Sladké makové gnocchi s hroznovým olejom
Autor receptu: sweetlaab
Mak má niekoľko liečiacich schopností o ktorých nie všetci vedia. Pre svoj obsah vápnika
12x vyšší než v kravskom mlieku je vhodný pre prevenciu osteoporózy. Obsahuje
kyselinu olejovú ktorá znižuje cholesterol, chráni srdce a má protirakovinový účinok. Mak
je známy pri príprave makových rezancov. Tento recept starých mám som však zmenila
na zdravší - namiesto masla s vysokým obsahom cholesterolu som použila jemný
hroznový olej bez cholesterolu. Ak ho vyskúšate, dajte mi vedieť, či sa Vám páčil.
4 porcie |
180 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky uvaríme, pretlačíme a zmiešame s múkou, krupicou, vajíčkami, soľou a 50 g oleja. Vymiesime cesto a necháme odpočívať 30 min.
- Na doske pripravíme šúľance, použijeme múku ak cesto sa lepí. Hodíme ich do vriacej vody a keď vyndú na povrch, varíme 5 min. Uvarené šúľance vyberieme z vody a vložíme do nádoby pokvapkanú s olejom.
- Šúľance premiešame, posypeme pomletým makom, trstinovým cukrom, olejom s vodou v pomere 1:1, ktorú redtým necháme zovrieť, a podávame.
- Fotorecept si možete pozrieť na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2014/10/home-made-poppy-gnocchi-with-grapeseed.html