Sladký kysnutý tvarohový polmesiac fotorecept

lyali - fotkalyali, 6. októbra 2014
Sladký kysnutý tvarohový polmesiac (fotorecept)
Foto: lyali

Dnes som po dlhšom čase piekla sladký tvarohový polmesiac (v pôvodnom rcp vystrihnutom z časopisu v mojej mladosti "sladké calzone"). Svokor slávil okrúhle a Zobraziť celý popisDnes som po dlhšom čase piekla sladký tvarohový polmesiac (v pôvodnom rcp vystrihnutom z časopisu v mojej mladosti "sladké calzone"). Svokor slávil okrúhle a popri slávnostnej objednanej torte (bola výborná), som na zahryznutie upiekla oné polookrúhle kysnutô. Kysnuté ešte stále nemám v oku, ani v ruke ("odoka" kysnuté proste neviem). Ale tento pomerne presný rcp na cesto je ako stvorený pre mňa. Plnila som tvarohom a malinami :-)

20 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
1/2 kocka
2 PL
1 dcl
medzi prsty
250 g
štipka
1 ks
1 PL
Plnka:
500 g
2 PL
1 ks
1/2 ks
1 ks
Na dokončenie:
Po upečení:




Postup

  1. 1

    Pôvodný rcp vystrihnutý z časopisu, keď ešte žila Lady Di (z druhej strany je jej foto), takže toto je zároveň taký spomienkový výstrižok. Brat mi ho doslova obalil lepiacou páskou, aby papier zniesol po rokoch ešte viac.

    Sladký kysnutý tvarohový polmesiac (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kvások: Oco kdesi odkukal a robím tak aj ja, že v malej miske droždie (21 g) posypem kryštálovým cukrom a rozmiešam - droždie sa rozpustí na vodu. Zalejem vlažným mliekom a pomedzi prsty utrúsim hladkú múku. Misku dám na teplé miesto. Nenechám vykypieť. Keď v miske sa začne to čudo trochu dvíhať:

  3. 3

    Do ďalšej, väčšej misy (používam "misku-kysku") dám polohrubú múku, štipku soli, 1 celé vajce (bez škupinky - často si spomeniem na film Císařův pekař a pekařův císař :-) ), rozpustenú 1 PL masla. Prilejem kvások. Vymiesim cesto - priznávam, v ruke s mixérom a tými štíhlymi špirálovými metlami - až sa bude cesto odliepať od stien. Ak treba, usypem ešte polohrubú múku. Keď mixér vypnem, rukou ešte vyrobím hladký bochníček a posypem a pohladím hladkou múkou. Misku uzavriem a čakám, kým pukne (tá moje pri tomto ceste hádam do 30 min).

  4. 4

    Kým cesto kysne, pripravím si plnku. Zmiešam všetky suroviny: tvaroh, cukor (cukor podľa chuti, takže koštujem), vanilkový cukor, zlatý klas, citrónovú kôru, žĺtok, citrónovú kôru).

  5. 5

    Bochníček cesta z misky vyklopím na zľahka pomúčenú pracovnú dosku (pravdupovediac, už nepremiesim). Vyvaľkám na kruh asi na 28 cm. Pomocou valčeka prenesiem na plech vyložený pečiacim papierom. Nechám ešte podkysnúť.

    Sladký kysnutý tvarohový polmesiac (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na polovicu kruhu dám tvarohovú plnku aj 2 cm od okraja. Zvyknem poukladať maliny (najlepšie čerstvé). Okraj kruhu potriem bielkom. A prázdnu polku kruhu preložím cez plnku.

  7. 7

    Okraje popritláčam poctivo vidličkou. Polmesiac potriem rozmiešaným žĺtkom a posypem lupienkami mandlí. Dám piecť do vyhriatej rúry - v prípade tej mojej na 170C, na 20 min (keď je koláč potieraný žĺtkom, vždy sa zľaknem tmavšej kôrky, ale potom si vydýchnem - určite ako jastrab s mojimi štyrma očami poškuľujem cez sklené dvierka rúry počas pečenia. Môj čas pečenia je orientačný!). Po upečení potriem rozpusteným maslom zmiešaným s rumom (asi 1 PL masla a 2 PL rumu). A sypem hustooo práškovým cukrom.

    Sladký kysnutý tvarohový polmesiac (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...

    Sladký kysnutý tvarohový polmesiac (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...

    Sladký kysnutý tvarohový polmesiac (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pozn. v úvode mám foto zo staršieho pečenia, toto je nedeľnajšie kysnutô. Prírodné zátišie je vždy aspoň pre mňa milšie. Avšak na tejto novšej foto je plnka kompaktnejšia, viac priľnutá k cestu. Rcp je upravený podľa mojej praxi :-)

    Sladký kysnutý tvarohový polmesiac (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...

    Sladký kysnutý tvarohový polmesiac (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

radost
@Lyali
páči sa mi nápad s tým preložením..to určite zrealizujem..
a páči sa mi-že ťa zasa čítam..:-)
stacy77777
veľmi pekné, no a čo môže byť lepšie, ako kysnuté tvarohové?....:-))),KK
alex37
nádhera, a tá úvodná fotka, koláčik sa chváli veru sám :-)
zolik
Krasny a vdacny kolac. Ukladam za 5.
jerica
To musela byť paráda na jazyku, máš to za 5 :-)
lyali
@vsetkym dakujem velmi pekne :-) @radost , velmi si ma potesila :-) fajn pocit, ked sa po dlhsej dobe objavim a ludia si spomenu, ze som tu bola, ze ma citali a maju radost z toho, ze je opat tomu tak :-) hadam som to dobre napisala :-)
1x radost
jamarlen
krásna práca, výstavné!
a, ako píšeš, priľnuté, žiadne diery a rozmočené , mazľavé cesto…..
evusik
@lyali krásny koláč, takéto tvarohovo-ovocné koláče môžem vždy... ináč takto robím slané koláče, ako náplň dávam plesňový syr, bylinky... prehnem a zapečiem, je to ohromne dobré :)
krásna práca aj foto, ale to je u teba normálne :-)
dzejsik
ach, práve si mi narobila veľkú chuť na maliny :D samozrejme, koláč vyzerá skvelo, veď je tvarohový ;)
havino
dala by som si, aj hned, krásne foto, super koláčik
evanaaa
Kysnuté koláče s tvarohom a plus aj s nejakým ovocím sú dobré všetky, ten tvoj, milá @lyali iste k nim patrí, stačí sa podívať na foto. A ten kvások, ja som robievala podobne, ale s práškovým cukrom - najprv som si rozotrela s ním droždie a vymiešala na kašičku, ono sa, ako aj tebe, pekne rozpustilo, žiadne hrudky a pootm už len mlieko a múky trochu. A pomáhala som si čiastočne s tymi špirálami.....
evanaaa
A zabudla som, dobrý nápad ako spomína aj @evusik , spraviť naslano, podobný robila moja mama, potrela masťou, cesnakom a preložila. Bol to taký "posúch". Alebo kyslou smotanou? už si nepamätám.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
ako sa hovorí: padol mi do oka hneď na prvý pohľad. Takže určite bude dobrý. Dnes mám napečené, ale cez týždeň určite urobím. Mám to overené aj pri nákupoch. Ak mi niečo padne do oka, určite to bude dobré alebo pekné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia