Sladké veľkonočné vajíčka
Autor receptu: slnecnicovka
Tento recept som objavila vo veľkonočnej prílohe časopisu Plus 7 dní. Názov receptu aj postup je originál ale keďže som si zadovážila nové vykrajovačky, skúsila som aj iné veľkonočné motívy.
Postup
- Preosiatu múku zmiešame s cukrom a orieškami. Pridáme pokrájaný studený tuk, žĺtky a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odpočívať aspoň dve hodiny v chlade.
- Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 - 4 mm a vykrojíme vajíčka (prípadne iné tvary). Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme asi 8 minút pri teplote 180°C. Môj osvedčený tip: potieram plech aj bábovkovú formu čerstvým maslom a nič sa neprilepí.
- Plnka: Dobre vymiešame piškótové omrvinky, oriešky, džem a rum. Upečené vajíčka po vychladnutí spojíme plnkou.
- Citrónová poleva: Cukor vymiešame s citrónovou šťavou a horúcou vodou do hladka. Horúcu vodu pridávame postupne podľa potreby. Povrch vajíčok natrieme citrónovou polevou, ktorú môžeme zafarbiť potravinárskym farbivom. Necháme vychladnúť a ozdobíme marcipánom alebo - ako ja, inofarebnou polevou.