Sladké makové gnocchi s hroznovým olejom

sweetlaab - fotkasweetlaab, 31. októbra 2014
Sladké makové gnocchi s hroznovým olejom
Foto: sweetlaab

Mak má niekoľko liečiacich schopností o ktorých nie všetci vedia. Pre svoj obsah vápnika 12x vyšší než v kravskom mlieku je vhodný pre prevenciu osteoporózy. Obsahuje kyselinu olejovú ktorá znižuje cholesterol, chráni srdce a má protirakovinový účinok. Mak je známy pri príprave makových rezancov. Tento recept starých mám som však zmenila na zdravší - namiesto masla s vysokým obsahom cholesterolu som použila jemný hroznový olej bez cholesterolu. Ak ho vyskúšate, dajte mi vedieť, či sa Vám páčil.

4
porcie
180 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
250 g
50 g
2
50 g
150 g
75 g
 na zálievku

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme, pretlačíme a zmiešame s múkou, krupicou, vajíčkami, soľou a 50 g oleja. Vymiesime cesto a necháme odpočívať 30 min.

  2. 2

    Na doske pripravíme šúľance, použijeme múku ak cesto sa lepí. Hodíme ich do vriacej vody a keď vyndú na povrch, varíme 5 min. Uvarené šúľance vyberieme z vody a vložíme do nádoby pokvapkanú s olejom.

  3. 3

    Šúľance premiešame, posypeme pomletým makom, trstinovým cukrom, olejom s vodou v pomere 1:1, ktorú redtým necháme zovrieť, a podávame.

  4. 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
aj pre mňa sú to šúľance, nedám sa presvedčiť na gnocchi :-) /ani napísať to poriadne neviem/ :-)
Keby sa dalo zjest tak sa prva prihlasim na vynikajuce sulance nase slovenske,zaiste aj s hroz.olejom vyborne,ale nehnevaj sa na mna talianske gnocci maju spolocne cesto s nasimi sulancami,ale sa robia inac.Urobi sa mala gulicka sikovna talianska kucharka ich vie aj sikovne roztlaciy do podoby gnocci,tak ze priklanam sa nazvu co mas na obrazku,ze su to predsa I ked nase slovenske,ale vyborne.
Za jedlo by si odomna dostala zaiste plnych pat,ale za nazov iba 3.