Slaná štrúdľa
Slaná štrúdľa

Slaná štrúdľa pre milovníkov obložených chlebíčkov fotorecept

mrnousik - fotkamrnousik, 17. decembra 2020
Slaná štrúdľa pre milovníkov obložených chlebíčkov (fotorecept)
Foto: mrnousik

Párty recept pre milovníkov chlebíčkov a príjemné prekvapenie pre hostí! Ak máte radi nezameniteľnú chuť klasických chlebíčkov z osláv a chcete trochu odbočiť od stereotypu, spravte si tento "štrúdel", po zakusnutí sa prenesiete na oslavu 40-tky Vášho brata a podvedome si budete dávať pozor, aby Vám strúhaný syr nepopadal na nový oblek a kapia nevliezla do nosa :) Tu nič také nehrozí, všetky chute sú pekne kompaktne schované v lístkovom ceste :)

35 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

1 bal.
4 veľké plátky
120 g
4 ks
2 ks stredná
1 ks stredná
2,5 PL
1 ČL
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na začiatok si dáme uvariť vajíčka na tvrdo. Kým sa varia, tak nastrúhame syr, nakrájame kyslú uhorku na drobulinko, kapiu na tenké pásiky (tak 2 cm na dĺžku). Keď sa vajíčka uvaria, tak ich vidličkou rozpučíme na drobno (nie na kašu :) a posolíme.

    Slaná štrúdľa pre milovníkov obložených chlebíčkov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz si urobíme aj zvyšok plnky - teda zmiešame strúhaný syr, kečup, horčicu a smotanu dokopy. Ja som pridala aj trošku sušenej pažítky a mletého čierneho korenia.

    Slaná štrúdľa pre milovníkov obložených chlebíčkov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Konzistencia by mala byť približne takáto. Nie moc tekutá, len aby ingrediencie obaľovali ten strúhaný syr. Ak by to bolo tekutejšie, mohlo by to vytiecť pri pečení - vlastná skúsenosť z mládí, keď som robila bryndzovo-smotanovú štrúdľu a mala som ... no, nerada spomínam na ten úkaz v rúre :D

    Slaná štrúdľa pre milovníkov obložených chlebíčkov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    No a môžeme ísť vrstviť na lístkové cesto. Väčšiu šunku (Farmársky šál, a pod.) uložíme tak ako na obrázku (pozične) - následne rozotrieme zmes so syrom - na to nasypeme rozgniavené vajíčka (tie posolíme trochu ešte a pokoreníme) - potom kyslú uhorku a na záver pásiky kapie. Zavíňame tak, že kratšie hrany najprv prehneme cez plnku (aby nám zmes nevybiehala) a potom zošulikáme až po koniec a trochu poťapkáme, aby sa to zastabilizovalo. Poprepichujeme špáratkom - aspoň 15-20 bodných "rán" treba :)

    Slaná štrúdľa pre milovníkov obložených chlebíčkov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dáme piecť na 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C a po dopečení si zviažeme ruky aspoň na dve hodiny. Musí to vychladnúť a stuhnúť. Ak by sa stalo, že čo to vytečie spod cesta, tak servítkou to odsajte, nech to nerozmočí cesto úplne - to len asi kyslá uhorka pustila do gatí :) Najlepšie je servírovať až keď je to na dotyk v izbovej teplote.

    Slaná štrúdľa pre milovníkov obložených chlebíčkov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Budem rada, ak vyskúšate - napríklad na silvestrovskú oslavu alebo len tak, pre chuť na večeru :)

  7. 7

    Dobrú chuť :)

    Slaná štrúdľa pre milovníkov obložených chlebíčkov (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Desiata, Olovrant, Predjedlá, Slané chuťovky, Večera, Pečené

Diskusia k receptu

mrnousik
@kuko95 (17.12.2020 21:15)

Dakujem :) Keby toho času bolo viac... teraz sú home office, tak sa teším, že je priestor :) Baví ma to :)
1x haji
haji
Pěkný receptík! Ať se ti daří, pěkné Vánoce, hodně zdraví a pohodu!
mrnousik
@haji (18.12.2020 11:21)

Ďakujem a aj tebe prajem krásne sviatky a hlavne - buďme zdraví :)
mrnousik
@kvakac (18.12.2020 08:52)

Elánu je, ale času veľakrát málo - jedine, že by som si kuchyňu spravila aj v práci :D A ďakujem, dúfam, že odskúšaš a zhnodnotíš :)
archaa
Veľmi sa mi páči tento receptik. Ukladám a na silvestra vyskúšam:)
1x motyka