Slané syrové pusinky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mali sme vzácnu návštevu, k vínu som pripravila tieto slané syrové pusinky. Recept pochádza z francúzskej kuchyne.

1 dávka
porcia
30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do hrnčeka som dala maslo,...
  2. ...priliala som mlieko, pomaly priviedla do varu, zvarila spolu a vypla som plyn.
  3. Kým sa mlieko s maslom zvarilo, do misy som preosiala múku, pridala soľ, čerstvo mleté biele korenie, premiešala,...
  4. ...priliala som horúcu zmes masla a mlieka,najprv som premiešala pomocou polievkovej lyžice,...
  5. ...potom som všetko spracovala rukami rýchlymi pohybmi na hladké lesklé cesto,....
  6. ...pridala som jedno vajce zapracovala som ho poriadne do cesta,...
  7. ...pridala som druhé vajce, postupne som ho znovu poriadne zapracovala do cesta už pomocou varešky,...
  8. ..až som zapracovala všetky štyri vajcia, v tejto fáze som sa trošku zapotila, môžete spracovať aj hnetacími /miesiacimi/ hákmi šľahača, podstatné je vajcia zapracovávať postupne a dôkladne.
  9. Pripravila som si syr Cheddar, pôvodný recept používa syr Gruyére alebo syr Comté, môžete použiť iný tvrdý syr výraznej ostrej pikantnej chuti.
  10. Syr som nastrúhala na jemnom strúhadle,...
  11. ...pridala som ho do cesta a ...
  12. ...pomocou varešky som ho postupne zapracovala, potom som hotové cesto odložila prikryté fóliiu odpočívať na 4 hodiny do chladničky, najlepšie na noc.
  13. Pomocou malej lyžičky som robila na plech malé pusinky veľkosti vlašského orecha, kládla som ich dalej od seba, počas pečenia narastú, potrela som povrch rozšľahaným žĺtkom a posypala zvyškom nastrúhaného syra, piekla som ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev po dobu 25 minút. Vypla som teplotu rúry a nechala som ich vychladnúť v rúre, aby neklesli, preto zatiaľ kým nevychladnú nevyberať z rúry.
  14. Hotové syrové pusinky som servírovala k vínu, len sa po nich zaprášilo a to som upiekla celé 4 plechy, odporúčam radšej piecť hned dvojnásobnú dávku, bolo ich 48 kusov a pre štyroch to bolo skoro málo :-) Recept je trošku pracný, ale vynaložená námaha sa vám bohate odmení, sú pekne nafúknuté, nadýchané a ľahučké, priam sa rozplývajú sa v puse, sú príjemne pikantné a nesmierne "žravé" :-)