Sladké makové gnocchi s hroznovým olejom

Autor receptu: sweetlaab

Mak má niekoľko liečiacich schopností o ktorých nie všetci vedia. Pre svoj obsah vápnika 12x vyšší než v kravskom mlieku je vhodný pre prevenciu osteoporózy. Obsahuje kyselinu olejovú ktorá znižuje cholesterol, chráni srdce a má protirakovinový účinok. Mak je známy pri príprave makových rezancov. Tento recept starých mám som však zmenila na zdravší - namiesto masla s vysokým obsahom cholesterolu som použila jemný hroznový olej bez cholesterolu. Ak ho vyskúšate, dajte mi vedieť, či sa Vám páčil.

4
porcie
180 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky uvaríme, pretlačíme a zmiešame s múkou, krupicou, vajíčkami, soľou a 50 g oleja. Vymiesime cesto a necháme odpočívať 30 min.
  2. Na doske pripravíme šúľance, použijeme múku ak cesto sa lepí. Hodíme ich do vriacej vody a keď vyndú na povrch, varíme 5 min. Uvarené šúľance vyberieme z vody a vložíme do nádoby pokvapkanú s olejom.
  3. Šúľance premiešame, posypeme pomletým makom, trstinovým cukrom, olejom s vodou v pomere 1:1, ktorú redtým necháme zovrieť, a podávame.
  4. Fotorecept si možete pozrieť na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2014/10/home-made-poppy-gnocchi-with-grapeseed.html