Škoricový trhanec fotorecept
Foto: eruska25
Voňavý, jemný, len tak si odtŕhať na raňajky, každý koľko chce.
príprava
na 190 °C
Suroviny
500 g |
|
20 g |
|
250 ml |
|
50 g |
|
1 PL |
|
1 štipka |
|
2 ks |
|
Plnka: | |
4 bal. |
|
80 g |
|
Okrem toho: | |
na potretie |
|
na potretie formy |
|
Postup
-
1
V troche vlažného mlieka s cukrom rozmrvíme droždie a necháme vzísť kvások. Múku preosejeme, pridáme soľ, vajíčka, mlieko, kvások a rozpustené maslo. Vymiesime cesto a necháme ho prikryté na teplom mieste.
-
2
Asi po hodine sa poriadne zväčšilo.
-
3
Cesto rozdelíme na dva bochníky. Z jedného som robila trhanec a z druhého závin. Ale venujme sa len trhancu. Rozvaľkáme na pol cm, potrieme roztopeným maslom, nešetríme, radšej si ešte ďalšie roztopíme, aby sa nám pri jedení dobre odtŕhali kúsky.
-
4
Posypeme škoricovým cukrom a pokrájame na 4 pásy.
-
5
Tie položíme na seba škoricou hore.
-
6
Pokrájame na 2/3 výšky formy.
-
7
Formu na biskupský chlebík vymažeme maslom a ukladáme naše kúsky na stojato. Mne ku koncu trochu chýbalo, tak som si vzala cesto z druhého bochníka, aby som zaplnila formu. Necháme podkysnúť a potrieme žĺtkom.
-
8
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C asi 30 minút.
-
9
Hotovo.
A tiež sa naň tesím .....
Máte s tým niekto, prosim ,skúsenosti?
Izka, ja som ho jedla z obchodu kde boli okrem škorice pridané mleté orechy a pokvapkané javorovým sirupom .-) cez víkend vyskúšam