Foto: an3da
Takéto rožky sa u nás robia pre väčšiu spoločnosť, povedzme kedˇ sú prípravy pre svadbu, ale aj kedˇ sa oslavujú meniny a podobné.
porcií
príprava
na 250 °C
Postup
-
1
Do vlažného mlieka dáme droždie a jednu lyžicu cukra. Necháme chvíľku aby droždie vyšli na povrch. Zatiaľ si vymiešame lyžicou trochu masti.
-
2
Kedˇ droždie vyjdu na povrch
-
3
potom tam pridáme múku, lyžičku soli, dve vajcia a vymiesime cesto. Kedˇ sa nám dá všetko dokopy, pridáme jednu lyžicu tej vymiešanej masti. Cesto dobre vymiesime a podelíme na tri časti.
-
4
Každú trochu vyvaľkáme a necháme pol hodiny kysnúť, prykryté.
-
5
Kedˇ vykysnú, potom najprv potrieme tou vymiešanou masťou
-
6
Potom pekne krásne roztiahneme koľko sa nám dá na veľký obdľžnik, asi 70 krat 80 cm.
-
7
Pomocou obrusu skrútime z jednej i druhej strany, potom prekrojíme cez polovicu aby sme mohli krájať na asi desať centimetrové kúsky.
-
8
Na plechu, ktorý pomastíme, vyzerajú takto: Potrieme vyšľahaným vajcom a posypeme soľou a sezamom, alebo rascou. Pečieme na 250 stupňov do ružova.
problém rozťahovanie cesta a nemusím točiť každý rožok ako
povedzme tieto maličké rohlíky. Aj preto ich milujem že sú chutné.
Na tento spôsob je možné urobiť aj štrúdľu, treba iba na roztiahnuté
cesto položiť plnku, npr. tvaroh, mak a tiež ztočiť z oboch strán.
tie rožky :-D
marienka44, každé cesto potriem asi dvomi lyžicami masti, a kedˇ
miesim tak dám jednu ako som napísala.
Aj štrúdľa môže byť, ako som už napísala, z istého cesta a môže
byť aj so strúhanými jablkami, maková, orechová, tvarohová...
Robila som aj s tvarohom a dala som tam aj kúsky šunky domácej.
Robila som aj s kúskami domácej klobásy, to bolo akoby domáci
HOT-DOG.
marijanka712, cesto si položím chvíľku na ruky - päste aby sa trochu
roztiahlo od stredu, potom ho zložím na obrus a chytím prstami
odspodku a pomaly idem dokola a poťahujem, tvarujem do obdľžnika, nevadí ak sa aj trochu roztrhne, aj mne sa niekedy
potrhá. Asi nesmie prekysnúť.
skúste, verím že sa aj vám podaria :-D
Kedˇ sa dobre uložia a ak že sa nezjedia dobré sú aj na druhý deň.
Trochu prihriať v hriankovači či v mikrovlnke na chrumkavo, k tomu
jogurt a mňamky, mňamky...
hannah22, izabella929 a babidka - diky za komentáre ale ja verím
že by sa aj vám podarili rovno také ako moje :-)))
ale naozaj nie je. Skús najprv s polovicou dávky a potom uvidíš že to
pôjde :-)))
ešte ti poradím,aby sa ti zvýraznilo,že komu odpisuješ,tak pred meno daj @.....napr. @an3da
rýchlejšie ako ked roluješ každý osve :-)))
ale chcem sa opitat ci by ste nam neprezradili aj recept na "šúšťovníke"
dakujeme
vedela som ze je to podobne ,len som si nebola ista ako..
dakujem Vam pekne a posielam velky pozdrav do Kysacu