s bryndzou (najmä s májovou) zmiešanou s hodne kôprom a smotanou - spomienka na detstvo, keď ho mama pekávala v peci, keď piekla chlieb:-))
babkamt
@marienka44 podaril sa ti na 1 s hviezdičkou .No nepíšeš , či vám aj chutil .Dúfam , že si bola spokojná s výsledkom .Ďakujem za fotku , potešila ma .
babkamt
@garanco Tiež robievam aj bryndzový . Máš pravdu , že májová bryndza je najlepšia . Už zopár rokov si kúpim máji 2 - 3 kilá , dám si do mikroténového vrecka šup s ním do mrazničky .
@marta23 určite neobanuješ ,bryndzový je výborný .
marienka44
@Babkamt , pre moju rodinu to bola novinka, ale chutil. Dcera so zatom sa s nim napchavala a vraj aj vnucencom chutil. Najprv mali nedoveru, ale dostala som SMS, ze vsetkym chutil.
zinnajdha
toto bola špecialita mojej babičky. Nik to nevie upiecť tak dobre ako ona. Skúsim teda podľa Tvojho receptu.
babkamt
@marienka44 teší ma , že si piekla podľa mňa a chutilo vám . Vie, . že my babičky pečieme hlavne kvôli našim blízkym . Radi sa im zavďačíme koláčikom. A sme spokojné , že im chutí . Ďakujem , že si sa mi ozvala .
babkamt
@zinnajdha , máš pravdu od babičky sú vždy najlepšie . No musíme sa od nich naučiť ich fígľe a ešte veľa vody pretečie v Dunaji , kým získame ich fortieľ. Samozrejme , že je dobrý aj s tvarohom .
janger
@babkamt , tak aj u nas bol tento tvoj kolac :-). Je vyborny! Robila som bez slaninky, lebo som mala chut len na taky smotanovy s koprom. Moc sa nam vsetkym pacil. Iste ho budem piect znovu. Mas tu este jeden slany osuch s kyslou smotanou, v tom si pouzila polohrubu muku. Aj tak skusim. Som zvedava, s ktorou mukou je lepsi. Toto je moj vytvor :-). Dakujem za dalsi tvoj dobry recept.


babkamt
@janger slaný koláč vyzerá výborne . Ďakujem že si sa mi ozvala .
Som rada , že ho zaradíš do tvojho jedálnička a budeš ho piecť . Je vhodný aj k polievkam , alebo len samotný .
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
aj ja som piekla, ale neviem dať fotku :-(( dobrý koláče
babkamt
@lba pošli fotku do redakcie , popros ich , oni ti ju ochotne pridajú .
hanita888
Dobry den ,ludia spravili ste mi taku chut na tento kolac,uz aj ho ideme vyskusat....mam rada taketo recepty,vdaka....pa,pa.
babkamt
Dielo sa ti vydarilo.Vidím , že si ho zmenil podľa seba.Pridal si tam cibuľu a celú rascu. Hádam ho dnes spravím. Na ten tvoj sa mi hneď slinky v ústach zbiehajú :-)
rikardo1979
@babkamt hej malá úprava :) nebol čerstvý kôporo a sušený nemá takú víraznú chuť tak som dodal trošku cibule navrch a posipal rascou ako keď sa robí suchý cesnakovo-rascový osúch ;) Ono tu sa dá improvizovať ľubovoľne, kto čo si dá navrch to má :) ale ide o cesto a to je špíčkové, až som sa bál že mi pretečie von z plechu :D
babkamt
Na vrch sa dávam to , čo mám doma .Môže ísť aj pažítka. Hlavne , že si sa vynašiel.Verím , že si osúch nerobil posledný krát :-)
rikardo1979
@babkamt určite nie posledný krat ale bolo to prvý krát ;) ja teda rád varím aj pečiem ale kysnutého cesta som sa vždy bál nejako a nechával som to vždy na iných členov rodiny :) Ale už je uložený v KK
alex37
@babkamt , piekla som slaný koláč podľa tvojho receptu, miesto kôpru medvedí cesnak. Koláčik výborný, nadýchaný "ako od babičky" :-)


babkamt
@alex37 krásny koláč si upiekla. Ďakujem za fotku. a za to , že si skúsila môj recept . S medvedím cesnakom musel byť dobrý :-)
tetuska
ja som minule dala ešte sušené paradajky a včera som robila ďalší a namiesto paradajok som dala troška čerstvých škvaročiek...
babkamt
@tetuska obloha sa dá meniť podľa toho čo máme doma alebo na čo máme chuť. Skúšala si robiť aj bryndzový? Tiež je dobrý. Čerstvé domáce oškvarky sa tiež hodia.
delina
tak som napiekla smotanovy posuch... sice bez kopru a slaninky, lebo bol k luskovej polievke, ale to cesto nemalo chybu... mnam...
babkamt
@delina nevadí, že si nedala slaninku a kôpor. Moja mama ho robievala k polievke len slaný a s troškou mletého čierneho korenia. Aj tak bol dobrý:-) Tvoje hodnotenie cesta ma potešilo. Ďakujem, že si sa mi ozvala.
elenkak
Výborný, moja maminka ho robievala a do smotany s tvarohom pridávala aj strúhanka varený zemiak a samozrejme kôpor. Dnes ho idem skúsiť aj ja
hanybany
moj prvy kysnuty a prvy slany v zivote, vydaril sa, co som ani necakala, pretoze vacsinou si vsetky nove recepty u mna prejdu najskor parkrat skazou :D
skoda, ze neviem pridavat fotky ;)

babkamt
@hanybany teším sa s tebou zo skvelej správy, že sa ti prvý slaný kysnutý koláč vydaril. Ak chceš pridať fotku, pošli ju do redakcie, oni ti ju uverejnia. Pošli ju na mail do redakcia@varecha.sk. Pekný deň ti prajem.
bugout
Mňam, mňam... Pridal som na vrch aj cibuľu. A budem skúšať aj všeličo iné...


martanka47
Ja som ešte na smotanu nastrúhala bryndzu, ktorú som si na chvíľku dala do mrazničky 😋
janger
Bolo treba pominat kyslu smotanu, kopor....Takze u nas uz po tolkykrat tento kolac.
Kazdy ma rad kraje, tak bol v tejto podobe. Bez slaninky, len smotana a kopor. Chutny recept. Dakujem, @babkamt.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia