Slaná tortička roquefort, orechy a čipsy zo šunky z Bayonne

sisok - fotkasisok, 18. apríla 2013 15:04
Ďalšie recepty »
Slaná tortička roquefort, orechy a čipsy zo šunky z BayonneFoto: sisok

Leto sa blíži, už začína aj to slniečko vykúkať a niekedy dobre padne osviežujúci paradajkový šalát. No keďže paradajkový šalát sám o sebe by bolo na večeru málo, spravila som takéto malé tortičky z lístkového cesta, roquefortu a orechov. A ako čerešnička pre chlapa, ktorý hľadá kde sa skrýva mäsko, som spravila čipsy so surovej šunky (typ Parme, Bayonne, Serrano)

4
porcie
10 min
príprava
20 min
na 210 °C

Suroviny

Na tortičky:
1-2 ks
150 g alebo Niva
100 g
2 PL
150-200 g alebo píniove jadierka
1 ks
30 g
Na šunkové čipsy:
 alebo inej
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Z lístkového cesta si vykrojíme kruhy, priemer čiže veľkosť výsledných tortičiek nechám na vás. Kruhom spravte okraje, iba ich okraje ohnite dovnútra a trochu vytvarujte. Tortičky vložíme naspäť do chladničky.

  2. 2

    Rúru si zapneme na 210°C a necháme nech sa nám predohreje. Orechy (vlašské orechy, pínoive semiačka) si nakrájamé nahrubo. Do menšieho hrnca dáme asi maslo, nadrobno nakrájanú šalotku a pridáme nahrubo nakrájané orechy. Kým sa nám spolu dusí šalotka a orechy, vidličkou si rozpučíme asi roquefort alebo iný jemu podobný syr a pridáme ricottu a 2PL kyslej smotany. Osolíme ak je treba (pozor, roquefort je sám o sebe už slaný) a okoreníme.

  3. 3

    Lístkové cesto vyberieme z chladničky a tortičky potrieme rozmiešaným vajíčkom. Cesto prepichneme vidličkou, aby sa nenafuklo a vyložíme dno orechami a šalotkou. Túto zmes prikryjeme syrovo-ricottovou zmesou a vložíme do rozohriatej rúry asi na 20minút. Podávame so šalátom - ja som spravila šalát z 3 druhov paradajok - Klasické červené, žlté paradajky a čierne paradajky z Cimrée.

    Slaná tortička roquefort, orechy a čipsy zo šunky z Bayonne - obrázok 3
  4. 4

    Podávala som so spomínaným paradajkovým šalátom a čipsami so šunky z Bayonne - plátok surovej šunky (Bayonne, Serano, Parme) som dala medzi 2 vrstvy papiera na pečenie a vložila do rúry na 10minút (kým sa rúra predrievala), vybrala po 10 minútach a nechala vychladnúť. Šunka dostane tú chrumkavú textúru, až keď je vychladnutá.

Recept je zaradený do tagov:




TOPlist