Slané rožky krútené
Autor receptu: an3da
Takéto rožky sa u nás robia pre väčšiu spoločnosť, povedzme kedˇ sú prípravy pre
svadbu, ale aj kedˇ sa oslavujú meniny a podobné.
8-10 porcií |
30 minút príprava |
20-25 minút na 250 °C |
Postup
- Do vlažného mlieka dáme droždie a jednu lyžicu cukra. Necháme chvíľku aby droždie
vyšli na povrch. Zatiaľ si vymiešame lyžicou trochu masti.
- Kedˇ droždie vyjdu na povrch
- potom tam pridáme múku, lyžičku soli, dve vajcia a vymiesime cesto. Kedˇ sa nám dá
všetko dokopy, pridáme jednu lyžicu tej vymiešanej masti. Cesto dobre vymiesime a
podelíme na tri časti.
- Každú trochu vyvaľkáme a necháme pol hodiny kysnúť, prykryté.
- Kedˇ vykysnú, potom najprv potrieme tou vymiešanou masťou
- Potom pekne krásne roztiahneme koľko sa nám dá na veľký obdľžnik, asi 70 krat 80 cm.
- Pomocou obrusu skrútime z jednej i druhej strany, potom prekrojíme cez polovicu aby
sme mohli krájať na asi desať centimetrové kúsky.
- Na plechu, ktorý pomastíme, vyzerajú takto:
Potrieme vyšľahaným vajcom a posypeme soľou a sezamom, alebo rascou.
Pečieme na 250 stupňov do ružova.