Slané syrové pusinky fotorecept

pusta - fotkapusta, 22. októbra 2014
Slané syrové pusinky (fotorecept)
Foto: pusta

Mali sme vzácnu návštevu, k vínu som pripravila tieto slané syrové pusinky. Recept pochádza z francúzskej kuchyne.

1 dávka
porcia
30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
4 ks
150 g
100 g
250 ml
1 ČL
1/4 ČL
50 g na posypanie
1 ks na potretie

Postup

  1. 1

    Do hrnčeka som dala maslo,...

    Slané syrové pusinky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...priliala som mlieko, pomaly priviedla do varu, zvarila spolu a vypla som plyn.

    Slané syrové pusinky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa mlieko s maslom zvarilo, do misy som preosiala múku, pridala soľ, čerstvo mleté biele korenie, premiešala,...

    Slané syrové pusinky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...priliala som horúcu zmes masla a mlieka,najprv som premiešala pomocou polievkovej lyžice,...

    Slané syrové pusinky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...potom som všetko spracovala rukami rýchlymi pohybmi na hladké lesklé cesto,....

    Slané syrové pusinky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridala som jedno vajce zapracovala som ho poriadne do cesta,...

    Slané syrové pusinky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som druhé vajce, postupne som ho znovu poriadne zapracovala do cesta už pomocou varešky,...

    Slané syrové pusinky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..až som zapracovala všetky štyri vajcia, v tejto fáze som sa trošku zapotila, môžete spracovať aj hnetacími /miesiacimi/ hákmi šľahača, podstatné je vajcia zapracovávať postupne a dôkladne.

    Slané syrové pusinky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravila som si syr Cheddar, pôvodný recept používa syr Gruyére alebo syr Comté, môžete použiť iný tvrdý syr výraznej ostrej pikantnej chuti.

    Slané syrové pusinky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Syr som nastrúhala na jemnom strúhadle,...

    Slané syrové pusinky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pridala som ho do cesta a ...

    Slané syrové pusinky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...pomocou varešky som ho postupne zapracovala, potom som hotové cesto odložila prikryté fóliiu odpočívať na 4 hodiny do chladničky, najlepšie na noc.

    Slané syrové pusinky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pomocou malej lyžičky som robila na plech malé pusinky veľkosti vlašského orecha, kládla som ich dalej od seba, počas pečenia narastú, potrela som povrch rozšľahaným žĺtkom a posypala zvyškom nastrúhaného syra, piekla som ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev po dobu 25 minút. Vypla som teplotu rúry a nechala som ich vychladnúť v rúre, aby neklesli, preto zatiaľ kým nevychladnú nevyberať z rúry.

    Slané syrové pusinky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Hotové syrové pusinky som servírovala k vínu, len sa po nich zaprášilo a to som upiekla celé 4 plechy, odporúčam radšej piecť hned dvojnásobnú dávku, bolo ich 48 kusov a pre štyroch to bolo skoro málo :-) Recept je trošku pracný, ale vynaložená námaha sa vám bohate odmení, sú pekne nafúknuté, nadýchané a ľahučké, priam sa rozplývajú sa v puse, sú príjemne pikantné a nesmierne "žravé" :-)

    Slané syrové pusinky (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

smejkad
cakala som podla nazvu, ze miniem tych osem bielkov co mi strasi v chladnici a tu cele vajcia !
nejde mi do hlavy, z coho to narastie? ani PDP, ani smotana...
ale budem musiet skusit, neda sa nic robit :-)
lubavas658
to je veľmi podobné odpaľovanému cestu,aj to narastie,smejkad,bez kyprenia.páči sa mi to,so syrom to musí byť dobré.len počítam koľko máš tých pusiniek na jednom plechu/20/ tak na ostatné tri ti vyšlo po desať pusiniek ked ich bolo spolu 48? neako mi to nesedí.
pusta
@smejkad , nechcem byť za múdru, ale toto cesto je veľmi podobné odpaľovanému cestu, ktoré je síce ťažšie, ale vajcia ho skypria, prevzdušnia a nadvihnú - na toto množstvo múky ich je tam až 4 ks, cesto je pomerne mastné.
však skús, uvidíš :-)
pusta
@lubavas658 , aha,sme sa križovali :-)
no, vyšli 4 plechy, neboli všetky plné, iba na tomto 1. ich bolo 20 ks.
spočítala som ich podľa kusov spolu a áno, spolu 48 ks.
ved pozri, aké sú tie pusinky maličké na plechu v surovom stave, dávala som nie celú malú lyžičku, máličko viac ako polovičku lyžičky,
je len na tebe, ako veľké kôpky spravíš z cesta v surovom stave.
pusta
@methi , ty máš skutočné odpaľované cesto, ja nie.
máš ich krásne :-)
pusta
@margaretke28 , samozrejme, tie sú z pravého odpaľovaného cesta, moje nie. mám iné zloženie a iný postup.
luss44
z 300g múky 4 plechy/48 ks neurobíš, to mi nehovor, pri pagáčoch z 1kg múky mi výjdu 3 plechy, spolu 3x30 ks. Inak rcp môže byť dobrý, syrové je podľa mojej chuti.
pusta
@lus44 , ich počet záleží na veľkosti, akú spravíš v surovom stave.
som rada, že syrové sú podľa tvojej chuti.
dakujem.
pusta
@daguska , som rada, že tebe sa moje pusinky páčia. :-)
sú prudko jedlé, hej :-)
dakujem za pochvalu.
2x pusta a ababa
stanci11
Vyzerajú krásne,,,len si neviem predstaviť po každom plechu vypnúť rúru a čakať kým to celé vychladne....
1x methi
pusta
@stanci11 , ja môžem piecť v rúre naraz až 3 plechy, záleží a tom aký typ rúry máš, ten štvrtý som piekla až ako posledný. :-)
surové cesto som mala zatiaľ v chladničke.
novšie rúry sú už takto vybavené, nepotrebuješ mať toľko roštov, lebo plechy sa zasunú priamo do drážky na bokoch rúry.
som rada, že sa ti moje pusinky páčia :-)
dakujem za uznanie.
2x pusta a ababa
elena
KRáSNE! gazdinky, ale aj tak všetka naša práca je nah***o!
honestka
tvoje pusinky mozu byt chutne aj su podobne odpalovanemu cestu, ale pri zlozeni tvojho typu cesta ti velmi nepomoze ich nabuduce iba zvacsit. Ak pri jeho tvorbe pouzivas namiesto vody mlieko + syry a maslo, cesto potrebujes niecim nadlahcit /troska kyslosti, stipku Alum ci PDP, soda B./.
Taketo Syrove pecivo je chutne samostatne alebo dalej ho pouzit v studenej kuchyni, kde sa plni roznymi naplnami pastik ci pomazaniek a to vodove je bene zname v kulinarstve pod menom “Sweet or Savory Pate a Choux”.

Dalej cestu tohto typu NEpomoze ak si urobime naraz 2 porcie ak nemame v rure dostatok miesta ako spominas, pretoze akonahle zamiesame do odpalovanej hmoty vajicka, treba ho hned striekat na plech a piect.
Cakanim straca na strukture a moze sa stat, ze pokial upecies tie
2 davky, tie posledne uz nevyskocia vobec. =
Dobra pripomienka: ze tento typ cesta je treba tu chvilu “odpalit”
/aj Laci-mesiar50 ma velmi trefne vychytavky pri jeho kolacikoch/; tiaktiez je dolezite po vybrati z rury rychlo kazdy kusok prepichnut pripravenou spajdlou.
= Pusta, dufam ze moje pripomienky budu prijate v pohode ako boli mienene. Pozdravujem.
pusta
Milá Hanka - @honestka , som veľmi rada, tvojim pripomienkam, sú veľmi konštruktívne, ak budem niekedy robiť z odpaľovaného cesta beriem ich všetky do jednej.
toto nie je odpaľované cesto, ako si sama postrehla, tu na budúce aplikujem tebou spomínané okyslenie.
teraz ma však napadlo, že aj rôzne nákypy povyskočia a riadne práve vdaka vajciam a tiež obsahujú maslo a mlieko, bez okyslenia.
mne sa však tvoja rada pozdáva.
no ja som mohla piecť až 3 plechy naraz a pobyt v chladničke cestu, ktoré som ja spravila, len prospel, to si však nikto nevšimol, že cesto bolo v chladničke, ani to, že som ho spracovávala ručne a ešte teplé, že moje cesto je iné ako odpaľované.
príde mi to v tých predchádzajúcich komentároch, nie v tvojom, ako keby porovnávali neporovnateľné s neporovnateľným, napr. piškotové cesto s kysnutým cestom :-)
teda porovnávali neporovnateľné :-)
navyše ak spočítaš všetky suroviny spolu tak celkové množstvo cesta je až1050 gramov, ale berú do úvahy len 300 gramov múky.
počet pusiniek je priamo úmerný veľkosti, ktoré spravíš v surovom stave a druh syra nie je podstatný pre recept samotný.
@Hanka , dakujem za múdre dobre mienené rady a vylepšenia :-)
prijala som ich veľmi rada :-)))
Prajem ti Pekný deň.
1x pusta
pusta
@elena , prepáč, ale nerozumiem tvojmu komentáru.
a to tvoje vyjadrenie na konci - no nekomentujem radšej.
1x pusta
1ariana
Mne sa páčia a určite sú aj chutné. Vyskúšam.
pusta
@1ariana , som rada, že tebe sa moje pusinky páčia :-)
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty. :-)
dakujem za peknú pochvalu.
pusta
@morenajea , presne tak :-)
aj večer k vínečku :-)
veľmi ma teší, že ich hodnotíš ako krásne :-)))
dakujem za pochvalu.
monika456
pusinky vyzerajú neskutočne chutne, pri najbližšej príležitosti vyskúšam, veľmi sa mi páčia :)
pusta
@monika456 , to ma veľmi teší :-)
budem rada, ak aj ty vyskúšaš :-)
dakujem za krásnu pochvalu.
jozka2
Kedze odpalovane cesto sa robi z 250 ml vody/mlieka/,5 dkg masla,15 dkg muky 4 vajcia,muka sa zapari a rozmiesa a vmiesaju sa pomerne lahko vajicka.
V tomto recepte bolo pouzite 250 ml mlieka,10 dkg masla a 30 dkg muky,4 vajcia.Kedze 30 dkg muky na 250 ml mlieka je velmi vela,nedalo sa vareckou vymiesit,preto autorka receptu to musela vymiesit v rukach a nasledne zapracovat vajicka co ovplyvnilo kvalitu odpalovaneho ceta,lebo vsetky zavarne cesta sa pocitaju k odpalovanym.Potom teplota musi byt aspon 200 stup.rura predom dobre vyhriata,tu bolo iba 180 stup.co samozrejme kolaciky nevytiahlo hore.
jozka2
Chcem podotknut,ze chutovo so syrom su urcite chutovo dobre,ale take male belisky.
pusta
@jozka2 , toto nebolo odpaľované cesto, už z princípu nemohlo byť.

pri odpaľovanom ceste sa múka vsypáva do horúceho mlieka s maslom, mieša sa dovtedy na ohni až vznikne cesto, ktoré sa oddeľujew od stien nádoby. vypne sa plameň a až potom sa zapracovávajú vajcia jednotlivo postupne všetky a hned sa s týmmto cestom pracuje.

všimni si, že pri tomto ceste je úplne iný postup a cesto som mala ešte v chladničke, čo pri odpaľovanom ceste neprichádza do úvahy.
popísala som zásadné rozdiely, prečítaj si pozorne celé.
dakujem.
jozka2
Mozna mas pradu,nepoznam potom ani o aky druh cesta ide,lebo ja poznam zavarne cesto,kde sa muka zapari-zavari a ztohoto zavarneho cesta sa robia pirohy gulicky a vati sa adruha cast sa pecie a to su odpalovane cesta.No ,hlavne,ze vam chutili.Videla som kdesi na mojom e-mail nieco take ,niekto mi poslal z I love bake,ale cesto som nepozrela.
marcel83
"ja som tu cesto nevarila." Tak potom v bode č.2 zavádzate.
marcel83
Veď odpalované cesto sa ani nevarí. Pridám citáciu z Vami pridaného linku, čo ste pridali pre @jo žku2, aby si porovnala postup:

"Do vody v hrnci dáme štipku soli a na kocky pokrájaný tuk. Len čo zmes vody a tuku zovrie, hrniec odstavíme a za stáleho miešania nasypeme múku. Miešame tak dlho, kým sa všetko dokonale nespojí do hustej kaše." - Vy ste dala mlieko+maslo.

"Cesto preložíme do misy, pridáme prvé vajce, ktoré rýchlo zapracujeme. Do vlažného cesta potom po jednom zapracujeme ďalšie vajcia. Ďalšie vajce pridáme, keď je predchádzajúce dôkladne zapracované. Správne pripravené cesto sa musí lesknúť a z varechy odpadávať v pevných dlhých kusoch." - Vy ste neprisypali múku do hrnca, ale obsah hrnca do misy s múkou, zapracovala po jednom vajci.

Identický postup podľa mňa... Ak to zovrelo, ste to varila.

@jo zefj Ja som žiadnu kritiku nevyslovil, len konštatovanie. A že kto tu potom nevie čítať...
pusta
nevarila.
nevsypala som múku do mlieka s maslom :-)
múka bola vo vandlíku, nie v hrnčeku :-)))
podrobne . vid. bod č.4,
nie je identické.
marcel83
Áno, máte pravdu. Ospravedlňujem sa.
"Nepodal som ruku ja jemu, ale on mne. Čiže sme si ruky nepodali."
pusta
odpaľované cesto sa po spojení vráti znovu na plameň,
u mňa nie.
teda ruky sme si nepodali :-)
1x ababa
pusta
nemusíte, ale vtedy sa pri odpaľovanom ceste múka povarí :-)
jozka2
Pusta,daj si povedat,ako nahle pride muka do styku s vriacou vodou-mliekom,zapari ho,aj to ktore sa sype do mlieka sa hned berie zo sporaka dole a miesa sa,ked prechladne pridavaju sa vajicka.Neviem z kade toto cesto mas,kto to robil,tymto sposobom podla mna to trosku domotal a ty si si podla neho urobila.Je tu vela takych receptov,ktore autor ma domotamy postup a mnohe podla toho varia-pecu.Nikto ta nema snahu napadnut,ale kazdy iba postup priviest na spravnu mieru.Ako pise honestka,tvoje cesto potrebovalo niecim nadvihnut,lebo je tam vela muky k pomeru tekutiny,je hutnejsie,pri peceni sa zriedilo syrom, ked sa topil,ale ten ich nenadvihol.preto tvoje su nizke,ale na chute to neubralo,len nie su take pufke.
pusta
@jozka2 , moje cesto nie je v žiadnom prípade odpaľované cesto.
odpaľované cesto viem robiť a robím ho inak, máš to v linku.
nič nemám pomýlené.
niet o čom dalej diskutovať.
eto vsjo.
1x ababa
pusta
nie, nemalo byť.
vybrala som si iný recept, syrové pusinky sa nerobia iba z odpaľovaného cesta, všakže :-)
1x ababa
pusta
nie je neomylná, len to nie je odpaľované cesto.
syrové pusinky sa robia nielen z odpaľovaného cesta.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha