Sladké veľkonočné vajíčka

slnecnicovka - fotkaslnecnicovka, 31. marca 2013

Tento recept som objavila vo veľkonočnej prílohe časopisu Plus 7 dní. Názov receptu aj postup je originál ale keďže som si zadovážila nové vykrajovačky, Zobraziť celý popisTento recept som objavila vo veľkonočnej prílohe časopisu Plus 7 dní. Názov receptu aj postup je originál ale keďže som si zadovážila nové vykrajovačky, skúsila som aj iné veľkonočné motívy.

Suroviny

Cesto:
250 g
100 g
70 g
150 g
2 ks
Na zdobenie:
50 - 100 g
Plnka:
50 g
50 g
200 g
1 PL
Citrónová poleva:
250 g
1 PL
2 - 3 PL




Postup

  1. 1

    Preosiatu múku zmiešame s cukrom a orieškami. Pridáme pokrájaný studený tuk, žĺtky a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odpočívať aspoň dve hodiny v chlade.

  2. 2

    Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 - 4 mm a vykrojíme vajíčka (prípadne iné tvary). Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme asi 8 minút pri teplote 180°C. Môj osvedčený tip: potieram plech aj bábovkovú formu čerstvým maslom a nič sa neprilepí.

  3. 3

    Plnka: Dobre vymiešame piškótové omrvinky, oriešky, džem a rum. Upečené vajíčka po vychladnutí spojíme plnkou.

  4. 4

    Citrónová poleva: Cukor vymiešame s citrónovou šťavou a horúcou vodou do hladka. Horúcu vodu pridávame postupne podľa potreby. Povrch vajíčok natrieme citrónovou polevou, ktorú môžeme zafarbiť potravinárskym farbivom. Necháme vychladnúť a ozdobíme marcipánom alebo - ako ja, inofarebnou polevou.

Diskusia k receptu

garanco
Krásne koláčiky!!! Páči sa mi aj tá plnka v nich.
Ja nemám také vykrajovačky, budem sa musieť po nich poobzerať v obchodoch...
oriesok
Veľmi pekné koláčiky, lahodiace oku (a určite aj brušku) :-). Páči sa mi ako ihrajú farbami. Sú veselé. :-))
mohykan131
Koláčiky nielen že dobre vyzerajú, ale aj dobre chutnajú, nakoľko som mal tú možnosť ich aj ochutnať. Určite ich čoskoro urobím aj ja.:-)