Slané rožky krútené

Autor receptu: an3da

Takéto rožky sa u nás robia pre väčšiu spoločnosť, povedzme kedˇ sú prípravy pre svadbu, ale aj kedˇ sa oslavujú meniny a podobné.

8-10
porcií
30 minút
príprava
20-25 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka dáme droždie a jednu lyžicu cukra. Necháme chvíľku aby droždie vyšli na povrch. Zatiaľ si vymiešame lyžicou trochu masti.
  2. Kedˇ droždie vyjdu na povrch
  3. potom tam pridáme múku, lyžičku soli, dve vajcia a vymiesime cesto. Kedˇ sa nám dá všetko dokopy, pridáme jednu lyžicu tej vymiešanej masti. Cesto dobre vymiesime a podelíme na tri časti.
  4. Každú trochu vyvaľkáme a necháme pol hodiny kysnúť, prykryté.
  5. Kedˇ vykysnú, potom najprv potrieme tou vymiešanou masťou
  6. Potom pekne krásne roztiahneme koľko sa nám dá na veľký obdľžnik, asi 70 krat 80 cm.
  7. Pomocou obrusu skrútime z jednej i druhej strany, potom prekrojíme cez polovicu aby sme mohli krájať na asi desať centimetrové kúsky.
  8. Na plechu, ktorý pomastíme, vyzerajú takto: Potrieme vyšľahaným vajcom a posypeme soľou a sezamom, alebo rascou. Pečieme na 250 stupňov do ružova.