Slané rožky krútené

an3da - fotkaan3da, 22. februára 2012
Slané rožky krútené
Foto: an3da

Takéto rožky sa u nás robia pre väčšiu spoločnosť, povedzme kedˇ sú prípravy pre svadbu, ale aj kedˇ sa oslavujú meniny a podobné.

8-10
porcií
30 minút
príprava
20-25 minút
na 250 °C

Suroviny

500 ml vlažné
3 ks surové
900 g
50 g




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka dáme droždie a jednu lyžicu cukra. Necháme chvíľku aby droždie vyšli na povrch. Zatiaľ si vymiešame lyžicou trochu masti.

    Slané rožky krútené - obrázok 1
  2. 2

    Kedˇ droždie vyjdu na povrch

    Slané rožky krútené - obrázok 2
  3. 3

    potom tam pridáme múku, lyžičku soli, dve vajcia a vymiesime cesto. Kedˇ sa nám dá všetko dokopy, pridáme jednu lyžicu tej vymiešanej masti. Cesto dobre vymiesime a podelíme na tri časti.

    Slané rožky krútené - obrázok 3
  4. 4

    Každú trochu vyvaľkáme a necháme pol hodiny kysnúť, prykryté.

    Slané rožky krútené - obrázok 4
  5. 5

    Kedˇ vykysnú, potom najprv potrieme tou vymiešanou masťou

    Slané rožky krútené - obrázok 5
  6. 6

    Potom pekne krásne roztiahneme koľko sa nám dá na veľký obdľžnik, asi 70 krat 80 cm.

    Slané rožky krútené - obrázok 6
  7. 7

    Pomocou obrusu skrútime z jednej i druhej strany, potom prekrojíme cez polovicu aby sme mohli krájať na asi desať centimetrové kúsky.

    Slané rožky krútené - obrázok 7
  8. 8

    Na plechu, ktorý pomastíme, vyzerajú takto: Potrieme vyšľahaným vajcom a posypeme soľou a sezamom, alebo rascou. Pečieme na 250 stupňov do ružova.

    Slané rožky krútené - obrázok 8

Diskusia k receptu

an3da
Rád robím tieto rožky preto že sa rýchlo urobia, nerobí mi žiaden
problém rozťahovanie cesta a nemusím točiť každý rožok ako
povedzme tieto maličké rohlíky. Aj preto ich milujem že sú chutné.
Na tento spôsob je možné urobiť aj štrúdľu, treba iba na roztiahnuté
cesto položiť plnku, npr. tvaroh, mak a tiež ztočiť z oboch strán.
azriel
an3da, suprovy receptik a ucite aj velmi chutny!!! poznam uzasne kucharske umenie Slovakov - resp. Sloveniek - z Vojvodiny; bola som tam uz dvakrat a bolo tam perfektne - najviac perfektni su nasi ludia a hned za tym je ich kucharske umenie; tesim sa z teba na tejto webstranke a cakam dalsie dobre rp z Dolnej zeme!!! :-D
cica2
krásne sa ti rožteky vydarili :-)
an3da
Aké ste milé, diky za komentáre. Jej, ešte keby ste mohli ochutnať
tie rožky :-D
marienka44, každé cesto potriem asi dvomi lyžicami masti, a kedˇ
miesim tak dám jednu ako som napísala.
Aj štrúdľa môže byť, ako som už napísala, z istého cesta a môže
byť aj so strúhanými jablkami, maková, orechová, tvarohová...
Robila som aj s tvarohom a dala som tam aj kúsky šunky domácej.
Robila som aj s kúskami domácej klobásy, to bolo akoby domáci
HOT-DOG.
marijanka712
@an3da perfektne popísaný recept cesto vypadá dobre tvarovatelné ešte by ma zaujímalo to rozťahovamie cesta to tak ako štrúdlo skade začínaš od stredu? alebo od krajou je to pre mna španielska dedina možno, keby som to začala robiť tak by som to ľahšie pochopila a tie rohlíčky sa ti dnu listujú ako plundrované cesto???? dík za odpoved možno, že som trochu zvedava, ale rada by som si ich odskúšala a chcem mať čo najviac vedomostí kým k tomu pristúpim....
an3da
Rohlíčky sa dnu listujú preto že je cesto pomastené.
marijanka712, cesto si položím chvíľku na ruky - päste aby sa trochu
roztiahlo od stredu, potom ho zložím na obrus a chytím prstami
odspodku a pomaly idem dokola a poťahujem, tvarujem do obdľžnika, nevadí ak sa aj trochu roztrhne, aj mne sa niekedy
potrhá. Asi nesmie prekysnúť.
an3da
Pekne dˇakujem na úprimných komentároch, ozaj sa nerobia ťažko,
skúste, verím že sa aj vám podaria :-D
babidka
ohohooo , take rozky mozu byt velmi dobre ! trochu sa bojim toho vytahovania - ale "prax robi majstra " takze sa to budem chciet naucit ....
an3da
Fakt sú dobré, neboj sa, babidka, a daj sa do toho.
Kedˇ sa dobre uložia a ak že sa nezjedia dobré sú aj na druhý deň.
Trochu prihriať v hriankovači či v mikrovlnke na chrumkavo, k tomu
jogurt a mňamky, mňamky...
an3da
palokuchki, pacik, marienka44, azriel, betty21, cica2, marijanka712,
hannah22, izabella929 a babidka - diky za komentáre ale ja verím
že by sa aj vám podarili rovno také ako moje :-)))
orchidea
veľmi pekný recept a ešte keď má to cesto aj mnohostranné použitie to je super...ukladám si
salinka
Su to velmi pekne rozky. U nas idu slane viac na odbyt, takze si ich ukladam a vyskusam. A verim, ze dlho nevydrzia:-))))
mariaklara
Čo všeličo fantastické tu pribudlo od soboty, tie rožky vyzerajú fantasticky, ukladám a vyskúšam, v máji máme tri rodinné oslavy, mimochodom som rada, že chlebík mal úspech.
an3da
mariaklara, dúfam že sa aj tebe podaria rožky, možno to vyzerá náročné
ale naozaj nie je. Skús najprv s polovicou dávky a potom uvidíš že to
pôjde :-)))
eldina
krásne rožky,ten postup stojí za to,nenapadlo mi "takto" rolovať aj rožky..:)
ešte ti poradím,aby sa ti zvýraznilo,že komu odpisuješ,tak pred meno daj @.....napr. @an3da
an3da
@eldina , dakujem, nevšimla som si ako to ide. Skús tie rožky, urobia sa
rýchlejšie ako ked roluješ každý osve :-)))
valeri
A kde boli tieto rožky doteraz, že som ich neobjavila :-)), alebo kde som bola ja ? Ukladám si ich, slaného pečiva nikdy nie je dosť
an3da
rožky boli tu...ked vyskúšaš, ohlás ako sa podarilo, ľahko sa robia a sú chutné...
ancica
Dobry den,recept je perfektny,spomenula som si na moje detstvo a na moju mamiku...
ale chcem sa opitat ci by ste nam neprezradili aj recept na "šúšťovníke"
dakujeme
an3da
To je rovnaké cesto, iba sa dá menej soli a viacej cukru do cesta. Zamiesené cesto si podelíme na viac- 4, 5 častí aby boli tenšie tie zrolované kusy a to sa opletá okolo niečoho ako šamové trubičky. My sme mali na to orezané kukuričné steblá, pravda vyumývané. Ked je upečené, potrie sa vyšľahaným bielkom s cukrom a ešte trochu sa dá do rúry aby sa trochu zapieklo.
ancica
dakujem aj ja ich mam myslim tie kukuricne stebla a priamo z Kysacu....
vedela som ze je to podobne ,len som si nebola ista ako..
dakujem Vam pekne a posielam velky pozdrav do Kysacu
an3da
Teší ma že som pomohla. Ak bude treba ešte dáka rada - čo viem, to poradím.
daguska
Pekne rohlicky.Zaujimavy postup.V poslednom case skusame chleby,zemle,rohliky...Je to super.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia