Slaná štrúdľa

Slaná štrúdľa pre milovníkov obložených chlebíčkov (fotorecept)

Autor receptu: mrnousik

Párty recept pre milovníkov chlebíčkov a príjemné prekvapenie pre hostí!* Ak máte radi nezameniteľnú chuť klasických chlebíčkov z osláv a chcete trochu odbočiť od stereotypu, spravte si tento "štrúdel", po zakusnutí sa prenesiete na oslavu 40-tky Vášho brata a podvedome si budete dávať pozor, aby Vám strúhaný syr nepopadal na nový oblek a kapia nevliezla do nosa :) Tu nič také nehrozí, všetky chute sú pekne kompaktne schované v lístkovom ceste :)

35 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na začiatok si dáme uvariť vajíčka na tvrdo. Kým sa varia, tak nastrúhame syr, nakrájame kyslú uhorku na drobulinko, kapiu na tenké pásiky (tak 2 cm na dĺžku). Keď sa vajíčka uvaria, tak ich vidličkou rozpučíme na drobno (nie na kašu :) a posolíme.
  2. Teraz si urobíme aj zvyšok plnky - teda zmiešame strúhaný syr, kečup, horčicu a smotanu dokopy. Ja som pridala aj trošku sušenej pažítky a mletého čierneho korenia.
  3. Konzistencia by mala byť približne takáto. Nie moc tekutá, len aby ingrediencie obaľovali ten strúhaný syr. Ak by to bolo tekutejšie, mohlo by to vytiecť pri pečení - vlastná skúsenosť z mládí, keď som robila bryndzovo-smotanovú štrúdľu a mala som ... no, nerada spomínam na ten úkaz v rúre :D
  4. No a môžeme ísť vrstviť na lístkové cesto. Väčšiu šunku (Farmársky šál, a pod.) uložíme tak ako na obrázku (pozične) - následne rozotrieme zmes so syrom - na to nasypeme rozgniavené vajíčka (tie posolíme trochu ešte a pokoreníme) - potom kyslú uhorku a na záver pásiky kapie. Zavíňame tak, že kratšie hrany najprv prehneme cez plnku (aby nám zmes nevybiehala) a potom zošulikáme až po koniec a trochu poťapkáme, aby sa to zastabilizovalo. Poprepichujeme špáratkom - aspoň 15-20 bodných "rán" treba :)
  5. Dáme piecť na 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C a po dopečení si zviažeme ruky aspoň na dve hodiny. Musí to vychladnúť a stuhnúť. Ak by sa stalo, že čo to vytečie spod cesta, tak servítkou to odsajte, nech to nerozmočí cesto úplne - to len asi kyslá uhorka pustila do gatí :) Najlepšie je servírovať až keď je to na dotyk v izbovej teplote.
  6. Budem rada, ak vyskúšate - napríklad na silvestrovskú oslavu alebo len tak, pre chuť na večeru :)
  7. Dobrú chuť :)