Sladké pníky na oblátkach fotorecept
Foto: tatranka
Recept je veľmi chutný. Nepečie sa, najradšej ho robím z odrezkov koláčikov alebo z polámaných častí. Ak ich nemám, koláčik je chutný z piškót. Zobraziť celý popisRecept je veľmi chutný. Nepečie sa, najradšej ho robím z odrezkov koláčikov alebo z polámaných častí. Ak ich nemám, koláčik je chutný z piškót. Tak znie aj recept. Ak chcete robiť pníky z odrezkov, zachovajte gramáž, ktorá platí pre piškóty - 220 g.
príprava
Suroviny
3 kusy |
|
220 g |
|
0,5 dcl |
|
0,5 dcl |
|
2 PL |
|
2 dcl teplá |
|
70 g mleté |
|
1/2 KL |
|
1 bal |
|
1 PL |
|
50 g |
|
na potretie polienok |
|
(alebo iné) na posypanie |
|
Postup
-
1
Potrebujeme...
-
2
Najprv si polámeme piškóty.
-
3
Potom ich zalejeme sirupom z teplej vody, ovocného sirupu, rumu a cukru. Necháme ich uvolniť, nasiaknuť sladkou zmesou.
-
4
Zomeliem orechy.
-
5
Do zmäknutých piškót pridám orechy, kakao, vanilkový cukor, lekvár. Všetko spolu premiešam.
-
6
Na koniec pridám maslo, ktoré zapracujem do hmoty.
-
7
Keďže pracujem s oblátkami a potrebujem, aby som ich mohla formovať, aby sa mi nezlomili, musím si namočiť v teplej vode čistučkú utierku.
-
8
Tú prestriem na gumovú podložku. Oblátky potriem aj z vrchu teplou vodou.
-
9
Ak sa dá pozakrývam aj kraje oblátky.
-
10
Takto poskladám na mokrej utierke tri oblátky na seba, aby dobre navlhli. Nemali by byť mokré /To by sa vám už trhali!/
-
11
Navlhčená oblátka. Trvá to asi 20-25 minút.
-
12
Na vlhkú oblátku nanesiem spracovanú hmotu z piškót...
-
13
Mokrou rukou hmotu rozotriem na oblátke. Nie veľmi hrubo.
-
14
Keď je na celej oblátke plnka - sladká hmota - rozotretá, začnem oblátku rolovať. Pomaličky ju stláčam, aby nevznikali vzduchové bubliny.
-
15
Z množstva, ktoré je v recepte, urobíte 3 sladké pníky. Je to na dĺžku oblátky. Teraz pníky uložím do chladu. Oni stuhnú, trochu sa oblátky vysušia./ To je potrebné/ Potom ich už len treba potrieť rozpustenou čokoládou, vidličkou naznačiť na čokoláde hrúbku kôry a posypať rozdrveným keksom. Tak vám vznikne dojem ozajstnej drevenej kôry.
-
16
Výsledok - malé chutné koláčiky. Po konečnej úprave sa snažím koláčiky narezať ako klátiky. Určite budete s novým koláčikom spokojné.
Možno ti aj rozumiem.No zatiaľ pri pečení som nič nepokazila nemala som zatiaľ okrajky.Takže na rad prišli piškóty. Pre každého vlastná voľba.Je to na miesto guličiek,ktoré robievame zo zvyškov.
To je dobre,že tlapky budú mať chutné uplatnenie.Určite budú aj v takejto podobe chutiť.
Ďakujem.Hoci som nepochopila,akože sa nezapriem? Viem že to bolo myslené dobre.
myslel som to tak, ze pokial sa tu objavi zakusok od @tatranka tak je vyzera pekne a chutne...
Ďakujem a viem,že to bola pre mňa pochvala.
ako si sa vyhrala...este som sa nestretla s tymto receptom...:-)
Teším sa,že ťa tento jednoduchý,no originálny recept zaujal.Je to jedinečná možnosť spracovať okrajky a iné malé polámané nepodarky z pečenia a vytvoriť niečo nové ,čo aj dobre vyzerá a aj zaujme a veľmi chutí.Tie pníky sú vlastne chuťovo iné,podľa toho akú zmes koláčikov pečieme.
Verím,že si sa nestretla.To krájanie som si vymyslela sama.Nepodarila sa mi raz čokoláda,ktorou som polievala vrch oblátok,mali to byť len roládky.Nakoniec mi čokoláda pripomínala kôru stromu a tak vznikli pníky.
Samej sa mi to po nakrájaní páčilo.
Áno je aj chutný.Ďakujem.
Evička, ďakujem za tvoje krásne hodnotenie mojej práce.Už roky ma poznáš a som rada,že ma takto hodnotíš.Trochu som sa tu na Vareche odmlčala / mala som na to dôvod/ ale teraz sa teším,že som našla o päť tu svoje miesto.
No a tiež ma lákajú krásne ceny,to by som klamala,ak by som to zamlčala.
Veľa som sa tu naučila a myslím,že som sa snažila aj ja byť dobrou vareškárkou.
Ešte ráz vďaka Evka.Pomáhajú mi takéto príspevky,lebo som si už neverila.
Ďakujem za prianie a tiež ti želám,pekné,sviatočné dni.
Ďakujem ti.Som rada,že si sa ozvala.Veď si môj priaznivec,hádam aj osem rokov.Teší ma to.
Ináč,robila som aj tento rok z miny zvyškov čo som mala pár guličiek a tieto pníky,z tých piškót.No chutnejšie sú z krajíkov a odrezkov.Pripájam tohtoročné guľky.Miluje ich môj vnuk
Nech sa ti retro recept vydarí.
Stačí,ak prídeš na hustotu masy a ak si správne navlhčíš oplátky.Potom sa ti to bude robiť ľahko.
Teším sa,že si spokojná.
A piškóty sú hotové a pokračuješ. U nás pokapú prvé z taniera.