Foto: pusta
Mali sme vzácnu návštevu, k vínu som pripravila tieto slané syrové pusinky. Recept pochádza z francúzskej kuchyne.
porcia
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do hrnčeka som dala maslo,...
-
2
...priliala som mlieko, pomaly priviedla do varu, zvarila spolu a vypla som plyn.
-
3
Kým sa mlieko s maslom zvarilo, do misy som preosiala múku, pridala soľ, čerstvo mleté biele korenie, premiešala,...
-
4
...priliala som horúcu zmes masla a mlieka,najprv som premiešala pomocou polievkovej lyžice,...
-
5
...potom som všetko spracovala rukami rýchlymi pohybmi na hladké lesklé cesto,....
-
6
...pridala som jedno vajce zapracovala som ho poriadne do cesta,...
-
7
...pridala som druhé vajce, postupne som ho znovu poriadne zapracovala do cesta už pomocou varešky,...
-
8
..až som zapracovala všetky štyri vajcia, v tejto fáze som sa trošku zapotila, môžete spracovať aj hnetacími /miesiacimi/ hákmi šľahača, podstatné je vajcia zapracovávať postupne a dôkladne.
-
9
Pripravila som si syr Cheddar, pôvodný recept používa syr Gruyére alebo syr Comté, môžete použiť iný tvrdý syr výraznej ostrej pikantnej chuti.
-
10
Syr som nastrúhala na jemnom strúhadle,...
-
11
...pridala som ho do cesta a ...
-
12
...pomocou varešky som ho postupne zapracovala, potom som hotové cesto odložila prikryté fóliiu odpočívať na 4 hodiny do chladničky, najlepšie na noc.
-
13
Pomocou malej lyžičky som robila na plech malé pusinky veľkosti vlašského orecha, kládla som ich dalej od seba, počas pečenia narastú, potrela som povrch rozšľahaným žĺtkom a posypala zvyškom nastrúhaného syra, piekla som ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev po dobu 25 minút. Vypla som teplotu rúry a nechala som ich vychladnúť v rúre, aby neklesli, preto zatiaľ kým nevychladnú nevyberať z rúry.
-
14
Hotové syrové pusinky som servírovala k vínu, len sa po nich zaprášilo a to som upiekla celé 4 plechy, odporúčam radšej piecť hned dvojnásobnú dávku, bolo ich 48 kusov a pre štyroch to bolo skoro málo :-) Recept je trošku pracný, ale vynaložená námaha sa vám bohate odmení, sú pekne nafúknuté, nadýchané a ľahučké, priam sa rozplývajú sa v puse, sú príjemne pikantné a nesmierne "žravé" :-)
nejde mi do hlavy, z coho to narastie? ani PDP, ani smotana...
ale budem musiet skusit, neda sa nic robit :-)
však skús, uvidíš :-)
no, vyšli 4 plechy, neboli všetky plné, iba na tomto 1. ich bolo 20 ks.
spočítala som ich podľa kusov spolu a áno, spolu 48 ks.
ved pozri, aké sú tie pusinky maličké na plechu v surovom stave, dávala som nie celú malú lyžičku, máličko viac ako polovičku lyžičky,
je len na tebe, ako veľké kôpky spravíš z cesta v surovom stave.
máš ich krásne :-)
@margaretka : to "kolorovanie" ničí celý recept vizuálne. Preto tie foto vyzerajú "prekolorované" - aj syr spálený. /po "fotoexpertsky" sa tomu hovori preexponovane/
som rada, že syrové sú podľa tvojej chuti.
dakujem.
sú prudko jedlé, hej :-)
dakujem za pochvalu.
surové cesto som mala zatiaľ v chladničke.
novšie rúry sú už takto vybavené, nepotrebuješ mať toľko roštov, lebo plechy sa zasunú priamo do drážky na bokoch rúry.
som rada, že sa ti moje pusinky páčia :-)
dakujem za uznanie.
Taketo Syrove pecivo je chutne samostatne alebo dalej ho pouzit v studenej kuchyni, kde sa plni roznymi naplnami pastik ci pomazaniek a to vodove je bene zname v kulinarstve pod menom “Sweet or Savory Pate a Choux”.
Dalej cestu tohto typu NEpomoze ak si urobime naraz 2 porcie ak nemame v rure dostatok miesta ako spominas, pretoze akonahle zamiesame do odpalovanej hmoty vajicka, treba ho hned striekat na plech a piect.
Cakanim straca na strukture a moze sa stat, ze pokial upecies tie
2 davky, tie posledne uz nevyskocia vobec. =
Dobra pripomienka: ze tento typ cesta je treba tu chvilu “odpalit”
/aj Laci-mesiar50 ma velmi trefne vychytavky pri jeho kolacikoch/; tiaktiez je dolezite po vybrati z rury rychlo kazdy kusok prepichnut pripravenou spajdlou.
= Pusta, dufam ze moje pripomienky budu prijate v pohode ako boli mienene. Pozdravujem.
toto nie je odpaľované cesto, ako si sama postrehla, tu na budúce aplikujem tebou spomínané okyslenie.
teraz ma však napadlo, že aj rôzne nákypy povyskočia a riadne práve vdaka vajciam a tiež obsahujú maslo a mlieko, bez okyslenia.
mne sa však tvoja rada pozdáva.
no ja som mohla piecť až 3 plechy naraz a pobyt v chladničke cestu, ktoré som ja spravila, len prospel, to si však nikto nevšimol, že cesto bolo v chladničke, ani to, že som ho spracovávala ručne a ešte teplé, že moje cesto je iné ako odpaľované.
príde mi to v tých predchádzajúcich komentároch, nie v tvojom, ako keby porovnávali neporovnateľné s neporovnateľným, napr. piškotové cesto s kysnutým cestom :-)
teda porovnávali neporovnateľné :-)
navyše ak spočítaš všetky suroviny spolu tak celkové množstvo cesta je až1050 gramov, ale berú do úvahy len 300 gramov múky.
počet pusiniek je priamo úmerný veľkosti, ktoré spravíš v surovom stave a druh syra nie je podstatný pre recept samotný.
@Hanka , dakujem za múdre dobre mienené rady a vylepšenia :-)
prijala som ich veľmi rada :-)))
Prajem ti Pekný deň.
a to tvoje vyjadrenie na konci - no nekomentujem radšej.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty. :-)
dakujem za peknú pochvalu.
aj večer k vínečku :-)
veľmi ma teší, že ich hodnotíš ako krásne :-)))
dakujem za pochvalu.
budem rada, ak aj ty vyskúšaš :-)
dakujem za krásnu pochvalu.
V tomto recepte bolo pouzite 250 ml mlieka,10 dkg masla a 30 dkg muky,4 vajcia.Kedze 30 dkg muky na 250 ml mlieka je velmi vela,nedalo sa vareckou vymiesit,preto autorka receptu to musela vymiesit v rukach a nasledne zapracovat vajicka co ovplyvnilo kvalitu odpalovaneho ceta,lebo vsetky zavarne cesta sa pocitaju k odpalovanym.Potom teplota musi byt aspon 200 stup.rura predom dobre vyhriata,tu bolo iba 180 stup.co samozrejme kolaciky nevytiahlo hore.
pri odpaľovanom ceste sa múka vsypáva do horúceho mlieka s maslom, mieša sa dovtedy na ohni až vznikne cesto, ktoré sa oddeľujew od stien nádoby. vypne sa plameň a až potom sa zapracovávajú vajcia jednotlivo postupne všetky a hned sa s týmmto cestom pracuje.
všimni si, že pri tomto ceste je úplne iný postup a cesto som mala ešte v chladničke, čo pri odpaľovanom ceste neprichádza do úvahy.
popísala som zásadné rozdiely, prečítaj si pozorne celé.
dakujem.
ak nemáš k dispozícii svoj mail, tak pozri si tu ako sa robí odpaľované cesto, pridávam link, aby si mohla porovnať a zistíš rozdiely, ktoré sú zásadného charakteru:
www.pluska.sk/dobre-jedlo/mucniky/ako-odpalovane-cest...
"Do vody v hrnci dáme štipku soli a na kocky pokrájaný tuk. Len čo zmes vody a tuku zovrie, hrniec odstavíme a za stáleho miešania nasypeme múku. Miešame tak dlho, kým sa všetko dokonale nespojí do hustej kaše." - Vy ste dala mlieko+maslo.
"Cesto preložíme do misy, pridáme prvé vajce, ktoré rýchlo zapracujeme. Do vlažného cesta potom po jednom zapracujeme ďalšie vajcia. Ďalšie vajce pridáme, keď je predchádzajúce dôkladne zapracované. Správne pripravené cesto sa musí lesknúť a z varechy odpadávať v pevných dlhých kusoch." - Vy ste neprisypali múku do hrnca, ale obsah hrnca do misy s múkou, zapracovala po jednom vajci.
Identický postup podľa mňa... Ak to zovrelo, ste to varila.
@jo zefj Ja som žiadnu kritiku nevyslovil, len konštatovanie. A že kto tu potom nevie čítať...
nevsypala som múku do mlieka s maslom :-)
múka bola vo vandlíku, nie v hrnčeku :-)))
podrobne . vid. bod č.4,
nie je identické.
"Nepodal som ruku ja jemu, ale on mne. Čiže sme si ruky nepodali."
u mňa nie.
teda ruky sme si nepodali :-)
dobruchut.azet.sk/recept/10732/odpalovane-cesto/...
odpaľované cesto viem robiť a robím ho inak, máš to v linku.
nič nemám pomýlené.
niet o čom dalej diskutovať.
eto vsjo.
vybrala som si iný recept, syrové pusinky sa nerobia iba z odpaľovaného cesta, všakže :-)
syrové pusinky sa robia nielen z odpaľovaného cesta.